Thursday, 29 December 2011

Cuti.. lama sungguh rasanya..

Salam Malam Rabu

Dah hari rabu.. sebenarnya aku sendiri hampir lupa hari ini hari apa.. Maklumlah dah 2 hari tak keluar rumah.. langsung tak keluar.. selama 2 hari itu dunia aku adalah bilik tidur, dapur dan ruang tamu.. Secara rasminya aku dah 5 hari jadi suri rumah sepenuh masa ahaks.. camnalah kan kalau surirumah sepanjang tahun.. 5 hari duduk rumah dan memasak setiap hari aku pun dah bosan.. Sampai satu tahap dah tak tahu apa nak masak.. mungkin sebab selama ini hari isnin-jumaat aku adalah rutin wajib untuk bersosial dan study di uni.. 5 hari cuti rasa otak dah tepu.. lagipun aku pun tak berapa sihat sangat sejak ahad.. Batuk, selsema, demam dan pening kepala.. Cuaca yang sejuk pun memberikan sebab untuk kesihatan badan turut terganggu..

Sudah 2 hari aktiviti packing barang.. semua buku-buku di ruang tamu dah masuk kotak… hingga saat entri ini ditulis dah 17 kotak yang dipack dan dilabel.. ikutkan masih ada banyak kotak dalam bilik tuh yang dah dipack tetapi belum buat label.. Baju-baju kat bilik pun dah sebahagiannya masuk kotak.. masih ada 1 almari setengah lagi yang belum dikemas.. itu pun perlu dipilih jaket dan baju2 yang perlu dimasukkan.. Bilik study aku pun belum kemas lagi.. bilik itu paling banyak barang.. yang mana separuh adalah barang study (file.. buku) aku.. dan sebahagian lagi adalah brg dia.. yang kebanyakan adalah hardware.. dari pemotong pokok elektrik sampailah gergaji besi.. pening aku tengok.. yang itu aku tak akan pack.. dia punya barang dia sendiri packing….

Selama ini aku sering dengar dari kawan-kawan aku.. lecehnya untuk packing.. kini bila diri sendiri dah buat packing.. what they said really true.. memang bila mula packing jek terus rasa nak demam.. ini kena pada aku semalam.. rasa nak pitam pun ada.. kotak buku ada 4 kotak yang punyalah berat.. aku memang tak larat nak angkat.. Alhamdullilah dah 17 kotak done.. itu yang aku pack semalam dan hari nie.. yang dalam bilik tuh aku rasa lebih 20 kotak yang di pack lama dulu dan belum buat label.. Harapnya bila habis cuti nanti.. dah 50% brg2 kat rumah nie di packing.. Cuma nanti tinggal perabut dan brgan elektrik jek.. Frame2 gbr kat dinding rumah pun nak kena pack.. yelah pack 1 rumah punya brg.. brg kat dapur lagik lah.. Ok.. tak nak fikir dulu..

3 Hari juga aku duk melayan Hindustan.. paling dahsyat hari ahad lepas.. dari cerita Kal Ho Na Ho.. sambung tengok Kuch kuch Hota Hai.. sambung lagik tengok Kabhi Kushi Kabhi Gham.. memang giler lah dari petang melayan movie hindi sampailah pukul 1.30 pagi ahaks.. sebab semua cerita tuh cerita best.. tuh yang sanggup duduk depan  tv.. pastu seharian lah nangis hahahha.. udahlah cerita tuh semua cerita airmata… pulak tuh layan terus kat channel movie.. tak yah sesusah nak pasang DVD.. oh ya DVD pun dah pack masuk kotak dah hari nie ;)

I guess people who die for holiday would happily and willingly to be in my position.. and I who already had enough holiday and enough sleep would happily be busy again and doing the headache and sleepless writing and never end dateline.. Ahaks typical sungguhlah.. Ini namanya dah bosan cuti.. If only I could be at the department.. Esok juga aku pergi…

Got to stop now.. Kepala dah pening nie.. badan pun mula rasa nak demam balik..

Tuesday, 27 December 2011

Cuti X'mas & Boxing day

Salam Cuti Ahad & Selamat Hari Natal
(Entri di tulis pada 25 December 2011- nak upload tak sempat)

Hari ini x'mas.. bermakna hari ini hari dimana semua kedai.. pejabat.. public transport semuanya tutup 100%.. Suasana di jalan juga sunyi sepi.. Terasa riuh rendah yang sering kedengaran di luar tingkap hilang seketika.. Apatah lagi rumah aku yang tidak jauh dari jalan utama.. malah bunyi bas yang sering kedengaran lalu lalang juga hilang.. Hampir semua tingkap rumah yang berdepan dengan tingkap rumah aku pun gelap semuanya.. Mungkinkah mereka semua balik kampong?? Mungkin sahaja..

Sudah 5 tahun cuti x’mas begini dilalui.. Beberapa tahun yang lepas.. cuti begini pastinya aku dan rakan-rakan yang lain merancang untuk berjalan.. dan pastinya juga esok hari ‘boxing day’.. Boxing di sini bukan bertinju.. tapi bermakna hari buka kotak hadiah.. so bermakna esok juga hampir semua kedai akan dibuka dengan jualan diskaun yang cukup menarik.. selalunya hari ini hampir semua org akan berkunjung ke Bandar untuk membeli belah atau sekadar mencuci mata.. Aku pula tahun ini kembali ber’boxing day’ bersama pakwe… nyatanya.. kali ini pastinya tak boleh dah nak shopping sakan sebab bawak ‘reminder’ yang awal2 lagi dah sound ‘jangan nak membazir duit.. nak balik nanti byk nak pakai duitnya’ so.. well said.. kenalah beringat2.. Cuma dalam kepala tuh memang dah ada beberapa brgan yang nak beli.. nak tak nak kena beli juga.. macam coklat.. perfume.. sebab benda2 nie dah ramai kawan dan keluarga yang pesan.. kalau nak beli dekat2 nak balik nanti takut nanti takde offer yang murah pulak..

Awal petang tadi aku dapat sms dari sahabat di tanahair.. soalan ‘di mana berboxing day esok’ adalah soalan yang biasa… seperti tahun2 lepas.. boxing day pastinya aku habiskan hari itu di sini.. entah berapa kali juga perancangan tahun2 sebelum ini untuk ke London.. Manchester dan juga tahun ini di Liverpool.. terpaksa aku batalkan.. Malas sebenarnya mahu travel jauh.. walaupun sebenarnya ikutkan hati itu pastinya ke bandar-bandar besar itu lebih meriah.. tapi aku lebih selesa berada dekat dengan rumah.. cuti begini pastinya hotel dan juga perjalanan dengan keadaan cuaca tak menentu ini.. memberikan banyak masalah..

Hujan turun sejak awal pagi tadi hingga sekarang tidak berhenti lagi.. langit juga mendung dan angin kuat kedengaran di luar tingkap.. Waktu maghrib pun dah masuk.. movie kat tv pun semua cerita pasal x’mas jek.. dan yang paling best hari ini aku layan movie Hindustan.. selalunya bila musim cuti begini channel movie memang menayangkan pelbagai movie yang menarik.. Internet kat rumah pulak kena catu sikit ahaks.. had penggunaan hanyalah 1-2jam sahaja.. untuk menaip entri nie pun aku kena taip dulu di word dan nanti akan copy paste sahaja ke dalam blogspot.. ‘Time is money babe ;)’

 Sejak beberapa hari yang lepas.. satu group yang aku subcribe agak kecoh sedikit.. isu tentang ucapan ‘merry x’mas’ yang dikatakan tidak molek diucapkan kepada mereka yang menyambutnya kerana punya makna yang mengakui yang ‘god had a son and born on 25 December’. Come on lah.. adakah bila kita ucapkan ‘merry x’mas’ tuh hati kita mengiakan kata-kata itu?? Apatah lagi act of giving x’mas card was said to resemble the same meaning.. Peliklah.. begitu cetek ke pemikiran seorang islam itu??

Pada aku tak salah langsung untuk kita berikan ucapan sebegitu.. Bayangkan ekkk.. bila kita terangkan pada kawan kita yang menyambut x’mas.. ‘Sorry I can’t wish you merry x’mas because it mean that as a muslim.. I agree that god have a son and it’s born in 25 December”.. Agak2 apa pandangan org yang bukan muslim tuh??? Makin hormat dengan islam? Atau makin mengeji kita sebab seolah-olah menghina agama mereka.. Walhal dalam semua ucapan ‘merry x’mas’ aku pada sahabat2 aku yang bukan muslim.. tidak langsung terdetik dalam hati aku..

Susahlah kadang2 bila kita berfikir terlalu complicated nie.. seperti juga isu pakai tudung macam biarawati tuh dan pelbagai isu lain yang kadang2 rasa pelik sebab suka dijadikan penyebab untuk sesuatu yang tak logic.. Pada aku yang penting kita perlu terbuka dan tahu apa niat kita.. Entahlah.. hidup di luar negara begini kalau masih punya sikap tertutup begitu apa maknanya hidup dan datang belajar di sini..

Teringat juga isu tentang terbukaan yang sering dibangkitkan sebelum ini pasal travel.. yang pernah aku highlight dulu.. Benda tentang peluang dan rezeki ini adalah isu lama…. Untuk apa kita terima tawaran belajar di luar negara kalau berada di luar negara itu tidak mampu menjadikan fikiran kita terbuka dan menerima perbezaan budaya dan agama yang banyak di sekeliling kita.. Kenapa juga bila ada di kalangan kita mengambil peluang untuk travel.. beli itu ini.. itu juga dijadikan isu sebagai ‘berlagak’ walhal pada aku itu adalah makna peluang.. peluang yang sepatutnya diambil sebagai menjadikan kita lebih matang dan berpengetahuan..

Pada aku setiap tindakan kita perlu disertakan dengan niat yang betul.. Apa dalam hati kita kadangkala tidak perlu kita tunjukan pada semua org.. cukuplah Allah yang menilai dosa dan pahalanya.. 

___________________________________________________________________________________

Salam Tengahari Selasa..

Hari X’mas dah berlalu.. Semalam Boxing day.. Aku akhirnya berjaya memaksa pakwe temankan aku window shopping… Puaslah merayu hahahaha.. dengan alasan dah 2 hari duduk rumah tak keluar tau.. Yelah aku kan Isnin-Jumaat mesti keluar rumah untuk ke uni.. dah Uni pun cuti seminggu lebih.. Kenalah duduk rumah.. dari masak untuk sarapan.. tengahari dan juga malam.. kerja aku 4 hari lepas memang masak jek.. dari buat ayam tandoori sampailah buat nasi ayam semalam.. dah 2 ekor ayam buat ayam panggang… ada sekor lagik yang bakal dikorbankan pulak esok lusa..

Shopping??? Takde pun.. seperti mana aku cakap sebelum nie.. keluar window shopping semalam aku tak teruja sangat nak membeli belah.. takat beli baju panas harga £5 jek.. itupun berkali2 berkira nak beli ke tak nak hahahhaa… tapi mengenangkan baju itu amat sesuai pakai time sejuk2 nie.. dah ala-ala feminine.. beli jelah dengan tutup mata hahahha.. £5 pun nak berkira… tapi yang bestnya semalam belanja takat £5 jek.. Hari ini masuk jek amazon.com terus aku beli 1 buku dan 1 DVD dalam harga £10 hahaha… itu pun sebab 2 benda nie memang dah sedia ada dalam ‘basket’ hanya menunggu harga terendah baru nak beli… Aku memang selalu buat kerja camtu.. suka letak dulu barang2 yang aku teringin nak beli dalam basket.. dan sekali sekala seronok check tengok kot2 nanti harga barang tuh turun.. sebab kalau harga turun masa masuk jek amazon.. dia akan bagi reminder.. so DVD tuh dari harga asal £7.99 dah turun sampai £4.99.. buku pun dari harga £6.99 turun £5.50.. memang tak fikir panjang dah.. kalau harga jatuh dalam £10 tuh pada aku murah sangat.. bukan ye beli sampai £100 pun kan..

Kegilaan aku beli buku nie sampai satu tahap dah kena sound dengan pakwe.. Asyik beli buku jek hahahha.. well.. nak buat camna.. aku terdidik dan membesar dengan buku kat kampong.. teman aku masa kecik dulu adalah deretan buku-buku khazanah lama milik ayah.. Kerana ayah jurusan sastera.. segala buku-buku hikayat ada di almari buku ayah.. entah berapakali juga aku khatam membaca buku ‘Hikayat Hang Tuah, Malim Deman, Hikayat Burung Bayan.. termasuklah juga buku-buku penulis S Samad Saad; Salina, Daerah Zeni, dan pelbagai lagi tajuk buku yang aku pun ingat-ingat lupa.. Pada aku koleksi buku ayah itu cukup unik.. dan mungkin sebab itu juga minat membaca aku menggila sikit…

Cuma dulu bila nak baca buku Bahasa Inggeris.. yang menjadi tempat untuk aku dapatkan bahan bacaan adalah perpustakaan bergerak yang datang ke balai raya kampong setiap hari rabu.. Waktu itulah aku mula kenal buku-buku tulisan ‘Enid Blyton’ buku kegemaran aku.. ‘The flying chair & The magic faraway tree’. Dengan buku-buku itulah aku mula tertarik untuk memperkukuhkan bahasa inggeris.. Bila ke UK.. aku dapat jumpa semula beberapa koleksi Enid Blyton yang dulunya sering menjadi bacaan kegemaran aku.. Di sini novel berbahasa inggeris amat murah.. berbanding di mesia yang paling murah pun RM30 senaskah kan.. Kalau buku yang baru keluar lagi lah.. Sering sahaja bila rakan-rakan datang ke rumah aku.. mereka pasti akan kata.. ‘Banyaknya koleksi buku ko..’ itu yang ada kat rumah nie.. yang kat ofis lagik ada 2 rak buku-buku akademik.. itu belum lagik 4 kotak besar buku yang aku tinggalkan di rumah di tanahair..

