Friday, 14 October 2011

Penat.. Lelah.. Aku stress ke??

Salam petang Khamis..

Dah dekat sejam gak aku sampai balik ke uni.. pkl 2 lebih tadi aku keluar ada appointment jumpa doktor di Health Centre.. Call semalam.. Alhamdullilah dapat appointment hari nie.. aku rasa ada 2 tahun rasanya aku tak jejak kaki pergi klinik nie.. cuma.. itupun dulu aku kerap pergi sebab jumpa dentist... tapi kalau jumpa doktor tuh.. aku rasa last.. masa mula2 daftar 5thn lepas hahahaha... sampai aku pun dah lupa aku group mana.. Yang aku tahu nama doktor jek... sebab semalam aku special request nak jumpa doktor perempuan.. Sakit apa?? Ini penyakit wanita hahahaha...

Masuk2 jek jumpa Dr Blair... Muda belia doktor nie.. aku suspek dalam usia 20an.. Lepas aku cerita masalah aku.. dan beritahu dia kajian yang aku buat semalam pasal penyakit aku tuh... Doktor tuh tengok.. terus dia bagi antibiotik untuk hilangkan infection... so seminggu kena makan ubat.. dan minggu depan aku kena datang balik jumpa dia untuk rawatan susulan.. Well not bad as 1st start.. Dulu masa aku rajin p jumpa dentist tuh.. doktor gigi tuh pun cakap aku fav pesakit dia.. sebab senang sangat kot cabut gigi aku hahahaha...

So nanti aku update balik status aku next week.. for now aku kena makan antibiotik dulu.. doktor tuh tanya nak painkiller atau tak.. tapi sebab aku dah makan selasa lepas.. so aku cakap tak nak.. lagipun aku taknak biasakan diri makan painkiller nie... sebab kesan dia jangka panjang agak merbahaya juga.. yelah nama pun painkiller kan.. bukannya sembuhkan penyakit.. tapi sekadar menahan rasa sakit.. atau dengan kata lain.. dia kebaskan atau bagi deria rasa pada tempat sakit tuh hilang... Pada kita.. kita ingat sakit dah hilang.. dah baik.. sebenarnya tak... sakit kat tempat tuh tetap ada.. cuma deria rasa sakit tuh dah takde.. sebab rasa sakit tuh dikebaskan oleh ubat tadi.. Tapi bukanlah kata xyah makan langsung.. kalau dah sakit sangat nak tak nak kenalah makan sebab mana boleh dapat nak menahan sakit tuh kan.. cuma tak elok kalau kerap sangat ambil painkiller pada jangka masa panjang.. mean.. sakit sikit telan painkiller... sakit lagi telan painkiller.. lama-lama.. badan pun leh imune dengan painkiller tuh dan terpaksa makan ubat lain...

Lepas balik dari health centre.. ingat nak lepak umah.. tapi hati aku dah syak kawan aku tuh ada.. so naik umah. letak barang dan ubat.. tak sampai 1 minit aku dah keluar rumah... Sememangnya aku agak tak selesa berada dalam rumah bersama lelaki lain.. hahaha eceh ayat.. walaupun aku tahu kwn aku tuh baik.. tapi aku rasa amat tak selesa.. so nak tak nak aku terpaksa melangkah balik ke Uni.. what to do??/ terpaksalah.. Takpelah sabarlahkan.. esok dia balik.. another 1 nite to go...

Sedikit sebanyak.. aku turut mempersoalkan keikhlasan hati aku bagi tumpang kawan aku tuh.. Aku memang rasa ikhlas.. tapi kenapa??? kenapa?? aku rasa amat tak selesa kali ini bagi dia menumpang.. mungkin sebab aku rasa hak kebebasan aku di rumah ditarik bila ada tetamu.. kalau tetamu itu suami isteri.. aku ok lagi sebab si isteri ada.. boleh lah masak.. buat itu ini.. tapi bila hanya ada si suami tanpa isterinya.. ditambah aku pulak isteri yang berstatus belajar.... dahlah pagi kerja.. pergi uni.. balik rumah kena masak pulak.. kena pulak masak ikut selera tetamu takleh dah masak ikut selera suami.. (ye 2 hari lepas aku kena complain sebab masak pedas sangat.. dan kawan aku tuh tak tahan pedas).. berdesing kejap telinga aku!!! hati aku?/ emmmm entahlah... aku cuba sedaya upaya untuk ikhlas... cuba dan cuba... tapi jauh di sudut hati aku.. aku rasa penat sangat... tambah2 pulak kerja programming aku yang tengah sesak nafas nie.. tambah pula badan aku tak sihat sejak isnin.. aku menangung sakit 1 badan 2 hari.. sampai hari nie terpaksa pergi jumpa doktor... tapi?? Adakah orang lain kisah???

Tadi masa pakwe hantar aku ke Uni.. dia tanya aku nak buat makan2 tak malam nie sebab kawan tuh nak balik esok.. terus aku cakap... sapa nak masak???? aku dah penat masak dari hari khamis dia datang tuh sampailah semalam kan.. Takkan malam nie aku nak masak lagik.. badan aku.. kepala aku.. hati aku.. perasaan aku sedang tenat waktu ini... Aku cakap aku takde masa nak masak.. lagipun aku sibuk dan tak sihat... emmmm... That why sometimes I wander.. why people can't understand that I'm also busy and I also have my own life... Kalau aku suri rumah sepenuh masa takpelah.. ini aku merangkap semua dalam urusan rumah..  study.. kerja.. surirumah.. bangun seawal pkl 5 pagi... aku keluar 5.40pg.. dan aku pulang selewatnya pkl 8.30malam... Tak cukup penat ke aku??? tak cukup sibuk ke aku?? dan kenapa orang susah nak faham kan...

Aku tahu bila kita tolong orang kita kena ikhlas.. tapi... kali ini keikhlasan aku dah jadi senipis ye.. maybe sebab bila aku rasa macam aku kena masak.. kena complain lak.. takde privacy.. pastu aku tgh stress dengan kerja2 programming aku.. masanya memang tak sesuai untuk terima tetamu...

Sabarlah... Aku harap aku punya lagi kesabaran... masih bersabar dan masih bertahan.. walaupun hakikatnya aku tak sabar nak tunggu esok nie... Lepas tuh awal bln 11 aku terima tetamu lagi......................

Agak-agak boleh faham dak perasaan aku waktu ini??? Tu agaknya semalam aku mimpi animasi & kartun kot.. nak bagi aku hilang stress hehehehe ;)

3 comments:

Anonymous said...

umah macam guesshouse ye kak.memang bila penat ikhlas akan berkurang. mungkin silap masa dan silap keadaan.

kueh

Kaktiny said...

ooohhhhh... arrrgghh... errrkkk...

sambil gigit pashmina!..

moga ko mimpi yg indah-indah lagi.. kerana realiti ko gt penat + tenat + sarat + padat!!..

Tukang cuci cute said...

Kueh

Bukan guesthouse lagik.. akak rasa sejak bln 7 ari tuh smpilah bulan depan.. dah boleh naiktaraf jadik hotel dah hehehehe..

Memang bila penat semua stress.. tgk rasa nak marah jek

Tiny

Yup.. aku penat giler seminggu nie.. hari nie barulah rasa penat tuh macam terlepas dari bahu aku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...