Tuesday, 30 November 2010

Entah berapa kali salji turun sejak aku duduk tepi tingkap nie..

Hahahaha.. giler panjang tajuk entri aku.. Aku sampai uni dah nak kul 12 tghri.. sebab lepas keje operasi p cari kasut.. dapatlah kasut murah.. tapi aku tak pasti leh tahan lama ke idak.. nak beli yang elok sikit tak dapat sebab bukan nak pakai lama pun.. sampai tempat keje aku tukar pakai kasut lain.. sampai uni.. aku pakai selipar jek.. so bila masa nak bergaya pakai kasut boot tuh.. nan adolah..

Sejak aku duk tepi tingkap nie.. tah bape kali salji turun dengan lebatnya.. cam tak percaya pun ada.. kejap turun lebat giler.. pastu berhenti cam takde pe2 jek... seronok masa tengok salji turun... tak seronok bila mengenang kena harung salji tuh masa nak balik umah nanti..

Hari ini aku pakai kasut yang biasa aku pakai.. bolehlah.. tapi sekali sekala tergelincir gak.. so kena melangkah dengan berhati2.. amatlah takut kalau tergolek.. mana taknya.. dahlah tangan kiri kanan penuh dengan pegang beg.. Kasut yang baru beli tadi lepas nie nak test pakai ontway balik ke rumah nanti.. kasut yg pakai pg tadi tuh.. bawak balik.. Kalau ok.. maka kasut ini jadi kasut official aku sempena musim sejuk nie hahaha.. selagi masih ada salji di atas bumi.. maka akan aku lanyak kasut tuh.. yelah murah jek pun.. xsampai RM20.. hahaha murah giler kan..

Kerja lak mula minggu nie mmg bz giler sebab ada graduation day.. so tandas kena bersih selalu.. pastikan semua tisu tandas, sabun tangan dan tisu tangan lengkap.. Itu satu hal gak.. tapi bab yang xbest makin byklah keje2 nak kena buat.. Esok ada meeting staff pkl 8.00pg. Katanya ada hal nak beritahu.. so kenalah buat keje awal sikit sok.. siap2kan mana yang patut.. kena pecut lagiklah esok nie... settlekan bersihkan tandas awal2.. lepas tuh boleh relaks sikit..

video

 Ini video masa salji turun lebat tadi.. lebat giler kan.. now dah berhenti.. 

Dah nak maghrib kejap lagik nie.. kepala pun dah asyik fikir nak balik jek.. perut takdelah lapar sangat.. tak cam semalam.. duduk rumah asyik berulang p dapur jek... kejap nak makan nasi.. kejap nak makan roti bakar kaya.. last2 aku tido sampai dekat nak maghrib.. itupun dah bape kali pakwe aku kejut sebelum dia p keje.. hahahaha.. itulah akibatnya kalau aku duk umah.. dah ler sejuk2 nie... memanglah nikmat kalau dapat tido hehehe ;)

Hari nie.. takdelah.. sebab aku duk uni.. tadi pun nyaris2 gak nak monteng.. tapi fikir2 takleh ler sebab aku dah cuti bape hari minggu lepas sebab demam.. datang khamis jek.. pastu jumaat ponteng.. semalam ponteng.. hari nie kena gagahkan diri jugalah ke uni.. baru ada semangat nak buat keje sikit

Ok nak sambung keje.. kepala aku masih duk merenung tingkap.. indah sungguh kan alam ciptaan tuhan.. bila salji turun memang indah.. putih jek.. ;)

Monday, 29 November 2010

Isnin sejuk

Tadi baca surat khabar.. khabarnya suhu akan jatuh lagi.. maksima dalam -20.. wah giler sejuk... semalam salji turun lebat giler.. sejak aku bgn tidor smpilah dekat nak maghrib baru reda salji.. so apa lagik ketebalan salji aku rasa tak leh nak ckp.. pijak tenggelam gaklah kaki.. tapi yang paling bahaya semalam keluar pergi rumah kwn ada openhouse.. nak masuk umah dia.. parking dia penuh salji tebal.. kereta tak leh bergerak.., tayar berpusing tapi.. langsung xgerak.. aku dah panik..

Menikmati makanan pun tak tenteram jek.. prgram p tgk wayang pun kensel.. kalau cuaca camnie.. baik jek p mana2 naik bas.. lebih rasa selamat jek.. harapnya suhu tak teruk.. dalam keadaan camnie.. aku pulak doakan hujan.. biar cair salji.. tapi takde ye.. salji tuh camtu gak sebab suhu tak berubah... emmm kasut yang da pun xleh guna sangat aku sakit kaki..