Ada orang merasakan beli buku merugikan.. dengan alasan tak tahu ada masa atau tidak nak membaca.. Pada aku itu tidak sepatutnya dijadikan alasan.. Pasti sahaja ada masa jika kita pandai mencari masa.. dan aku juga rasa beruntung selain aku yang suka beli koleksi buku novel, motivasi dan resepi.. Pakwe pulak lebih cenderung pada buku-buku agama, sejarah dan encyclopaedia.. Tapi kegilaan aku membeli buku lagik dahsyat dari dia ;)

Hari ini tidak merancang kemana-mana.. Esok lusa tak tahu lagi.. bosan sebenarnya duduk di rumah dengan mengadap TV dan juga asyik ulang alik pergi dapur jek hahaha.. Terus teringat rakan-rakan kat tanahair.. andai mereka masih ada kat sini.. pastinya hari ini dan esok lusa aktiviti ke ‘city centre’ menjadi aktiviti utama.. lepas tu episode lepak layan movie… itulah yang sering kami buat bila ada cuti panjang begini.. Rindu sudah tentu.. apatah lagi semalam bila lalu rumah lama A.. sign ‘To Let’ tuh dah takde dan Nampak rumah tuh pun dah ada orang menyewa…

Itulah kehidupan kan.. yang datang pasti pulang.. yang tinggal kena teruskan hidup.. 

 Kilauan lampu merah jambu 
Sempena Boxing Day Sales semalam..

Friday, 23 December 2011

Tomorrow is the final day of study in 2011 (Eng Mode)

Salam Khamis

Another day to go.. We just got an email from the department secretary about the afternoon closure of the department office tomorrow. I'll definitely be in the department tomorrow and might be in quite early.. and might as well left early since I believed everyone will be out of the building early tomorrow..

It's feel sad that we finally coming close to the end of 2011... and soon in a week time.. new year 2012 arrive with more exciting and probably more adventures journey.. you never will guess what will happen but I pray that 2012 will bring me more happiness in life.. Become my year of success and end this long sleepless journey.. InsyAllah..

Yesterday.. I got a FB message from my dear sister.. My 'Pak Long' my mother oldest and eldest brother passed away few days ago.. He been struggling with stoke and heart condition and Allah loved him.. I sort of understand how my mum felt.. She lost 2 important peoples in her life.. Her father in April this year and now her brother.. I guess when you're far away.. you just have to accept that people won't live forever.. That also the price that we oversea students have to pay.. Anything emergency happen back home.. you're far away to reach home.. and just have to accept whatever comes along in life..

Talking to 'mak' and then to 'ayah' always been my weakest point.. It always make me feel sad knowing that I'm away from them for far too long... The question of 'Bila ko nak balik??' always been the golden question each and everytime I call both of them.. Well you can't blamed them right?? They have all the right in the world to ask that question and I always tried to give them the best possible answers eventhou my aspected date or months always change each time I called them... Just that this time my answer sort of feel like final.. Deep in my heart I know that I would be home around the date that I mention.. but you never knows.. Things change and I really pray that I could finish it in time.. InsyAllah.. As my mum said before she put down the phone "Mak selalu doakan.. semua kerja-kerja ko tuh siap dengan cepat.." and hearing that bring tears to my heart and soul and of course I almost cried hearing that from her.. Amin... InsyAllah kan..

This week been my emotional week.. I guess with all the hectic schedule.. with unsettled things happen here and there.. I been struggling a bit this week.. But Alhamdullilah.. I manage to 'fasting' as well and it been a great moment to break fast (iftar) at the office and continue doing my work at the same time.

I have been sitting at the same chair.. the same table and using the same PC for almost 5 years now.. my study place is my 2nd home.. place where I do my work.. where I wrote all my academic review.. and also place where I wrote my feeling.. Where I laugh and cry.. Where I see how world change.. How season change from winter to spring to summer and autumn.. Place where I see important event happen around the university.. Place where I always look at the sky and feel that home is so far away but it will always be close to my heart..

2011 has created so many memories.. we cried.. we laughed.. we celebrate.. we struggled and another year with more to come.. 



Wednesday, 21 December 2011

Cuti macam tak cuti :(

Salam Pagi Rabu

Alhamdullilah ramalan cuaca nyatanya tidak terjadi.. Salji tak turun.. tapi mungkin sahaja turun kat tempat lain.. Apa juga aku syukur.. Salji turun atau tidak pastinya ada hikmah yang hanya diketahui oleh-Nya..

Semalam dapat email dari G.. Review yang aku tulis perlu ditambah lagi dan perlu buat kritik dan perbandingan pulak.. Emmm.. memang cuti nie takde gaya nak cuti sakan.. tambah pulak sekarang nie Internet amat limited kat rumah.. Ambil mobile broadband untuk beri peluang pada pakwe untuk surf laman web yang dia suka.. Terpaksalah sebab aku dah cukup pening kepala untuk uruskan benda-benda yang perlu ditamatkan sebelum balik nanti.. Tambah pula aku dah plan nak bagi G coklat.. tapi minggu nie dia sibuk.. so meeting cancel.. Nampaknya coklat nie kena simpan dulu di ofis dan bagi bila naik tahun baru nanti.. Coklat tuh expired bln 8 tahun depan so.. masih selamat lagi disimpan kat ofis untuk 2 mggu ni.. kalau simpan kat umah confirm habis.. ;)

Aku pulak dah janji dengan G nak submit extended version of the review dalam tempoh bercuti.. Maknanya selagi aku tak submit cuti aku bakal dihantui rasa bersalah huhuhu.. aku target if by this friday aku boleh submit review yang baru.. InsyAllah cuti nie boleh rehat sakan (tapi tgk gayanya takdelah tuh).. lagipun aku dah plan nak pack barang masuk kotak.. dan penuhkan 1 bilik tuh.. termasuklah buat label sekali...

Huru hara semalam.. Isnin aku ke kedai O2 untuk beli mobile broadband untuk pakej montly payment.. bila buat credit check tak lepas.. tensen betul!! katanya aku ye nama macam kena block.. dia tuh buat lagik dan kena block lagik.. aku tak puas hati terus p bank dan tanya kenapa jadi camtu.. bank cakap itu selalunya bukan masalah dari bank tapi dari kredit services... OK.. balik aku try lagik online order (yeah masa tuh internet masih ok lagik kat umah).. pun tak lepas juga bila masuk credit check.. last2 aku call O2 dan terus ambik pay and go mobile broadband.. tak sampai 5minit settle semua dan tak perlu nak bg bank detail pun sebab diorg ada record tuh semua..

Semalam.. Masa aku nak keluarkan duit dari ATM.. kad aku takleh pakai... bank block kad aku.. Tensen... terpaksalah menapak p bank pulak.. Bila pergi bank.. officer tuh check.. dia detect ada 3 transaksi dari o2 yang cuba capai ke akaun aku.. dan diorg ingatkan 'fraud' dan terus block kad aku.. Arghhhhhhhhhhh!!! tensen terus dengar.. Agaknya sebab itulah semalam tak lepas kredit check.. kad yang ada kat tangan aku tak leh pakai langsung.. dalam masa 3 hari kad baru akan dihantar ke rumah.. Mestilah aku tensen sebab itu semua bukan salah aku.. kalau diorg suspect fraud kenapa diorg tak call aku sendiri dan tanya pasal transaksi tuh.. ini terus sesuka hati jek block card... tak pasal2 aku kena tunggu kad baru pulak.. udahlah masa nak dekat x'mas nie masa kecemasan.. masa nielah delivery semua sangkut..masa nie jugalah urusan byk yg org nak settlekan... So maknanya.. hari boxing day aku takat window shopping jelah huhuhu.. kalau kad dapat awal.. oklah.. kalau lepas x'mas.. huhuhu... shopping mata jelah jawabnya..

Ada 3 benda yang kena tunggu yang belum sampai..
1- 4 set calendar 2012 (aku buat khusus untuk 3 org sahabat baik yang lain)
2- mobile broadband donggle
3- Card ATM baru

Ya Allah.. permudahkanlah semua urusan aku nie.. Pening dan berserabut kepala nak uruskan semua nie.. itu tak termasuk review yang belum sentuh apa langsung nie... nie nak buat sesi luah perasaan dulu.. lepas nie boleh sambung buat keje pulak..

Oh ya.. selepas aku rasa kelam kabut dan berserabut semalam... malam tadi aku mimpi... Mimpi ini mengingatkan aku pada 2 mimpi yang hampir sama yang pernah aku mimpi beberapa tahun lepas.. Mimpi pasal Air banjir...

Aku teringat ada pendapat yang memberikan tafsiran kalau kita mimpi melihat air banjir.. bermakna kita akan mendapat rezeki.. Tapi aku bukan sekadar tengok air banjir lagi.. tapi mimpi terpaksa mengharung air banjir yang besar.. Andai benar.. Aku harap biarlah ia satu perkhabaran gembira untuk sesuatu yang aku perjuangkan atau juga untuk sesuatu yang penting dalam hidup aku..

Beberapa tahun lepas juga aku mimpi pasal air.. ada 2 mimpi..

1- aku mimpi menaiki satu bot kecil bersama sahabat baik aku M.. kami mengharungi ombak laut yang besar tapi syukur sebab bot yang kami naiki itu dikemudikan secara sendiri dan yang bagusnya.. sebelum kami sampai ke pantai.. bot itu dengan sendirinya mengelak orang ramai yang sedang mandi manda di tepi pantai ketika itu.. Aku senyum sendiri bila terjaga dari tidur selepas mengalami mimpi itu.. Maknanya terlalu besar pada aku.. sebab aku dah tahu kat situ aku telah diberitahu akan cabaran utama yang perlu aku lalui dalam sesuatu yang aku perjuangkan.. dan kenapa aku dengan M.. sebab kini aku dan M mengalami dan melalui pengalaman yang sama.. sebab itu tiap kali aku email dia tentang perkhabaran aku di sini.. aku juga tidak pernah lupa mengingatkan dia supaya tidak terhenti menghabiskan perjuangan yang masih tinggal sikit tuh.. sebab aku tahu.. InsyAllah akhir nanti kami pasti akan selesaikan juga.. susah dan senang.. InsyAllah..

2- mimpi aku perlu mengharungi arus deras di sebuah sungai.. aku ingat yang aku terpaksa berenang mengharungi arus sungai yang deras tuh.. tapi syukur aku dapat naik ke tebing dengan selamat..

Bila bercerita pasal mimpi ini.. aku teringat M pernah beritahu aku.. yang kak R ada mimpi pasal aku.. kata dia.. dia mimpi bagaimana keadaan kehidupan aku di sini.. Aku senyum jelah... sebab dari dulu antara kami berempat.. Aku dan Kak R memang selalu sahaja mimpi alamat camnie.. Kata seorang adik pada aku.. orang berdarah Bugis nie.. memang selalu dapat alamat melalui mimpi.. Ye kot.. sebab pada aku... memang aku tak dapat nafikan.. banyak alamat dan cerita tentang seseorang atau sesuatu sering datang pada aku dalam bentuk mimpi.. Kalau Mak aku.. lagi dahsyat.. dia bukan takat boleh mimpi.. kadang bau dan rasa pun sampai kat dia.. ;)

Apa juga.. Aku selalu anggap mimpi2 yang indah itu sebagai hiburan buat aku melepaskan rasa bebanan dan tekanan.. Kadang kita termimpi sesuatu mungkin kerna sebelum tidur kita begitu asyik memikirkan perkara itu.. So bila tidur.. termimpi sekali.. tapi memanglah mimpi aku sejak beberapa bulan nie manjang jek pelik2.. mimpi jumpa putera rajalah.. mimpi air banjirlah.. mimpi balik malaysialah.. mimpi balik mengajarlah.. dan macam-macam mimpi lagi yang pelik.. Aku kalau bermimpi dan lepas itu kalau aku boleh ingat butiran mimpi itu secara terperinci.. biasanya mimpi itulah yang aku rasa ada makna.. kalau takat mimpi main2 biasanya aku takkan ingat langsung butiran mimpi itu.. macam mimpi air banjir semalam.. banyak peristiwa yang berlaku dalam mimpi itu.. ada beberapa orang yang aku kenal terlibat.. ada yang juga aku tak kenal.. Apa juga doa aku.. agar yang elok2 sahaja terjadi.. Andai yang tak elok.. Semoga Allah jauhkan dari terjadi.. dan semoga semua urusan juga dipermudahkan hendaknya kan..

Deretan kad x'mas terakhir yang diterima dari rakan sekerja..
Tapi.. mulai tahun depan aku pasti kena hantar 3 kad x'mas ke 3 buah negara
UK, Japan & Thailand

Monday, 19 December 2011

Kata weather forecast hari ini salji turun lagi..

Salam tengah malam Ahad dan Salam pagi Isnin

Jam menunjukkan pukul 12.02 ketika entri ini mula ditulis.. Tarikh baru sahaja berubah dari 18hb menjadi 19hb.. Malam ini aku tidur lewat.. hahaha.. selalunya waktu ini aku dah lena dibuai mimpi.. Malam nie apa mimpi tidur lewat pulak?/ Bukan apa aku dah set dateline aku untuk hantar email pada G malam ini juga review report yang aku duk pulun siapkan seminggu ini.. Tadi beberapa minit sebelum pkl 12 malam aku dah emailkan 17m/s review tuh.. nak tulis lagik aku dah tepu.. lagi pun aku tak berharap sangat nak buat review yang lengkap sebab itu hanyalah satu penjelasan ringkas tentang readability measurement yang aku gunakan semasa analisa data dokumen minggu lepas.. minggu nie aku nak kena test pula 3 readability measurement yang baru.. so aku rasa.. next task aku sepanjang cuti x'mas nie.. itulah tugasan utama aku..

Tadi masa aku menonton berita.. weather fortcast meramalkan beberapa kawasan sekitar scotland akan menerima salji lagi.. Bila aku jengah ke tingkap tadi.. takde langsung tanda-tanda salji akan turun.. tapi berdasarkan pengalaman aku yang lepas.. ia biasanya turun lewat malam sikit.. nanti pagi tau2 sahaja dah putih sana sini.. lagipun tak mustahil sebab suhu malam nie amat sejuk.. selalunya bila terasa sejuk sangat memang kebiasaannya kehadiran salji tuh hampir benar... Ada atau tidak salji esok.. Tunggu sahaja nanti aku bangun tidur untuk solat subuh pagi nanti.. Kalau ada.. esok kenalah pakai boots dan seluar terma.. wellington boots yang aku order pun tak sampai-sampai lagik.. pelik juga nie.. mungkin juga sebab keadaan cuaca yang tak menentukan menyebabkan penghantaran brg2 terganggu seketika..

Malam ini juga merupakan malam terakhir aku menggunakan broadband internet secara wireless di rumah.. Mulai esok.. telefon rumah dan juga broadband akan ditamatkan perkhidmatannya.. Aku terpaksa hentikan sebab broadband ini sewanya perlu dibayar 3 bulan 'in-advance' maknanya bil seterusnya akan sampai pada bln 3 tahun depan..  (lagipun aku dah plan untuk pulang masa tuh) ditambah pula kerana cukai perkhidmatan yang semakin tinggi peratusannya menyebabkan sewa untuk 3 bulan akan datang sahaja sudah mencecah £100.. Giler mahal.. itu sewa sahaja belum masuk penggunaan telefon dan juga internet.. untuk 3 bulan yang lepas bil itu dah nak £250.. gile.. sbulan aku guna phone dan internet dekat £85.. apa banyak sangat yang kena bayar nie.. lepas tuh belum guna lagik dia dah charge sewa 3 bln advance.. Akhirnya aku terpaksa buat keputusan end-up the service.. Memanglah sebenarnya menggunakan perkhidmatan BT (British Telecom) nie antara yang bagus dari segi speed broadband ye.. tapi juga sewanya gile mahal.. sebelum ini aku tahan kan jugalah guna BT nie sebab aku malas nak tukar line lain dan perlu pulak ikat kontrak minima setahun.. memandangkan kini kontrak aku dengan BT dah lama tamat.. so aku boleh terminate line tuh bila-bila sahaja..

Disebabkan itu.. maka esok aku kenalah pergi mencari mobile-broadband pulak.. kerana aku customer O2.. maka untuk mobile broadband aku hanya perlu bayar £10 sahaja sebulan.. yang lecehnya kalau nak guna internet kena take turn.. walaupun boleh buat wireless signal tapi aku tak pasti line ye ok atau tidak kat rumah.. internet kena ada juga.. sebab itu khusus untuk pakwe aku.. lagipun lepas nie aku akan lebih banyak buat kerja-kerja kat ofis jek termasuklah update blog.. tengoklah camna signal broadband itu esok.. susah sebenarnya bila take turn nie.. aku memang 'heavy user' kalau mula guna internet terutama bila perlu buat review atau analisa data.. byk dokumen yang aku kena access.. kalau takat pakwe tuh dia ye capaian semua takat tgk harga barang atau baca berita jek ;)

Oklah aku nak berhenti untuk tidur dan cuba untuk bangun awal untuk bersahur.. Esok aku nak berpuasa lagi.. InsyAllah...

Yang keruh kalau di 'filter' pun boleh jadi jernih..

Salam Petang Ahad..

Tinggal 'exactly' seminggu lagi nak x'mas.. mean.. secara tak langsung tinggal 5 hari sahaja hari bekerja terakhir untuk tahun 2011... di seluruh Great Britain.. cuti x'mas adalah cuti panjang.. sebab bermula dari sabtu minggu depan hinggalah 4hb Jan semua organisasi dan institusi bercuti.. Malah kebanyakan supermarket, kedai2 dan tempat menarik pulak akan tutup sepenuhnya pada 25 Disember dan 1 Januari..

Rancangan kat tv pulak sekarang nie.. banyak pulak menayangkan resepi untuk x'mas.. menarik juga untuk ditonton terutama bila tengok jenis2 dessert.. roasted beef, chicken or turkey dan side dishes.. Sebelum ini dah 2 tahun aku ambil peluang masa nie nak buat ayam turkey panggang.. tahun ini aku belum decide lagi.. walaupun dah ada beberapa rakan-rakan yang bertanya pada aku.. Bukan apa.. kesibukan aku dengan tugasan dan dateline setiap minggu buat hujung minggu aku sibuk.. aku lebih selesa memasak untuk keluarga kat rumah je.. dan memang bila duduk rumah menu kat dapur dah jadi macam-macam sebab hanya pada hari sabtu dan ahad sahaja masa aku nak experimen atau masak benda-benda yang aku teringin nak makan.. week days.. masakan lebih pada yang simple dan boleh siap dalam masa kurang dari sejam.. balik dari uni biasanya tenaga aku dah tak banyak.. so memasak sesuatu yang simple adalah priority utama.. kalau weekend.. aku tak kisahlah kalau kena berjam-jam kat dapur.. kadangkala aku akan masak sampai 3 4 menu sekali gus.. macam minggu lepas.. aku buat laksa.. pastu nasi lemak.. dan juga ayam panggang.. giler banyak.. hahahhaa... ini kes semua sebab teringin nak makan.. Episod nak buat ayam turkey ini ada kemungkinan ye aku buat juga.. cuma aku belum ingatkan pakwe untuk menempah ayam turkey nie di kedai halal yang biasa kami beli.. hanya hujung tahun camnie jek.. peluang nak dapatkan ayam turkey nie.. dan selalunya kami buat pun bukan sebab nak celebrate x'mas tetapi lebih pada mengambil peluang mencuba resepi yang wajib menjadi santapan penduduk tempatan bila menjelang x'mas..

Alhamdullilah juga.. semalam aku membaca satu entri 'surat terbuka' dari si penulis yang menulis entri  yang hangat tentang  travelling di kalangan pelajar luar negara.. Syukur sebab akhirnya segala salah faham itu diperjelaskan dan aku juga terima sikap sebegitu sebagai telus dan berani mengakui kesilapan dan juga turut memberikan penjelasan yang jelas tentang duduk sebenar perkara tersebut.. Pada aku.. tidak ada manusia yang tidak  pernah buat silap.. Aku sebenarnya pun tak pernahlah jumpa si penulis tapi antara pengikut terawal dia ketika blog itu diwujudkan.. secara tak langsung kira antara sahabat lama juga dan kami juga pernah beberapa kali email satu sama lain.. Bila entri sebegitu ditulis.. timbul satu  tanda tanya yang amat besar pada aku.. sebab sepanjang aku mengenali dia selama setahun lebih kurang.. aku amat pasti dia bukan sebegitu.. so bila entri begitu ditulis.. aku rasa pelik sebenarnya.. tapi pada masa yang sama aku tidak dapat lari dari punya satu perasaan.. bahawa kadangkala manusia tidak semestinya jujur.. atau tidak selalunya baik walaupun mungkin sifat atau perwatakan dia baik.. Sejenak aku merasakan.. Oh.. mungkin dia punya sikap yang selama ini aku tidak tahu.. tinggal di negara orang dan malah negara sendiri aku sendiri pun sudah terlalu masak dengan sikap orang sebegini.. yang satu ketika dulu adalah kawan baik.. tapi demi untuk kepentingan sendiri.. dia boleh menikam belakang orang.. itu orang yang kita kenal.. yang kita tak kenal apatah lagi kan...

Aku terima penjelasan si penulis dengan hati terbuka... dan syukur ianya tidak perlu ditamatkan sebab sejenak aku terfikir mungkin persahabatan aku dengan dia sampai setakat itu sahaja.. hahahhaa... Begitu cepat aku membuat kesimpulan kan.. bukan apa.. pada usia sebegini bukan lagi masa untuk mencari kawan atau teman untuk main-main.. Pada aku bila kita mahu bersahabat.. biarlah kita bersahabat dengan individu yang benar-benar mahu berkawan dan paling utama punya sifat hormat dan ikhlas.. Sepanjang 5 tahun di sini banyak persahabatan dan hubungan tercipta yang punya kisah suka dan duka pada aku.. walaupun hakikatnya kini aku berada ribuan atau ratusan batu dari tanahair.. syukur sebab rangkaian sahabat-sahabat yang aku ada.. tidak terhad oleh jarak dan masa.. ada yang aku bersahabat tanpa kenal wajah dan rupa.. dan hanya bicara dan penulisan sahaja yang menjadi penghubung di antara kami.. apa jua.. aku hargai setiap yang datang dalam hidup aku..

Apa juga eloklah kan.. menjelangnya tahun baru ini.. kita mulakan dengan sikap yang baru dan juga niat yang baru untuk memperbaiki kesilapan dan belajar dari kesilapan..

p/s Apa azam baru untuk tahun 2012?? Azam aku satu jek.. Just wanna enjoy life.. Be happy ;)

Thursday, 15 December 2011

Semangat nak cuti..

Salam Pagi Khamis..

Alhamdullilah tinggal seminggu lebih sahaja nak cuti X'mas dan esok pula hari terakhir aku bekerja pagi di tahun 2011.. Masuk kerja balik tahun 2012.. Tadi kawan-kawan level 4 dah mula bagi kad x'mas.. Semalam lagi aku dah tulis semua kad-kad x'mas untuk kawan-kawan sekerja.. Kawan sama bilik kat bilik nie pun dah bagi semalam.. All card done.. Sepanjang tinggal kat sini.. setiap kali nak x'mas nielah aku sibuk mencari kad x'mas.. ikutkan buat apa nak bagi kan.. tapi tak bolehlah... kita kenalah ada budi bahasa juga.. orang bagi kad.. kita kenalah balas balik.. Pada aku bila mereka sudi bagi kad tuh.. maknanya mereka ingat kita.. tak kisah pun apa juga warna kulit dan juga agama.. mereka tetap nak bagi kad tuh sebagai tanda mereka ingat dan hargai kita sebagai rakan..

Semalam aku ditanya oleh Janice "How long have you been working??" Sejenak buat aku berfikir balik dah berapa lama aku kerja ekk... Dah 3 tahun lebih.. sekejap jek masa berlalu.. rasanya macam baru jek training masa awal2 masuk kerja dulu.. siap ada evaluation lagik... Nyatanya lulus dengan cemerlanglah hahahha.. Pada aku kerja pagi tuh takdelah susah sangat.. walaupun ramai yang pernah tanya aku dan cakap.. mesti u penat sebab awal2 pagi dah pergi kerja.. lepas kerja terus duduk ofis buat kerja study pulak.. pada aku itu pengorbanan.. lagi pun.. itu exercise pagi aku yang dibayar.. lagipun bukan mudah sebenarnya nak dapat kerja di tempat yang aku kerja sekarang nie.. sebab bayaran dia antara termahal yang diberikan oleh jawatan macam aku nie.. kalau tidak.. takkanlah ada kawan-kawan aku yang dah 15-20tahun  kerja kat situ... bayangkan 20 tahun itu bukan 1 tempoh yang sekejap.. agak2 kalau tempat tuh tak stabil?? diorg nak ke stay sampai 20tahun??

Lagipun 'sosial etiquette' kat situ memang tiptop.. So far takde masalah sangat dengan rakan-rakan sekerja dan supervisor pun supporting.. Kerja happy jek.. walaupun kdg2 aku kena cover hampir setiap minggu.. Macam sekarang nie pun.. untuk berbulan2.. terpaksalah cover department H&R sebab Vyonne cuti setahun.. So nak tak nak.. aku akan buat dengan janice.. kalau dia cuti.. aku kenalah buat sorang macam hari ini dan esok..