Plan nak p uni terpaksa dibatalkan kerana kasut yang aku pakai sebabkan tapak kaki aku sakit giler... emmm terpaksalah beli kasut boot gamaknya esok nie.. tengah duk fikir2 kasut mana ku nak pakai esok nie.. sebab kasut yg aku pakai tadi mmg aku xleh pakai lama sakit giler tapak kaki aku.. ada 1 kasut boot tuh tapi tapak dia mmg licin aku xberani sgt nak pakai sebab penah tergolek sekali pakai kasut tuh.. tapi pakai kasut tuh mmg mmg xpanas.. xleh.. xleh.. harus aku korbankan beli kasut yg ok sikit..

Hari ini terpaksa lepak kat umah jelah.. ingat nak p ambik gbr kat park lagik utk koleksi aku.. cam biasalah kan.. aku ye projek.. tapi tgklah kalau dah melepak kat umah nie.. sah2 jap lagik lepas solat zohor sure aku tido.. udahlah sejuk gilerr...

Snow memang best ler... tapi kalau dah lama2 tak best dahh

Sunday, 28 November 2010

Sejuk dan secawan milo panas

Seminggu ini suhu jatuh ditahap bawah beku.. Mulai hari ini.. Salji ada dimana-mana.. Dengarnya akan turun lagi salji pada malam ini.. Tadi semasa menghadiri majlis betday party anak kawan aku.. kaki lima dah penuh dengan salji dan mula mengeras.. jika suhu tidak berubah dalam beberapa hari nie.. salji itu akan jadi ais.. maka dengan rasminya.. jalanan menjadi licin.. kasut kena tukarlah.. kasut yang aku duk pakai hari2 dah xleh pakai dah.. tadi berapa kali aku nak tergelincir.. so far ada 1 jek kasut yang aku boleh kategorikan punya tapak yang ok sikit.. kalau tidak terpaksalah p cari kasut boot yang tahan grip..

Badan aku pun sejak isnin lagik.. camtu gak.. demam dah kebah.. tapi kesan tinggalannya (ceh cam khazanah sejarah jek hahaha) masih ada.. batuk masih ada.. sengal bdn sana sini.. bahu dan leher cam tegang jek.. Asma masih in control.. tapi kena jugalah hati2 takut nanti makin teruk.. tau jelah suhu dah makin sejuk nie.. aku dah tak tahan nak duk kat luar lama-lama.. if terpaksa.. maka baju terma adalah wajib untuk dipakai..

Sepatutnya malam nie p tgk Harry Potter.. tapi plan terpaksa postpone sebab geng nak p tengok ada program lain yang abis lambat.. so esok InsyAllah lepas lunch kami p.. kalau diorg tak jadi p.. aku tetap gak p ngan pakwe aku.. malas nak postpone lagik.. sebab dah plan nak tgk.. kalau takat aku dan pakwe.. dah lama dah aku sampai pgg wyg tuh.. tapi sebab dah plan nak tgk ramai2.. kekonon buat pertama kali dan terakhirnya beramai2 di sini hahahaha... so layankan jelah

Menikmati milo panas di depan TV..

Thursday, 25 November 2010

Sebak masih bersisa

Airmata aku masih bersisa lagik nie.. walaupun dah kering airmata aku nangis tadi.. tapi rasa sebak aku masih ada.. aku update status dlm FB aku.. adalah 2 3 org yg komen pasal ucapan takziah aku pada kwn aku tuh.. tapi ada 2 3 juga yang aku berat nak balas.. aku nak biarkan jek malas nak reply.. rasa sedih aku masih terasa lagi nie..

Emmm... aku rasa apa yang aku rasa nie adalah normal sebagai seorang kawan.. terutama kalau kawan tuh dah kita anggap sebagai kawan baik.. walaupun duduk diperantauan orang.. berpuluh kawan yang kita ada kat sini.. tapi pada aku.. kawan-kawan baik aku.. tetap aku kenang sampai bila-bila.. yang baik di sini insyallah harapnya juga akan berkekalan juga.. tapi kawan baik yang sememangnya sentiasa ada tuh.. tetap aku cuba jaga hubungan sebaiknya..

Terkilan.. aku rasa normal pada semua yang bergelar manusia.. apatah lagi yang bergelar kawan baik.. bukan apa aku teringat ayah aku sendiri.. teringat mak sendiri.. kalau diorg dah takde.. mesti aku akan cuba beritahu semua kawan2 baik aku.. bukan nak mohon simpati.. bukan nak kecoh 1 dunia.. tapi kerana aku hargai mereka dan harapkan sokongan dari mereka.. bukanlah sokongan wang ringgit.. tapi sokongan semangat dan kekuatan..