Alhamdullilah juga dah 4 hari pakwe hantar aku pergi kerja.. Dia cuti 8 hari.. aku pulak minggu depan baru mula cuti.. Pagi tadi tengah kerja lagi 5minit nak pkl 7pagi.. Dia call.. Pelik juga pesal call pepagi.. Rupanya dia tak bawak kunci rumah.. Dah sampai rumah baru perasan kunci takde.. Sabar jelah... Terpaksalah aku keluar kejap bagi kunci rumah aku kat dia.. Emmm... Lepas nie kenalah ingatkan tiap kali keluar rumah... Nasib juga masa datang tadi... pintu bilik nie dikunci tapi pintu bilik sebelah tak.. bolehlah aku masuk ke bilik nie guna pintu tengah yang hubungkan bilik nie dan bilik sebelah hehehe... Nak buat camna.. kunci aku dah takde.. sebab kat kunci tuhlah semua kunci utama.. kunci rumah.. kunci bilik.. kad point tesco pun kat situ gak ;)

Hari ini dah khamis.. Kerja review baru separa jalan.. banyak pulak tuh measurement yang nak kena describe... yang biasa dengar.. yang tak pernah dengar.. emmm.. pulun lagiklah nampaknya.. Sekarang nie bahan bacaan aku semuanya ilmiah jek.. jurnal.. paper conference.. mood nak baca novel pun takde dah.. Nak sambung baca buku breaking dawn pun aku malas... teringat2 paper review yang tak abis dibaca dan perlu di review pulak.. menulis ilmiah bukan mudah.. takat kalau nak tulis love story tuh.. sekelip mata jek boleh ditaip.. nie semua nak kena quote itu ini.. bab2 quoting nie yang leceh sebab nak kena buat formatting.. lagik bagus kalau guna endnote.. ;)

Minggu nie Jumaat, Ahad, Isnin.. berderet hari lahir kawan-kawan baik aku.. sorang tuh dah janji nak lunch date lagi minggu depan.. dan jumaat nie aku kena fikir nak beli hadiah apa pulak.. Tak boleh tak bagi sebab birthday aku tiap tahun.. without miss dia pasti akan bagi aku hadiah.. Yang ada dalam kepala aku hanyalah.. bunga.. coklat dan kopi.. kopi?? yelah sebab dia suka minum kopi dan aku plan nak beli kopi whittard.. special blend coffee.. tengoklah survey hari esok camna.. kalau harga berpatutan.. ada coffee yang aku nak tuh.. mungkin sahaja itu jadi hadiah birthday dia.. idak aku beli jelah bunga untuk dia.. kesian pulak sebab dia kata takde sapa pernah bagi dia bunga hahaha... ;)

Weekend nie ada rasa nak pergi 1 bandar yang dah lama aku tak pergi.. Nak singgah tempat-tempat yang biasa aku lepak dulu.. tapi sebab Isnin ada dateline kena submit review aku rasa macam aku duduk rumah jek.. tambah pulak kalau hari hujan.. memang takdelah.. But tengoklah camna.. sebab aku teringin sangat nak makan chicken tandori kat situ.. Harga taklah mahal sangat.. tapi banyak dan makan sorg memang tak habis... Tengoklah camna.. kali nie pergi sebab nak jejak balik nostalgia lama.. sebab lepas nie tak tahu lagi bila nak jengah ke situ lagi.. Dulu2 kadang2 kalau malam teringin sangat nak makan kat situ.. Sanggup kami pergi ke situ naik 2 bas.. Lepas makan balik.. hahaha... Memang nostalgia lah sebab kat situ jugalah aku jumpa orang2 malaysia masa aku baru sampai UK dulu..

p/s Kalau tak pergi sana.. nampaknya weekend nie aku buat sendiri jelah ayam tandori tuh.. hahaha ini yang susah.. kalau benda tuh boleh aku buat sendiri.. maka kecenderungan untuk buat itu lebih tinggi dari pergi beli ;)

Wednesday, 14 December 2011

Angin kencang & Hujan lebat

Salam Rabu

Sejak Isnin lagi.. setiap petang mesti hujan.. kekerapan hujan ini menyebabkan kali ini aku kena bawa payung tiap kali keluar rumah.. Walaupun masa keluar tuh tengok langit cerah jek.. tetiba dalam masa 5 minit jek terus hujan lebat. Cuaca kali ini dah pelik sikit.. sebenarnya jarang sangat hujan lebat style kat mesia tuh.. selalu style shower rain jek... dah beberapa kali gak tudung aku lencun.. bila dah kena 2 3 kali serik jugalah... terpaksalah juga bawa payung setiap kali keluar rumah..

Alhamdullilah juga ini hari ke 7 aku berpuasa... semalam off sekejap sebab dah janji nak makan lunch dengan kawan baik aku.. Kami ke 'oko' untuk menikmati sushi.. order bento box dan kami makan dengan senang hati.. selesai makan.. sibuk pulak cari kad x'mas untuk rakan-rakan.. Kad nie wajib lah kena bagi sebab aku kan kerja pagi.. minggu nie jek dah beberapa kad x'mas aku dapat.. nak tak nak kenalah balas.. dan paling utama.. tahun lepas aku langsung tak bagi G kad x'mas hahahaha... tak patut punya student kan... rasa bersalah sangat2.. so tahun nie kenalah bagi.. nak2 pulak isnin nie kena submit review pulak.. dah buat analisa.. dia nak tgk pulak sejauh mana kefahaman aku pada setiap measurement yang aku gunakan.. semua kena put in writing.. bukan itu jek.. kena tambah lagik measurement yang extrinsic pulak... Semalam selepas aku penat fikir hadiah apa nak bagi G.. aku decide bagi jelah coklat hahaha... boleh dia kongsi dengan wife dia..sebab aku kan kenal gak wife dia..

Tahun ini aku skip attend x'mas party kat tempat kerja.. sebabnya minggu depan aku cuti seminggu.. takdelah tengok muka2 kwn aku tuh.. sebab thn nie last aku kat situ.. Bila dekat nak x'mas nie aku teringat pulak vyonne.. selalu mesti dapat kad dari dia.. tahun nie memang tak jumpalah..

Minggu nie juga kena pulun siapkan dan make sure department tempat kerja aku bersih tip top sebab minggu depan org lain cover dan lepas tuh cuti dekat seminggu lebih.. lepas tahun baru pulak baru start balik semua dan yang paling utama nak kena pulun siapkan kerja study nie.. aku rasa walaupun cuti x'mas.. kerja dateline aku mesti makin banyak.. skrg nie pun dah terasa letih sangat2 sebab pada masa sama aku serentak ongoing semua perkara.. study.. kerja pagi.. nak pack brg.. nak settlekan benda2 nak balik.. mcm2lah.. lepas tuh semakin sejuk nie.. badan pun semakin sakit2.. penat.. sebab setiap hari badan terpaksa menahan sejuk yang ketara.. bahu kaki tangan semua cramp... Bila masuk jek pkl 10malam aku dah tak larat nak buka mata.. seawal pkl 4pagi dah bangun.. bape jam jek aku tido.. kena pulak ada dateline nie.. kdg2 aku tido sejam jek.. Penat ngantuk jangan cakaplah... Tapi yelah itulah hakikat kehidupan.. kadang2 orang tengok macam best jek duk oversea nie.. boleh jalan sana sini.. boleh travel.. beli itu ini.. pada aku itu adalah rezeki.. yang senang jek orang tengok.. yang susah??? yang teruk.. yang sakit?? ada ke orang tahu?? tak tahu kan...

Aku sedikit terbakar dengan 1 entri yang melabelkan student oversea nie travel pakai duit rakyat dan duit kerajaan.. walhal tidak semua orang begitu.. Aku terpaksa komen benda nie walaupun mungkin penulis tuh tujukan pada individu tertentu bukan aku salah seorangnya.. Aku takde masa nak layan atau cerita pasal benda travel nie.. study aku pun dah ambil lebih dari 80% masa aku.. Cuma sebagai antara pelajar luar negara dan juga biasa travelling.. maka aku rasa aku perlu juga komen.. Mungkin ada yang pernah provok atau berkata sesuatu pada si penulis menyebabkan dia tulis entri begitu.. tapi pada aku adalah tak adil kalau nak pukul rata terus camtu.. ye aku tak nafikan ada org begitu.. tapi biarlah kalau dia travel begitu sekali pun... Itu pilihan dia.. sesiapa pun pasti sedikit sebanyak akan ambil peluang yang sama.. Elaun yang diterima  tuh cukup2 jek.. kalau nak travel kalau takde kerja tambahan kalau harap duit elaun nak travel.. minta maaflah.. hanyalah mereka yang pernah duduk oversea dengan kapasiti study tahu camna susahnya kehidupan nak survive kat sini.. macam aku sendiri pun.. kalau aku tak kerja part time nie.. jgn mimpi untuk aku pergi jalan2 atau beli benda2 yang extra.. aku tak tergamak langsung nak gunakan duit elaun yang cukup2 makan itu untuk benda2 extra.. itu semua khusus untuk byr sewa umah.. bil api gas.. byr tambang bas.. hujung bulan duit elaun tuh habis camtu jek.. itupun kadang2 tak cukup langsung.. so kerja tuh yang tampung sikit2.. Fakta nie ada ke org tahu?????  Tak tahu kan?? Ingat semua mewah senang jek ke???

Teringat kata-kata salah seorang kawan aku yang berkeluarga.. kalau nak harap setakat duit elaun.. cukup jek nak hidup byr benda2 asas.. kalau nak berjalan-jalan.. kalau ingat duit elauan tuh boleh support.. kalau bujang bolehlah... kalau family yang beranak pinak.. memang duduk dalam negara jelah jawabnya...

Aku kadang malas nak bertekak benda2 nie.. sebab bercakap pada orang takde pengalaman atau tak pernah duduk 'oversea' atas kapasiti pelajar memang takkan faham... yang mereka hanya nampak.. yang bestt... yang seronok.. yang pergi sana sini.. yang beli itu ini.. yang diorg tak nampak.. untuk dapat semua itu.. ada pengorbanan yang perlu dibuat.. ada susah yang perlu dilakukan.. pada aku tak kisahlah camna sekali pun orang itu nak pilih atau buat.. itu hak dia.. keputusan dia.. tak perlulah kita nak kata orang itu.. kata orang ini  dan lebih malang memperlekehkan kesenangan dan kelebihan orang lain.. lepas tuh kita jatuhkan satu statement seolah2 menghina pulak... Come on lah.. kalau nak beri pendapat pun.. please jadi lebih rasional..

Aku tak peduli apa orang nak kata... sebab org tak tahu susah senang kita camna.. org nampak yang senang.. yang susah tuh tak nampak.. dan aku juga tak suka menonjolkan kesenangan dan juga amat jarang sekali nak ceritakan kesusahan.. pada aku semua itu rezeki Allah... Tak perlulah kita nak cemburu.. sebab Allah juga berikan rezeki lain yang sama rata sebenarnya pada semua orang..

Hanya mereka yang pernah duduk oversea dan study kat sini tahu susah senang.. Benda2 nie tak mudah untuk diberitahu cakap mulut atau diterangkan dalam perkataan.. tak lalui.. tak tahu.. Dahlah aku malas nak ulas lagik.. Cakap banyak pun tak guna.. terutama bila bercakap dengan orang yang tak lalui pengalaman dan kehidupan yang sama.. Pada aku dan kawan-kawan yang mana kami biasa travel.. we know what we do.. org nak kata guna duit rakyat.. banyak lagik duit rakyat tuh disalahgunakan untuk benda2 bukan-bukan.. tak perlu ke luar negara.. tak perlu travel.. yang ada kat malaysia tuh sendiri dah banyak membuktikan...

Pada aku statement kata guna pakai duit rakyat..untuk pergi travel pada pelajar2 luar negara ini satu statement yang agak melampau.. kalau aku nak highlight pasal guna duit rakyat nie.. tak yah label studentlah... banyak kes org2 besar yang bekerja di luar negara lebih banyak habiskan duit rakyat dari kami2 yang hanya pelajar yang perlu ikat kontrak minima 7tahun dengan kerajaan.. Bukan free tau!!

Bento Box 
Alhamdullilah kenyang semalam...

Saturday, 10 December 2011

Salji berlalu.. Hujan ribut tumpang lalu..

Salam Malam Sabtu..

Salji dah lama mencair dek hujan lebat beberapa hari yang lalu.. tapi semalam menyaksikan hujan ribut taufan melanda.. beberapa kawasan terputus bekalan elektrik dan sebuah bas sekolah terbalik ditiup angin kencang.. semua sekolah dan juga university ditutup serta merta kerana risaukan keselamatan pelajar..

Yang best ye.. walaupun email dah terima kata university ditutup.. Aku pulak balik lewat hahaha.. maklumlah bila dah naik ke tingkat 12 tuh.. aku hanya akan keluar bila lewat petang.. itupun pukul 4.30 pakwe dah call suruh balik cepat sebab katanya bas dah tak banyak.. semua bas 2 tingkat diberhentikan perkhidmatan dan hanya bas 1 tingkat beroperasi menyebabkan bilangan bas yang ada juga berkurangan.. Nak tak nak aku kenalah balik sebab risau juga andai lewat sangat nanti bas takde.. dah lah kalau aku nak jalan kaki dari uni ke rumah ambil masa 50min.. itu masa musim panas.. kalau time sejuk2 camnie.. mau sejam lebih aku sampai rumah.. itupun semalam aku  terpaksa ambil bas no 5 yang agak jauh sedikit dari hentian bas yang biasa aku tunggu..

Alhamdullilah hari ini life kembali seperti biasa.. Angin kencang dah berlalu... cuma hari ini suhu aku rasa jatuh bawah takat beku.. kenapa aku rasa begitu sebab kali ini amat terasa kebas muka kaki dan tangan.. muka rasa kebas sangat2 dalam masa beberapa saat sahaja.. Tapi aku masih boleh tahan lagik.. teringat masa suhu jatuh hingga -12 tahun lepas.. masa tuh rasa kulit kalau ditoreh pun tak keluar darah.. pedih.. merah dan hilang deria rasa...

Aku tak tahu nak kata bagaimana pula keadaan cuaca tahun ini.. adakah lebih teruk dari tahun lepas?? Nyatanya angin kencang semalam memang cukup dahsyat.. aku nyaris2 melayang ditiup angin semalam.. badan terasa bergerak ditolak angin seinci.. Seram seketika.. teringat pulak taufan yg biasa melanda tanah america.. kini tanah great britain pula mengalaminya.. yang ketara teruk kawasan scotland.. up north lebih2 teruk.. Syukur kami kat sini masih ok.. sebab masih dapat bekalan elektrik dan kehidupan tidak terganggu sangat..

2 minggu sahaja nak x'mas.. bermakna cuti panjang pun akan bermula tak lama lagik.. keje study pulak makin banyak.. keje minggu nie memang full sebab aku kena sediakan dokumen utk 3 domain besar dan 4 sub domain untuk setiap domain utama.. penat mencari dokumen untuk bidang information sciences, law dan music.. buat masa ini aku hanya buat analisa readability measures untuk bidang information sciences menggunakan 5 formula readability.. tengok result dah  pening kepala.. keje baru siap 70%.. weekend nie kena proses data lagik.. Isnin kena present pulak..

Sekejap sahaja juga nak masuk tahun 2012 kan.. hanya 2 minggu lebih jek nak masuk tahun depan.. bermakna tak lama lagik genaplah aku berkelana diperantauan ini 5 tahun... paling lama.. dah masa untuk pulang pun.. mimpi2 panggilan pulang pun dah sampai... Mungkin sahaja Allah nak bagi aku peluang duduk di tempat orang lebih lama..  Rindu sudah tentu.. tapi pada aku.. rindu perkara-perkara di tanahair itu biasa.. dah ramai kawan-kawan baik aku balik.. semuanya punya cerita yang sama bila sahaja pulang ke sana.. kerinduan pada kehidupan kat sini sentiasa menjadi igauan dan ingatan.. Mungkin sebab hanya aku seorang sahaja yang masih setia belum mahu pulang.. sejak 3 4 bulan ini entah berapa banyak ungkapan rindu yang aku terima dari email.. sms.. facebook... Kadang sedang sibuk buat kerja.. sering sahaja masuk mesej2 itu.. Aku hanya mampu tersenyum sahaja.. dan aku faham hati-hati mereka yang rindu itu... Bukan aku tak rindu.. tapi hakikatnya aku di sini pun sebab perlu menyudahkan tanggungjawab dan tuntutan utama.. kalau nak tanya hati aku.. rasanya berkajang-kajang kertas putih depan belakang boleh aku tulis untuk aku luahkan apa  yang terpendam di hati.. tapi buat masa ini.. aku terpaksa blok dan bekukan semua rasa-rasa itu dek kerna perlu fokus dan selesaikan tuntutan utama itu..

Tiap kali aku berjalan dalam sejuk dan gelapnya malam.. pasti sahaja ingatan aku singgah pada mereka semua yang aku tinggakan di tanahair.. terlalu banyak hati yang sedang rindu dan menunggu aku pulang.. tak sabar rasanya nak berjumpa dengan mereka semua.. tapi aku  juga teringat pesanan seorang rakan baik.. "Ye.. hati memang kalau nak ikut semua rindu.. semua nak jumpa.. tapi nanti bila dah kita jumpa semua yang kita rindu.. dah tunaikan semua kehendak hati.. semua itu akan selesai camtu jek.. kelak nanti kita pula rasa menyesal sebab ada benda lain yang sepatutnya selesai tapi tidak diselesaikan.. Biarlah selesaikan dulu mana yang perlu.. hati-hati yang rindu itu biarlah dirindu.. kelak nanti rindu itu pasti terubat juga kan"

Ye aku akui hakikat kebenaran kata-kata kawan aku itu.. tidak sekali pun aku menidakkan.. dia juga merantau seperti aku.. sudah tentu sahaja dia faham apa yang aku rasa.. We are in  quite similar boat.. just that the location and responsibilities are different..


p/s Sudah ada yang mengira hari untuk aku pulang.. Senyum jelah.. walaupun aku sendiri pun tak tahu bila agaknya tarikh pulang..

Monday, 5 December 2011

Happy snowing..

Salam Isnin

Alhamdullilah... Seperti yang dijangkakan oleh weather forecast minggu lepas.. Isnin hari ini.. SALJI!!

Semalam salji turun seketika di tengahari.. tapi aku pun tak perasan sebab turun sekejap sangat.. Pagi tadi sebelum keluar rumah, sempatlah aku jengah ke tingkap dan tengok kereta kat bawah penuh dengan salji.. Apa lagi pakwe kena turun awal sikit untuk buat exercise tangan.. buang salji kat cermin kereta depan dan setiap tingkap.. Aku awal-awal dah bekalkan 2 botol air.. kaedah paling cepat nak cairkan salji atau frost kat cermin kereta.. kalau nak kikis.. sakit tanganlah jawabnya..

Sebenarnya bukan apa bila salji lebat begitu aku paling risau keadaan kereta.. terutama tayar.. sebab pengalaman tahun lepas.. entah berapa kali tayar kereta berpusing atas ais dan langsung tidak bergerak... itu yang paling takut sebenarnya.. pagi tadi pun entah berapa kali bila dia ambil corner.. kereta terasa membuang ke tepi.. Semasa dia nak berhenti di atas bukit nak turunkan aku.. brek yang dia tekan tak makan langsung.. kereta terus turun ke bawah.. Syukur berhenti juga ke bawah sedikit kerana tempat tuh saljinya dah mencair banyak...

Hari ini kawan baik aku Viva.. Rakan sebilik.. excited for her.. Aku doakan dia berjaya dalam vivanya dengan cemerlang.. tapi jumpa G semasa nak ke tingkat 12.. emmm.. minggu nie kena jumpa dia tunjuk kerja..

Hari ini juga aku mula pakai balik boot yang bertapak mencengkam.. cuma aku agak risau sebab kasut itu dibeli tahun lepas.. maknanya.. mungkin juga aku kena beli kasut boot baru untuk tahun ini.. Cuma tadi aku perasan bila pakai boots tuh stokin aku dah mula basah.. Maknanya air dah mula masuk ke dalam.. emmm... Mungkin kena beli 'wellington boot' style macam kasut getah pergi kebun tuh.. cuma kat sini kasut tuh banyaklah fesyen dan pilihan warna... bukan macam kasut getah hitam atau kuning tuh.. tapi kasut tuhlah yang paling bagus sebab tapak dia memang mencengkam dan jarang aku tengok ada yang jatuh tergolek pakai kasut tuh.. Mungkin sahaja alasan untuk aku beli kasut baru kot ;)

Salji di highway yang telah di buang oleh highway services..
Paling takut bila salji lebat ini adalah 'black ice'
Maknanya.. salji itu berwarna hitam yang bercampur dengan air dimana pada mata kasar kita ingat ia adalah sebahagian daripada jalan raya.. 
Tapi sebenarnya adalah ais hitam yang amat licin.. kalau kereta lalu atasnya.. selalu terjadi kereta sukar untuk dikawal kerana terlalu licin..

Memanglah salji itu bila turun dia indah dan putih dimana-mana..
Tapi bila semakin lama..
Banyak masalahnya kalau tidak berhati-hati..
Entah berapa kali pulak aku bakal jatuh tergolek pulak tahun nie..
huhuhu  :(

Thursday, 1 December 2011

Cinta (Puisi ditulis 1 Disember 2005)

Cinta…

Adakala sukar untukku ertikan maknanya..
Bahgiakah aku dengan rasa cinta ini..
Gembirakah aku..
Tiada siapa yang mampu mengupas makna di sebaliknya…

Kasih..

bersama rasa cinta kau wujud bertakhta..
mengetok pintu hatiku...
dengan rasa cinta bertaut indah..
ku usap wajah indah mu..
dan ku peluk hatimu…
bersama rasa kasih dan cintaku
dengan impian yang menggunung agarku tetap bersamamu ..
hingga ke akhir hayatku di sisimu..
dari dulu.. kini dan buat selamanya..

Sayang…

ucapan itu ku sebut saban hari..
kerap ku tanya untuk ku tahu hatimu..
ikhlaskah kau menyayangi ku..
selebar dan seluas manakah sayangmu.. wahai kekasih..
mampukah kau gambarkan pada ku..
supaya resah dihatiku tidak terus bermaharaja-lela..
dan keyakinanku pada rasa sayangmu akan sentiasa utuh disanubari..

Cinta.. kasih.. dan sayang..

ku cuba gabungkan semua rasa itu..
supaya dapat kusebatikan dalam hati dan sanubari..
dan tinggal kekal bersama jiwaku ini..
mungkinkah ia dapat ku satukan..
dapatkah atau hanya dapat ku gapai salah satu darinya sahaja…
adakah begitu.. ku harap tidak..
biarlah yang ku sangka panas sepanjang hari akan kekal begitu..
dan biarlah hujan datang keesokkan harinya..
ku panjatkan doa kepada-Nya..
agar rasa itu akan kekal bersama dalam hidup kami…
jua dalam hidup semua insan yang bergelar manusia…
dan bersemadi kukuh dalam diri sahabat-sahabatku..
yang ku anggap seorang kawan baik buat selamanya….

Puisi ini ditulis genap 6 tahun  pada hari ini..




p/s: Currently in mood of 'copy and paste'
Tumpang mood meraban 'kueh bakar
;)

Tuesday, 29 November 2011

Bila cara berfikir kita berbeza

Salam Isnin..

Berbeza itu bagus.. Masih ingat akan topik tentang berbeza ini yang pernah aku perkatakan dulu?? Kali ini aku terasa nak bercakap soal berbeza ini lagi.. berbeza pendapat terutamanya dalam berkawan.. cara berfikir.. cara bawa diri.. cara memberi jawapan.. sedikit sebanyak dalam pada kita cuba juga terima hakikat bahawa peribadi dia begitu tapi kita juga tidak dapat tidak... mengakui bahawa dia punya cara berfikir yang cukup berbeza..

Minggu ini sahabat baik aku pulang ke tanahair.. kira antara rangkaian sahabat baik aku di sini..dia adalah sahabat baik terakhir yang pulang.. 4 darinya dah pulang tahun ini.. Kini secara rasmi tinggallah aku seorang yang masih belum pulang lagi.. ada seorang lagi bersama aku.. tapi dia aku anggap pangkat adik.. mean masih rapat tapi aku masih punya batasan keakraban yang ketara terutamanya sebab dia study dan tinggal di kawasan yang berlainan dengan aku..

Kini officially.. aku kehilangan rakan-rakan baik.. secara umumnya kini aku sendirian di sini tanpa lagi kawan-kawan rapat yang kerap aku jumpa setiap minggu.. atau yang pastinya setiap minggu pasti call aku.. atau aku akan call dia.. kini suara-suara mereka itu kini telah berada jauh di tanahair.. Sedih??? sudah tentu aku sedih.. tiapkali sahabat baik aku mahu pulang.. pastinya 2 3 hari sebelum itu aku dah menangis.. Cuma ketika pemergian dia hari itu.. pulangnya aku ke rumah.. aku sebak sangat2.. Bila tinggal di perantauan begini.. persahabatan yang terjalin selama 5 tahun itu bukan nya sekejap.. terlalu lama kami berkawan.. rumah kami dah macam rumah masing-masing.. melepak.. makan.. beribadat semua bersama-sama... Aku pulak jenis very selective sikit bila berkawan dan jarang sangat melepak rumah org.. kalau aku kerap pergi pun hanya ke rumah yang benar2 rapat dengan aku sahaja.. Bila kawan baik aku itu pulang.. Aku benar-benar rasa kehilangan dia.. tapi aku lihat seolah-olah dia tak rasa kehilangan aku kot hahahaha.. balik pun takde nak salam2 aku.. sampai aku sound.. org lain ko salam ye.. aku jek ko tak salam lagik..

Kisah aku dengan sahabat2 rapat aku ini.. diketahui oleh 2 orang sahabat baik aku di tanahair.. maknanya.. mereka tahu siapa kawan-kawan baik aku di sini walaupun mereka tak kenal siapa mereka.. tapi 2 orang sahabat baik aku ini.. sering menjadi tempat untuk aku meluahkan rasa hati aku.. tiap kali aku sedih.. atau mahu kongsikan rasa.. kadangkala.. mereka sendiri yang menghantar sms bertanya khabar pada aku.. terutama bila mereka tahu.. aku punya dateline dengan G.. atau terbeban dengan tugasan yang perlu aku submit setiap minggu..

Kebetulan minggu ini.. salah seorangnya tahu yang kawan aku A dah pulang ke tanahair.. Seolah dia faham apa yang aku rasa.. dia jugalah yang mengatakan pada aku "I tahu hati U camna bila A balik.. mesti U sedihkan.. kawan-kawan baik U dah balik.. tapi U belum nak balik lagi".. Sejenak aku tersentak.. sebab kadangkala dia begitu memahami hati aku tanpa perlu aku cakap apa yang aku rasa... Pada aku cukuplah dengan hanya kata-kata itu.. itu dah buat hati aku sedikit terubat kerana merasakan ada yang faham..