Tapi yelah... bila kita tidak berada dalam situasi itu.. kadang kita tak tahu.. mungkin juga nanti kalau kita dalam situasi tuh.. kita juga akan terbuat benda yang sama.. cuma.. aku amat terkilan sangat222... kenapa semua kawan2 lain tahu... tapi aku sedikit pun tak tahu.. walhal kan.. setiap bulan kami saling hantar email cerita tentang study.. keluarga.. keje.. stress.. tapi mengapa.. mengapa.. mengapa... benda yang amat penting ini dia tak nak beritahu aku...

Aku amat sedih.. bukan sebab aku marah.. tapi sebab terkilan.. because.. I shud be by her side at that time.. tapi bila dah tahu camnie.. hati aku tawar terus.. I was so excited bila aku tahu dia pregnant few months ago.. dan masih excited.. knowing she will be deliver in soon... tapiii mengapa berita sedih begini dia tak nak kongsi dengan aku... Well.. cam aku cakaplah... aku tahu dia mesti ada sebab dia sendiri.. tapi cuma hati aku masih ralat dengan semua ini.. terkilan sangat2.. aku taklah terasa hati atau marah.. entahlah susah aku nak bayangkan apa yang aku rasa waktu ini..

Sabarlah hati... Aku harap aku leh lets this go.. and carry on life... Aku ambil peluang tukar header.. itulah tandas perempuan yang aku duk bersihkan hari2...

Sedih dan terkejut

Semalam aku masuk FB kawan baik aku.. sajelah sebab dah lama tak jengah ke situ.. tiba-tiba aku terkejut tengok status dia yang update awal bln 11 ari tuh.. ayah dia meninggal dunia.. aku langsung tak tahu.. aku tgk ramai yang wish takziah kat dia.. termasuk kwn2 aku kat mesia.. but aku langsung tak tahu.. sedih sangat2 sebab aku tak tahu langsung khabar berita nie.. terus aku hantar mesej kat dia..

Dah 3 minggu ayah dia meninggal dia mmg sengaja tak beritahu aku sebab perlukan tempoh bertenang.. aku taklah marah ke apa.. just sedih sebab tahu saat2 akhir.. lepas semua org dah tau.. baru aku tahu.. Sedih juga aku.. mentik jugalah airmata aku.. terkilan sangat2 sebab kenapa semua org kat mesia leh tau.. walhal aku yg kwn baik dia nie.. sikit pun dia tak nak beritahu.. walhal kan.. aku nie apa2 pun pasal diri aku.. pasal ayah aku sakit.. mak aku sakit.. yg aku balik ari tuh.. dia antara orang yang awal-awal aku beritahu dulu..

Terkilan jugalah.. tambahan pula aku memang kenal mak dan ayah dia.. tapi yelah kan.. bak kata kawan baik aku sorang lagik.. maafkan dia.. kdg2 dia tak perasan.. dan anggap benda tuh takde pe.. walhal kita yang merasakan semua tuh.. Aku siap call kwn baik aku sorg lagi kat mesia.. aku tak tahan sedih sangat.. sampai aku menangis dalam phone cakap dengan dia rasa terkilan aku.. ini soal mak dan ayah.. siapa tak sedih.. nak2 pulak aku memang kenal dan penah jumpa mereka berdua.. dan kawan aku tuh bukan aku baru kenal.. kami kawan baik dari study kat uni masa 1st degree.. sampailah dia masuk sama tempat keje ngan aku.. bilik pulak dulu dekat2 jek.. aku dah anggap kawan baik dunia akhirat dah..

Yelah.. kadang2 kita tak perasan semua nie.. lagipun mungkin jiwa dia kacau bilau masa tuh hingga rasa tak penting nak beritahu orang.. dan aku juga jadi orang yang dia anggap tak penting sama.. siapalah aku nak hukum dia.. siapalah aku juga nak marah dia.. aku taknak luahkan nie pada dia.. sebab aku tahu dia sedih.. takpelah aku simpan sahaja rasa terkilan aku dan sedih aku ini.. biar kawan baik yang aku call tadi tahu apa yang aku rasa.. hanya dia sahaja yang dengar tangisan aku tadi.. sedih sangat2 tak mampu aku luahkan... cuba kalau mak dan ayah aku yang meninggal.. dan aku buat benda yang sama pada dia.. tak beritahu dia??? mesti dia juga akan rasa benda yang sama aku rasa kan.. tapi cam aku cakap tadi.. siapalah aku nak hukum dia.. siapalah aku nak marah dia..

Biarlah.. apa juga.. aku tahu dia ada alasan dia.. dan aku tak nak keruhkan keadaan.. rasa sedih aku..rasa terkilan aku.. biarlah aku sorang simpan dalam hati.. Semoga Allah rahmati arwah ayahanda dia hendaknya..