Ia berbeza dengan seorang rakan lagi.. Dia nie biasanya aku perlu beritahu apa aku rasa.. tapi yang sedihnya pulak.. kadang-kadang bila aku meluahkan rasa sedih aku.. aku pulak terkena balik.. seperti kata-kata dia "Tak perlu fikir sangat benda-benda tuh.. U pun nak balik tak lama lagik.. fokus kerja..." Tet!!!!!!!! itu bukanlah jawapan yang aku nak dengar bila aku beritahu dia aku sedih... tapi entahlah aku tak faham cara dia berfikir.. camna gayanya kan.. bila seseorang kawan sedang meluahkan rasa sedihnya.. dengan harapan kawan itu memahami.. setidak-tidaknya.. kalau tak tahu nak cakap apa cakaplah "Sabarlah.. InsyAllah.. nanti mesti dapat jumpa juga kan" itu pun dah cukup buat hati aku lega..

Then aku realised... there are people who just think differently.. The way they see things.. and understand things so different than how you look at things... Sampai aku cakap dengan dia..

"Boleh tak.. dengar dan jadi pendengar yang baik.. dan boleh tak faham dan tak perlu buat penjelasan apa-apa.. sebab segala logik alasan.. jawapan pada itu.. aku pun boleh fikir sendiri.. luahan hati ini.. sekadar luahan hati.. tentang perasaan tentang rasa dan tak perlukan 1 penjelasan.. tak perlu diingatkan tentang perkara lain" (masa nie aku dah tensen sebab seolah bila aku cakap aku sedih tuh.. macamlah aku tak tahu aku ada kerja study yg kena siapkan.. macamlah aku tak tahu yang aku kena fokus dengan kerja aku.. tak yahlah ingat2kan aku pasal tuh..)

Betullah kan.. kadangkala bila kita berkawan.. tidak semua orang sesuai kita ceritakan masalah kita.. perlu juga kita tapis.. dan pilih siapa kawan dan lawan kita.. walaupun kita mungkin punya ramai kawan baik.. tidak semua kawan itu sesuai menjadi tempat untuk kita meluahkan...

Sabar... itu jelah yang mampu aku cakap tentang kawan aku sorang nie... Sahabat yang baik tapi bukan pendengar yang baik... I guess people just hard to change.. and we just got to accept who they are.. jangan sampai 1 tahap nanti aku rasa tak nak kawan dah hahahahaha.... Atau mungkin nanti satu hari nanti bila dia terkena seperti yang dia buat aku.. maybe masa itu baru dia faham kot (nie dah ada niat nak balas dendam nie hehehehe)

Apa pun keep on moving... kadang2 fikir pasal kawan pun pening pala juga.. hidup camtulah.. tak complicated.. bukan hidup namanya kan...

Tetiba aku rasa nak makan chicken chop...

Monday, 28 November 2011

A Thousand Year (Music mode)


A Thousand Year
-Christina Perri-
The lyrics was written based from Twilight Saga Novel by Stephenie Meyer

The video have 4 elements that represent the 4 books
Apple : Twilight
Flower: New Moon
Red Cloth: Eclipse
Chess : Breaking Dawn

I loved the music video..
Really creative..

Even more, I had never meant to love him. One thing I truly knew - knew it in the pit of my stomach, in the center of my bones, knew it from the crown of my head to the soles of my feet, knew it deep in my empty chest - was how love gave someone the power to break you
Bella: Twilight

“Before you, Bella, my life was like a moonless night. Very dark, but there were stars, points of light and reason. ...
And then you shot across my sky like a meteor. Suddenly everything was on fire; there was brilliancy, there was beauty. 
When you were gone, when the meteor had fallen over the horizon, everything went black. Nothing had changed, but my eyes were blinded by the light. I couldn’t see the stars anymore. 
And there was no more reason, for anything.”
Edward: New Moon

“You know I love you right?” 

“I know,” he breathed, his arm tightening automatically around my waist. 
“You know how much I wish it was enough.” 
Bella-Jacob : Eclipse 

“Do you really have any idea how important you are to me? Any concept at all of how much I love you?" He pulled me tighter against his hard chest, tucking my head under his chin. 

I pressed my lips against his snow-cold neck. "I know how much I love you," I answered. 

You compare one small tree to the entire forest." 

I rolled my eyes, but he couldn't see. "Impossible.” 
Bella-Edward: Eclipse  

You could run from someone you feared, you could try to fight someone you hated. All my reactions were geared toward those kinds of killers – the monsters, the enemies. When you loved the one who was killing you, it left you no options. How could you run, how could you fight, when doing so would hurt that beloved one? If your life was all you had to give your beloved, how could you not give it? If it was someone you truly loved?”
Bella: Breaking Dawn 

His arms wrapped around me, holding me against him, summer and winter. 
It felt like every nerve ending in my body was a live wire. 
Bella Cullen, Breaking Dawn, Chapter 5, p.85

Friday, 25 November 2011

Tangisan dalam tontonan

Salam Jumaat..

Alhamdullilah dah jumaat pun.. sekejap sahaja masa berlalu kan.. Seperti biasa setiap minggu aku pasti akan layan 2 rancangan yang tengah hangat kat malaysia sekarang..

1-Suria di Cordoba
2-Maharaja lawak mega

Suria di Cordoba:

Terlayan sebab tertarik dengan perkataan Cordoba tuh.. sebab aku dah ke sana dan memang pasang niat nak ke sana lagi... Lagipun ada kawan yang pernah review drama nie best.. Aku dah layan sampai 23episod.. Hari ini tengok episod 23 pun aku nangis huhuhuhu... terus teringat mak kat kampung.. dan ceritanya memang best.. Tertarik dengan lakonan Ady Putra.. Dari dia suka marah-marah dan bersikap pembengis.. kini dah insaf dan jadi baik sangat.. hahaha... Kalau belum kawin ada rasa nak ngorat lelaki cam nie..

Banyak watak dalam nie menarik untuk di komen..

Suria (Sari Yanti) yang lembut dan ayu.. tapi pada masa yang sama juga keras kepala dan ada pendirian sendiri.. Kini sedang diapit oleh 2 orang jejaka.. Tengku Huzir (Fahrin Ahmad) & Putra (Adi Putra).. Pada masa yang sama juga, Rudy (Alif Satar) turut jatuh cinta dengan Suria dan menjadikan alasan kaunseling dan masalah dia sebagai cara mendekati Suria. Suria baru sahaja kehilangan ibu.. Kini tinggal sendirian.. bekerja di syarikat kepunyaan Putra. Akhirnya bertindak berhenti kerja setelah Putra dengan biadapnya menyuruh Suria melakukan apa sahaja demi untuk mendapatkan tender untuk syarikat.. Dia mengambil keputusan untuk bekerja sambilan sambil menjadi penulis bebas.. dan menjadi sukarelawan tetap di Wadi Razan.. Bertemu dengan Makcik Salmah dan rapat. Kini mereka tinggal serumah kerana masing-masing saling memerlukan.. Makcik Salmah diabaikan anaknya.. dan Suria pula kehilangan ibunya.. Cuma kadang aku tak berkenan cari dia bertudung.. tak sepenuhnya.. Walaupun masih nampak sopan.. kalau dia tudung litup terus lagi nampak cantik.. Paling suka tengok muka dia yang licin jek.. hehehehe...

Putra; Ditinggalkan ibunya semasa kecil di rumah anak-anak yatim kerana dia tak mampu membesarkannya. Timbul dendam terhadap ibu sendiri kerana merasakan dirinya dibuang. Membesar dengan kejayaan yang dirasakan adalah 100% usahanya sendiri. Bersikap bongkak dan kasar serta memandang rendah pada pengemis. Ibunya pernah datang meminta maaf tetapi ditolak serta dicaci dengan alasan untuk menumpang kesenangan. Berubah selepas terkena penyakit lemah jantung.. mengambil cuti rehat ke Madrid untuk mengurangkan tekanan kerja yang menyebabkannya sakit jantung.. Bertemu dengan Suria di sana, ketika Suria sedang mengikuti aktiviti sukarelawan di madrid (sebelum itu Suria merupakan pekerjanya dan berhenti kerja kerana tidak menyukai sikap Putra yang biadap dan sombong).. Pertemuan itu membuka pintu hati Putra untuk berubah dan mula jatuh cinta pada Suria. Perubahan itu terbawa-bawa bila dia pulang ke tanahair dan dalam episod terkini sedang mencuba memohon ampun dari ibunya sendiri  (part nie sedih tengok.. terutama utk aku yg merantau nie.. huhuhu).. Aku harap sangat maknya akan maafkan dia.. dan bawak tinggal bersama.. Suka dengan cara Ady Putra membawa watak Putra.. Nampak nilai-nilai keinsafan tuh pada diri dia.. hehehehe... Hopefully in real life dia pun camtu gak..

Tengku Huzir; Dibesarkan dalam keluarga yang kaya raya dan menjadi anak yang manja serta suka berpoya-poya. Berkahwin dengan sorang wanita baik tetapi telah diabaikan. Isterinya meninggal kerana kemalangan jalan raya dimana ketika itu Huzir memandu dalam keadaan mabuk. Huzir berubah selepas kejadian itu dan mengembara ke seluruh dunia.. Bertemu dengan Dr Roziah ketika dalam proses penyembuhan dari kemalangan itu. Mereka bersahabat baik hingga tertubuhnya Wadi Razan, yang merupakan rumah yang diwakafkan oleh Huzir. Mula tertarik dengan Suria tanpa menyedari Dr Roziah pun turut jatuh hati dengannya. Ahmad Fahrin bawak watak nie rasanya biasa sahaja.. takdelah impak maksima sangat macam Ady Putra hehehe... Walaupun ada bawak watak lelaki yang berubah dan insaf tapi masih nampak gila-gila gak dan kelakar... berbeza dengan watak Putra yang nampak lebih serius dan macho jek (biasalah lelaki macho dan serius, my taste hahaha.. kalau gila-gila sangat rasa macam tak sesuai jek)..

Dr Roziah (Lisdawati); kenalan rapat kepada Tengku Huzir & Suria. Suria menganggap dia sebagai kakak sendiri, manakala tengku Huzir pula menganggap dia kawan baik. Sudah lama jatuh cinta dengan tengku Huzir tetapi tidak berani meluahkan rasa.. sering mengajak Tengku Huzir, keluar makan bersama atau kemana sahaja dengan alasan kerja kebajikan mereka. Mula rasa cemburu dengan Suria kerana merasakan Suria cuba rampas Tengku Huzir dari dia.. Lisdawati dalam cerita nie pesal nampak tua ekk.. ramai kawan-kawan aku kata.. dia pakai tudung nampak dia tua sangat macam.. Wataknya oklah.. lebih banyak watak cemburu dan berpra-sangka buruk terhadap Suria ditonjolkan. Banyak juga taktik-taktik men'tackle' dilakukan untuk pikat Tengku Huzir

Makcik Salmah; ibu kepada Putra.. Terpaksa meninggalkan Putra di rumah anak-anak yatim kerana tidak mampu membesarkan Putra setelah dihalau dari rumah sewa mereka. Cuba meminta maaf atas tindakan masa lampau tetapi telah dihalau oleh Putra ketika Putra masih dengan sikap yang lama. Sering sakit-sakit dan kini menjadi salah seorang pekerja di Wadi Razan dan tinggal bersama dengan Suria selepas mengalami penyakit paru-paru berair.

Rudy (Alif Satar); Remaja bermasalah. Penagih dadah dan pembengis. Cuba nak berubah tetapi asyik tak jadi jek.. kejap baik.. kejap buat balik.. Menjadikan Suria sebagai kaunselor walhal pada masa yang sama jatuh cinta dengan Suria. Menjadi 'stalker' dan sering mengintip pergerakan Suria. Aku penyampah sungguh ler tgk rudy nie.. over sungguh hahaha... adakah maknanya Alif Satar berjaya bawak watak dia nie?/ Aku kata berjayalah sebab sampai aku sendiri pun menyampah tgk muka dia.. hahaha.. Nasib baik lagu 'Aku lelaki' tuh best jek dengar..

Sebenarnya yang aku teruja nak tahu ending..
Siapa yang Suria akan pilih nanti ; Tengku Huzir atau Putra..
Mungkinkah dia pilih Putra sebab dia tahu Putra anak makcik Salmah dan makcik salmah sendiri menginginkan Suria jadi menantu dia..
Mungkinkah dia pilih Tengku Huzir sebab dia nampaknya rapat dengan Huzir dan nampak happy jek dengan Huzir walaupun pada masa yang sama dia tahu.. Dr Roziah ada menaruh hati pada Huzir..

Kalau ikutkan aku.. Aku lebih suka Suria dengan Putra.. Mereka sesuai berdua.. Tengku Huzir tuh biarlah dengan Dr Roziah.. kesian Dr Roziah lama sangat menaruh hati sampai teruk nak cemburu-cemburu tuh..

Tapi soal hati.. kita mana kan tahu... Apa pun tunggu siapa yang Suria akan pilih semasa mereka ke Cordoba nanti.. bertemu dan memilih cinta di Cordoba...

Maharaja Lawak Mega

Tiap minggu layan rancangan nie sebab nak release tension dengan dateline setiap minggu.. Dapatlah gelak-gelak hilangkan rasa tekanan.. Mula-mula rasa macam best jek Adlin, Boboi, Saehu, Pimai, Osbon & Hiro..

Tapi dah 4 minggu nie.. Adlin best minggu ke 2 jek.. minggu lepas tuh melalut sungguh.. tah apa-apa.. Minggu lepas paling teruk melalut dia.. Tah apa-apa tah yang dia sebut.. Aku memang pantang sikit kalau orang sebut perkataan yang berbau lucah atau tidak senonoh di tempat awam.. Memang kepantangan aku.. rasa nak lempang jek mulut orang yang cakap camtu..

Osbon; minggu lepas best sangat2.. pantun dia semua best2.. paling lawak bila dia cakap
'mak-bapaknya yang jawa.. Aku orang KL'
'tak kisahlah.. jawa pun jawalah.. janji rock'
Hahahaha buatkan aku rindu kampung jek.. teringat kawan-kawan lama aku yg majoriti jawa

Boboi; minggu nie best.. Aku terpesona dengan harun salim bachik yang bawak watak perempuan pakai tudung, mini skrit dan seluar tight.. sebijik macam perempuan.. buat aku teringat yuna jek hahaha... memang klasiklah.. Boboi nie byk bawak watak budak-budak.. tetapi aku selalu perasan.. bila tengah melawak jek Afdlin mesti suka tergelak sendiri.. nampak cam dia tak leh kawal mood.. Apa pun so far diorg best juga..

Pimai; Minggu 4 cam biasa jek.. minggu 3 best.. Buatkan kita teringat lawak diorg masa sketsa 'Pimai Pimai Tang Tu'. So far aku rate oklah.. ada masa best.. ada masa biasa jek..

Saehu; Dari Indon.. 3 perwatakan berbeza, kurus, gemuk dan kecil.. Apa pun mereka sentiasa menghiburkan.. terutama yang kecik tuh.. Setiap minggu cara melawak diorang ada style.. tapi memang lain dari yang lain.. Apa pun kumpulan nie antara fav aku..

Hiro;  Ini geng-geng senario yang lama.. so seronok layan lawak diorang yang ada makna mendalam.. ada maksudlah bukan lawak kosong sebenarnya.. bagus diorang nie ada mesej yang nak disampaikan secara berlawak..

3G; ok gak.. sebab dulu aku minat yassin.. lagik 2 orang tuh enot dan didie tuh cam biasa jek.. terutama didie yang kdg2 over.. Enot ok lagik... yassin masih maintain lawak selamba dia..

Apa pun... Semua aku layan.. Dulu kawan-kawan aku kat sini sibuk melayan maharaja lawak.. sepah, jozan dan nabil.. tiap jumaat port untuk kami melepak dan tonton bersama-sama.. Best sungguh masa tuh 4 family mesti berkumpul hari jumaat untuk makan malam bersama serta solat maghib-isyak berjemaah... 1 dah balik malaysia.. 1 lagi nak balik esok.. Tinggal aku dan 1 lagi family balik awal tahun depan... cepatkan masa berlalu.. Pasti aku akan rindu detik-detik camnie dengan diorang...

Ok aku nak kena gerak sebab nak beli hadiah untuk kawan aku balik esok.. dan dia pun dah call tanya bila aku nak balik sebab malam nie ada 2 3 family gak yang nak datang rumah melepak...


Selamat berhujung minggu ye... Hujung minggu nie kena buat kerja.. sebab G dah email bagi tugasan seterusnya..

Bus stop yang aku selalu tunggu bila pulang ke rumah..
Masa nie 6.30 masih terang lagik..
Sekarang 6.30 dah gelap macam pkl 10malam ;)

Thursday, 24 November 2011

Tepusi..

Salam Pagi Khamis

Hujan turun rintik-rintik.. Teringat lagu kanak-kanak dengan tema yang sama.. ye sambil nyanyi sila ambil kertas dan lukis ye ;)

Hari nie takde mood nak sambung siri si 'kacak' Azhar.. Biasalah aku.. bila dilanda writer block.. memang aku malas nak bercerita.. Entri itu ditulis pun gara-gara aku bercerita secara lisan dengan seorang rakan sebilik di tempat aku belajar.. Just a short love story that remind me of my '1st crush'.. Sebab itu entri itu ditulis.. Pengakhir pada kisah itu pun takdelah klimak mana.. Nantilah ada masa pasti aku akan sambung bercerita.. sekadar bercerita.. sekadar berkongsi kisah.. sekadar mengingat kisah silam yang pernah membuatkan aku gembira.. Sekadar mahu bercerita cinta.. kalau Kueh boleh 'Meraban tentang Chenta' maka aku terlebih dulu terbuai dengan kisah cinta silam... mungkin satu lagi yang membuatkan aku teringat si Azhar nie.. aku tersedar ada seorang kawan lelaki yang punya wajah seiras dia... hahahaha... Patutnya masa aku mula mengenalinya seolah serasa.. 'so fimiliar' but I never have guess that he resemble someone that I know deary long time ago..

Sebenarnya mood aku seminggu ini sudah terbang ke pergunungan.. rasanya sudah sampai ke puncak gunung yang ada tanda-tanda bersalji sikit.. sekarang kan dah sejuk hehehe... Ada 1 email dari tanahair yang belum aku balas lagi hingga kini.. sebab aku masih memikirkan jawapan yang sesuai untuk itu.. Nantilah pastinya akan aku temui jawapan untuk itu.. harapnya secepat mungkin.. membaca email itu sahaja sudah membuatkan mood aku hilang 60%..

Sudah 4 hari aku cover kerja di HR.. 2 hari lepas aku buat bersama Janice.. patutnya selasa aku cover.. dan rabu dia cover... tapi dia datang jumpa aku pagi selasa tuh.. minta kami buat cover tuh sama2 which is good sebab dalam masa 30min semua siap.. kalau buat sorang2 memang akan ambil hingga 1 jam.. tapi hari ini dan esok aku kena cover sorang.. yup take up to 1 hour.. walaupun sebenarnya kerja aku tuh leh siap dalam 30min sebab toilet tengah dicat.. tapi sebab aku tgk habuk kat setiap meja staf tuh dah berbakul2.. so terpaksalah ambil masa sikit lap dengan duster... esok.. operasi vakum lantai pulak.. another 1hour juga.. bila kena cover begini.. time management memang kena pandai.. silap haribulan sibuk cover tempat orang.. tempat sendiri terabai.. itu yang tak best tuh.. tempat sendiri kena tip top juga walaupun tak menang tangan masa dok cover tempat org.. tuh yg kadang2 aku keluar lambat tuh.. ter'overtime' yang takkan dibayar..

Pokok togel xde daun..
Ini bukan time senja..
Ini time lepas Asar ;)

What is 'Tepusi';
Tepusi = Tepu + Tensi;
Harap maklum ye...

Tuesday, 22 November 2011

Azhar (Siri 2)

Sambungan dari sini

Seperti hari-hari sebelumnya kelas matematik dihadiri dengan senyuman dan debaran kerna si kacak ada dalam kelas.. Ahaks... Pastinya bila kita sukakan seseorang melihat dia dalam kelas yang sama sudah cukup buat kita gembira dan teruja nak datang kelas hari itu hehehehe...

Selesai kelas.. Nik & Saiful datang mendekati aku..
"Lepas nie nak ajak you pergi minumlah.. nak tak?"

"Minum? ada apa-apa ke nie tetiba ajak minum?" kataku dengan sedikit rasa hairan

 "Takde apa.. sahaja nak belanja you makan.. lagipun dah lama sangat kita tak lepak-lepak"

"Ok jek kat mana tuh?" tanya aku lagi..

"Takpe nanti ikut kitaorg jek" kata Nik lagi

Aku lalu mengangguk tanda setuju..

Selesai waktu kelas tambahan dan selesai berbual sebentar dengan guru matematik.. Aku, Nik dan Saiful mula bergerak ke arah perhentian bas.. banyak gerai-gerai makan ada di sekitar perhentian itu.. Akhirnya Nik dan Saiful memilih 1 gerai yang tak ramai orang.. Kami order minuman.. Mereka minta aku order makanan sekali.. tapi aku menolak sebab aku hanya mahu sekadar minum sahaja.. Kami mula berbual dari satu topik ke topik yang lain.. Kebanyakan berkisar tentang pelajaran.. exam SPM.. sekolah dan sedikit sebanyak tentang kisah kawan-kawan sekelas.. Entah bagaimana nama 'Azhar' tersebut dalam perbualan kami...

"You rasa Azhar tuh camna?" tanya Nik

"Azhar? Dia nampak OK.. kenapa tanya nie?" tanya aku pulak

"Sajalah tanya.. selalu tengok korang asyik pandang-pandang jek dalam kelas" kata Nik sambil gelak kecil bersama Saiful

"Eh korang nie.. ada jek ekk.. Mana ada" kata aku cuba berselindung

"Alah bukan kitaorg tak perasan.. Sorang senyum.. sorang jeling... sorang pandang.. sorang tunduk.. hehehehe" kata Saiful pulak..

Aduh.. kata aku dalam hati 'dah terkena pulak nie'. Aku sekadar senyum dan tergelak sahaja menjawab persoalan mereka berdua.. Nik tanya aku lagi "You suka kat dia ke??"

"Suka sekadar kawanlah.. macam aku suka kat korang berdua" kata aku sambil senyum...

"Aku tahu suka lain macam nie.." kata Nik sambil mengusik aku..

Aku sambung gelak lagik... tiba-tiba Nik dan Saiful berdiri..

"Eh nak kemana nie??" Aku pula kehairanan..

"Kitaorang ada hal sikit.. kejap lagi kitaorang datang balik.. you duduk sini jangan pergi mana-mana ok.." kata Nik pula sambil memandang Saiful dengan satu senyuman sinis..

Aku dah semakin hairan.. nak pergi mana pulak diorang berdua nie... Lain macam jek gaya ye.. Aku mengangguk perlahan.. Risau juga kena tinggal sorang-sorang kat gerai makan tuh.. Bila sahaja Nik dan Saiful beredar keluar dari gerai makan itu.. Aku pun keluarkan buku novel yang sering aku bawa dari beg.. Sambil menunggu seorang diri.. baik aku habiskan dengan membaca... Lebih kurang 5minit aku khusyuk membaca....

"Assalamualaikum..." kedengaran suara yang biasa aku dengar.. Aku mendongak dan memandang ke arah suara itu.. tergamam seketika.. Nak senyum pun tak tahu camna nak senyum.. terkejut lebih tepat untuk aku gambarkan riaksi ketika itu..

"Waalaikumsalam.. Eh.. kenapa ada kat sini??" tanya aku pulak..

"Kan tadi kita habis kelas sama-sama... lagipun sahajalah nak tegur you sebab tengok duduk sorang-sorang kat sini" kata dia lagi dengan lembut..

Aku pandang wajah dia dalam-dalam.. "Apa mimpi.. si Azhar nie datang jumpa aku nie... Arghhh sudahhhh... nie mesti rancangan si Nik & Saiful nie.. takde orang lain dah nie" kata aku dalam hati..

Kami teruskan perbualan.. setelah aku asak dengan pelbagai soalan.. akhirnya Azhar mengaku.. yang dia minta tolong Nik & Saiful membantu dia untuk mendekati aku... Memang mereka sudah merancang untuk mengajak aku keluar minum dan setelah buat sedikit soal siasat dengan aku.. maka barulah mereka memaklumkan pada Azhar bagaimana riaksi aku... Terkena!!! itu yang aku boleh simpulkan... tapi setidak-tidaknya itu membuka jalan buat kami berdua untuk saling mendekati antara satu sama lain..

Sejak hari itu.. perkenalan kami menjadi agak rapat.. memandangkan kami masih mengikuti kelas tambahan yang sama.. kami masih berjumpa setiap minggu.. Dia sering sahaja menemani aku menunggu bas untuk pulang ke kampung.. Pastinya dia akan duduk di sebelah aku di perhentian bas itu..

Kadangkala hujung minggu pula kami akan keluar bersama ke perpustakaan di pekan kecil itu untuk study bersama.. Ada masanya juga kami juga saling bercakap di telefon pada hujung minggu... Pernah dia hubungi aku untuk tahu warna baju kurung yang akan aku pakai pada kelas esok harinya.. Aku teringat aku pernah memberitahu dia yang aku akan pakai baju kurung berwarna merah.. dan esoknya.. bila sampai ke kelas.. Aku lihat dia memakai T'shirt merah juga.. Entah berapa kali juga kami sering memakai baju dengan warna yang sama.. hingga insiden ini pernah ditegur oleh beberapa orang rakan perempuan aku.. Selalunya aku jawab kebetulan sahaja.. walhal.. semuanya telah kami rancang awal-awal lagi...

Memandangkan Azhar adalah jurusan sastera.. dan aku pula jurusan sains... Sudah tentu dia lebih bijak dalam kelas bahasa melayu... Setiap kali dia menunggu aku di perhentian bas.. Sering dia berikan aku beberapa helai sajak yang ditulis khusus untuk aku.. siap dengan lakaran lukisan di sebelah sajak itu.. Aku sendiri dah lupa berapa helai sajak yang pernah dia karang untuk aku.. tapi pastinya itulah yang sering menjadi hiasan meja study aku di rumah.. menatap sajak nukilan dia setiap hari pastinya membuatkan aku cukup gembira.. Sajak itu bukan sajak cinta.. tapi lebih pada sajak tentang tanggungjawab dan masa hadapan.. yelah tahun itu adalah tahun peperiksaan yang penting...

Namun sebenarnya.. pada masa yang sama.. Aku juga serba salah dengan Azhar.. kerana pada ketika itu.. Selain daripada dia.. Aku juga mengenali rapat seorang jejaka satu kampung denganku... Sebenarnya hubungan aku dengan 'I' ketika itu lebih pada dasar untuk membantu.. kerana dia banyak kali meminta bantuan aku untuk mengajarnya beberapa subjek asas.. kerana tahun itu dia mengambil peperiksaan SPM buat kali kedua.. Tapi al-kisahnya kami berdua bukan sekadar rapat dalam hubungan.. malah keluarga 'I' juga aku amat aku kenali kerana aku sering ke rumah 'I' untuk study bersama..

Bila sahaja aku mengenali Azhar.. Aku seolah jatuh cinta kali pertama.. Walaupun ketika itu aku rapat dengan 'I'.. pada entah.. dengan Azhar aku rasa selesa sangat-sangat.. Sikapnya yang sentiasa cool... macho.. suka mengusik dan serius buatkan aku jatuh hati.. My first crush.. hahahaha... Itu yang boleh aku gambarkan tentang perasaan aku... Aku memang sukakan dia.. suka sangat-sangat.. tapi pada masa yang sama.. aku juga rapat dengan 'I'... Kadangkala 'I' juga pernah menunggu aku di perhentian bas terutama bila dia tahu aku selesai waktu kelas.. memandangkan kami satu kampung.. sudah tentu sahaja.. perjalanan pulang kami juga sama.. apatah lagi dia mengikuti persekolahan waktu pagi di institut tuisyen yang sama dengan aku..

Memang serba salah.. Namun akhirnya Azhar tahu juga tentang hubungan aku dengan 'I'.. Ini gara-gara kejutan April Fool yang cuba dikenakan oleh Azhar kepadaku....

Ahaks... Cinta tiga segi lagi kan kan 
Love triangle...

Monday, 21 November 2011

Si 'kacak' bernama Azhar (Siri 1)

Kelas petang itu bermula seperti biasa... Subjek matematik.. Sudah ramai pelajar yang datang.. Sebahagian dari mereka aku kenali.. Ada diantara mereka merupakan rakan-rakan sekelas yang mengikuti kelas yang sama tahun sebelumnya.. Apatah lagi tahun itu adalah tahun yang paling penting untuk kami semua.. Tahun peperiksaan SPM..

Tiba-tiba muncul seorang jejaka yang tinggi lampai.. Mukanya amat serius dan sedikit kelam kabut.. Ketika aku memandang dia.. serasa terhenti seketika degupan jantung.. 'Kacak!!' itu yang terbit dalam fikiran aku.. Walaupun wajahnya tidak ada sedikit pun senyuman.. tapi raut muka yang cukup bersahaja dan nampak serius buatkan aku cukup tertarik hati.. Sedikit sebanyak aku mula menguntumkan senyuman.. Dia duduk di 2 barisan belakang  dari aku.. Hati dah mula rasa berdebar-debar.. Teruja tapi sudah tentu aku kawal segala tindak tanduk.. tidak pernah lagi terlintas nak memulakan perkenalan atau bergaya ala-ala mengada pulak..

Sejak hari itu.. aku selalu menantikan hari-hari yang aku punya kelas bersama dia.. memandangkan dia hanya mengambil kelas tambahan untuk subjek matematik, BM dan BI sahaja.. manakala aku pula selain daripada 3 subjek itu aku juga mengambil kelas tambahan untuk subjek major sains (Add math, kimia, fizik & biologi).. Selalunya bila aku berkesempatan mengikuti kelas bersama dia.. pasti aku akan ambil peluang curi-curi pandang.. selalunya hati pasti berdebar-debar tiap kali melihat dia masuk ke kelas.. atau bila sahaja aku masuk ke kelas aku terlihat dia ada dalam kelas itu..

Selain daripada dia si'kacak' aku juga berkawan baik dengan 2 orang jejaka lain.. kami dulu sama kelas semasa mengikuti kelas tambahan untuk SRP.. Kiranya Nik & Saiful sudah aku kenal lama... Selalunya aku mesti perasan.. tiap kali aku menjeling atau curi pandang pada kelibat si'kacak' pasti si Nik & Saiful akan senyum-senyum memandang aku.. Hahahaha... mungkin sahaja mereka tahu makna pandangan curi aku itu.. Cuma aku tidak pernah sekalipun bertanya perihal si'kacak' pada mereka berdua.. Langsung tidak.. Malaslah nanti dikata pula terhegeh-hegeh.. Apatah lagi memandangkan status aku yang agak glemer dalam kelas tersebut sebab aku satu-satu pelajar yang bersekolah di bandar besar yang mengikuti kelas tambahan di sebuah pekan kecil.. Setiap kali kawan-kawan aku tanya dimana aku bersekolah.. mereka pasti terkejut bila tahu sekolah aku adalah di sebuah bandar besar yang terkenal di Selangor.. Sedangkan institut tuisyen yang aku hadiri kelas setiap minggu itu terletak di sebuah pekan kecil yang sejam lebih perjalanannya... Kenapa jadi begitu?? Sebabnya aku berulang alik dari sebuah kampung yang berdekatan dengan pekan kecil itu ke bandar besar setiap hari bersama ayah.. Bila harus mengikuti kelas tambahan.. pastinya aku memilih untuk ambil kelas tambahan berhampiran rumah.. walaupun sebenarnya destinasi persekolahan aku puluhan batu dari rumah aku..

Selain daripada status 'budak sekolah bandar' ahaks.. aku juga sering terkehadapan dalam subjek matematik.. yelah.. bila budak sains masuk kelas matematik biasa.. biasanya segala penyelesaian matematik tuh takdelah rasa susah sangat nak selesaikan sebab Add math lebih kompleks.. sedangkan pelajar-pelajar lain yang mengikuti kelas itu kebanyakan mereka adalah jurusan sastera atau perdagangan.. Selalu sahaja bila cikgu tanya sesiapa yang mahu ke depan dan selesaikan masalah matematik di papan putih.. aku sering sahaja mengangkat tangan untuk menyelesaikan masalah tersebut.. pernahlah juga aku malas nak menonjolkan diri... tapi bila cikgu tanya pelajar lain masing-masing semua malas dan tak tahu bagaimana nak selesaikan permasalahan itu.. So sebelum cikgu sebut nama aku.. baiklah aku awal-awal angkat tangan dan bagi jawapan ;)

Disebabkan 2 status itu.. aku menjadi pelajar glemer di situ.. Selalunya aku lebih glemer di kalangan guru-guru sebab biasanya aku sering menonjol dalam subjek-subjek asas.. Sedikit sebanyak si'kacak' turut memberikan perhatian lebih pada aku kadangkala.. cuma kami selalunya hanya bertegur sapa biasa.. tidak pernah lagi kami berbual secara serius... Sekadar.. pandang.. senyum.. dan tunduk hehehehe.. itulah rutin kami setiap kali bertembung dalam kelas yang sama...

Hinggalah satu hari.. Nik & Saiful merancang sesuatu yang tidak pernah aku jangkakan....
(Tetiba macam malas jek nak sambung..)

Ini hanya merupakan ingatan kenangan silam zaman remaja.. 
My first ever crush to a handsome guy.. which is so athletic.. serious and mysterious..
I'm not the only one who fall head over heal over him during those days..
but I guess I'm one of that lucky girl who given a chance to know him closely and become his friend..

Sihat sebelum sakit

Salam Isnin..

Alhamdullilah.. Hari ini masuk bekerja semula.. selepas 2 minggu cuti sakan dan bangun lambat.. hehehehe.. entah berapa kali aku terjaga sejak pkl 1pg lagik macam tak sabar2 jek nak p kerja ahaks... Tapi masuk kerja cam biasa walaupun aku tau dah habuk yang  tak berlap tuh mesti tebal.. Like I aspected.. Masuk jek lift.. dah tau dah.. kejap lagik kena lap butang lift dan vakum lantai.. Check kotak recycle semua bilik penuh.. meaning selama 2 minggu nie memang takde sapa buang kertas2 recycle dalam tuh.. so nah tadik 3 plastik sampah aku clearkan semua kertas recycle.. Habuk dalam toilet seperti yang aku agak juga.. penuh.. tapi sebab dah aku lap tadi so tomorrow gonna be easy..

Hari ini dapat berita kawan aku yang jaga department HR Yvonne kini sedang bercuti sakit.. kanser hati, paru-paru dan buah pinggang.. Very shocking news sebab aku baru jek jumpa dia 3minggu lepas.. seminggu sebelum aku cuti tuh.. aku dan Janice duk cover department dia sebab dia cuti emergency katanya ada pembedahan usus.. tup-tup masa check-up again.. doktor sahkan kena kanser pulak.. 3 sekali gus.. terkejut sangat2 tadi bila Elaine beritahu aku.. maknanya selama dia bercuti sakit tuh.. aku dan Janice akan silih berganti cover department dia.. esok, khamis & jumaat aku kena cover HR.. so esok aku kena well plan aku ye schedule sebab department aku sendiri pun huru hara sejak aku cuti 2 minggu.. tangga penuh dengan habuk.. meaning kena vakum.. office not so bad.. tapi tadi bilik seminar bawah mmg kena vakum.. which aku dah buat tadi.. cuma bilik seminar atas jek yg belum settle..

Terkejut.. amat terkejut sebab Yvonne tuh memang baik sangat-sangat orangnya.. lembut jek.. kalau sembang dengan aku pun cakap elok2 jek.. very typical scottish.. Rasa terkilan sebab tahu pasal hal ini baru hari nie.. meaning dia dah bercuti rehat kimoterapi selama 3 minggu dah.. Aku harap dia sihat semula.. but I think it would takes many months ahead... agak2 sempat tak jumpa aku sebelum aku balik mesia?? Emm.. kalau ada jodoh dan rezeki mesti aku jumpa dia.. tapi mendengar penyakit yang dia alami tuh.. terlalu kritikal sebab serang organ2 utama badan.. Aku harap hayat dia panjang.. Jika tidak.. Mesti aku sedih giler.. because I'll missed her so much.. Dulu selalu gak cover kerja dengan dia.. bila dengar dia sakit camnie mmg aku sedih sangat2.. Apatah lagi aku selalu nampak kelibat dia pagi hari bila nak naik lif pagi2.. mesti dia lambai aku.. kadang2 bila lampu koridor dekat HR tak menyala.. selalunya mesti aku akan on lampu kat situ.. Tak sangka kan.. dekat nak 4 tahun kerja kat situ.. kawan-kawan sama tempat kerja lalui pelbagai peristiwa.. 2 tahun lepas Carmela buat pembedahan cecair kat lutut.. cuti dekat 4 5 bulan gak sebelum dan semasa x'mas... dan tahun nie pulak.. Yvonne... mesti terasa kehilangan dia terutama bila time x'mas party.. selalu ada muka dia.. tahun nie xde.. Ini pun aku dah rasa sebak.. walaupun dia hanya kawan sekerja tapi aku dah rasa dia tuh adalah sebahagian dari lingkungan sahabat handai kat sini.. kalau kerja pagi.. aku dah anggap Yvonne, Loraine & Carmela macam keluarga aku sendiri sebab kami kerja di bangunan yang sama dan tengok muka masing2 tiap2 hari bekerja..

p/s Bila kita sihat.. kita lupa bagaimana rasanya sakit... tapi bila kita sakit.. masa itulah baru kita teringat betapa seronoknya masa kita sihat..



Thursday, 17 November 2011

Mood makan musim sejuk berhujan..

Salam Khamis

Hari ini betul-betul takde mood nak buat kerja.. sebabnya sepatutnya ada kerja lanjutan yang kena buat tapi sebab semalam G terlupa yang dia ada meeting ngan aku.. menyebabkan kerja2 yang aku dah prepare nak tunjuk dia semalam jadik 'on'hold'. So hari nie mood santai tapi pada masa yang sama perut aku dah berbunyi2 nie hahahaha... Dah lama tak hujan.. hari ini hujan semula dan kejap lagi pkl 4.08 masuk maghrib.. masa taip nie br pkl 4.00ptg

Hari nie juga takde mood nak masak.. Aku duk teringat nak makan donner kebab dan ayam goreng with chips.. Sudah lama tak buat kerja2 camnie.. dulu aku rajin beli 2 benda nie.. tapi dah 2 thn nie aku jarang2 sangat p beli.. bukan apa selalunya bila aku balik dah lewat petang.. dan aku malas nak singgah kat kedai tuh.. walaupun bukanlah jauh sangat cuma kena jalan kaki sikit.. Nie pun tak tahu nak singgah ke idak sebab hujan.. Oh ya.. aku terlupa.. depan umah aku ada jual kebab nie hahahaha... so takpelah balik nanti confirm aku singgah beli jek nanti.. tak yah sesusah jln kaki jauh (bukan apa kedai yang aku selalu beli tuh sedap tapi yang depan umah tuh aku tak sure pulak kalau kebab.. selalunya beli pizza jek)

Aku dah mula rindu kerja pagi.. rasa macam lama sangat tak kerja hehehehe... so minggu depan isnin bermula lah rutin biasa.. bgn pkl 5 keluar umah pkl 5.40.. pkl 6 sampai.. pkl 6.10 aku masuk keje.. pkl 9.30 aku abis kerja dah terus pergi ofis untuk settlekan kerja2 study lak.. Dah tak larat asyik bgn lewat sesuka hati jek mentang2 tak kerja hehehehe..

Donner Kebab..
Lapo ler pulak nie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...