Wednesday, 24 November 2010

Selsema dan sejuk beku

Dah seminggu aku tak update.. minggu lepas dari jumaat hingga ke ahad sibuk dengan openhouse di rumah sendiri dan rumah orang.. Isnin pulak aku start rasa nak demam.. kejap on off.. selsema batuk bagai semua ada... sampai lah hari nie.. batuk2 dah mula bebunyi kuat.. dan selsema aku pun masih camtu juga

Hari nie pergi keje aku pakai long john dan baju therma.,. tak leh tahan dah sebab sejuk amat sangat.. jaket pun dah tukar pakai jaket labuh.. semalam aku pakai jaket pendek dan sluar slack.. jalan kaki.. aku mengigil kesejukan.. sudahnya dekat nak abis keje aku ye suhu badan naik mendadak.. kepala berat sangat.. tanda aku mula nak kena demam.. abis kerja terus balik umah.. makan ns gorg pakwe aku.. dan makan ubat dan terus tidur.. tak leh tahan dah..

Hari nie.. kepala pun masih berat lagik.. masih gigih juga pergi kerja.. tapi bila aku masuk jek tandas lelaki. ada notis tandas tak leh digunakan.. pelik.. semalam sebelum aku balik.. ok jek.. masuk jek tengok air bertakung banyak giler.. aku pelik gak.. ada paip bocor ke?/ takde lak.. aku suspek nie mesti ada yang buka paip tak tutup nie.. sebab tuh melimpah2 sampai ke lantai..

Keje aku apa lagik kenalah mop.. udahlah guna mop cam rambut org tua tuh.. (bak kata kwn aku).. jenuh mengemop sampai kering.. udahlah baju aku pakai sampai 3 lapis.. berbahang giler aku rasa.. sebab berpeluh merangkap berbahang.. berpeluh gaklah mop tadi sampai kering... aku tanggalkan notis tuh.. so hari nie tandas leh guna cam biasa... kalau esok buat lagik.. mahu aku cari punca ye.. penat ok.. ingat korang leh sesuka hati main air apa... ini bukan musim banjir atau tengkujuh.. nak2 pulak dalam tandas.. apa korang buat ekkk..

Ok cukup bab mop lantai tadi.. keje2 lain cam biasa jek.. suhu dah mula sejuk gile.. belah2 atas dah mula turun salji.. kat sini jek belum lagik.. coming soon kot.. tak surelah.. tapi kalau turun salji suhu takdelah sejuk sangat.. selagi tak turun nie.. mmg sejuklah.. lepas tuh aku risau sebab jalan licin berais.. emmm.. takpelah kalau dah ditakdirkan nak snow.. ok jek.. cuma aku ye badan masih belum nak recover lagik.. 3 hari nie aku duk umah jelah rehat.. kalau p uni pun sah2 aku tak dapat nak buat keje..

Bila demam2 nie selera nak makan mcm2 ler pulak... huhuhu...

Wednesday, 17 November 2010

Penat beraya

Semalam aku beraya sampai ke tengahmalam.. kira-kira 10 rumah aku pergi bermula pkl 9.30pg kluar dr rumah.. sampailah umah dekat nak pkl 12 malam.. selalunya 2 thn lepas pkl 12 mlm tuh masih beraya lagik.. tahun nie jek balik awal sikit sebab pakwe nak keje esok pagi.. dan aku sendiri pun dah tak larat sebab bangun seawal pkl 5 pagi temankan dia nak pergi keje pagi2 raya tuh.. Ada lak adik angkat aku tidur umah lak sebab malam raya tuh ada takbir raya umah kawan aku.. dia terus tidur umah aku.. balik umah ikut pakwe aku p keje sekali..

Semalam memang beraya sakan.. sampai hari nie aku pun tak larat nak ke uni.. esok kena pergi gak.. jumaat nanti dah sibuk nak prepare nak openhouse lak.. nak masak2 malam tuh.. sabtu lak satu hari sampai malam..
Memang akan letih punya.. makanan cukup ke idak pun aku risau gak.. tawakal jelah kan.. harapnya semua mencukupi.. pengalaman aku buat openhouse dulu.. memang habis beras 5kg.. nie pulak nak masak sup tulang nak kena fikir bape kilo daging n tulang nak kena beli.. krg kalau tak cukup.. aku tukar buat sup ayam lak hahahha.. sebab kebarangkalian untuk habis cepat tuh memang ada gak nie.. so nanti akan aku kerah kwn2 aku tolong masak.. dan standby jelah menu nak backup nanti... memang lah akan penat satu hari punya..

Cuaca mendung aje hari nie.. teringat kwn2 ditanahair nie mesti duk sibuk beraya.. yang dah balik kg.. cuti sampai ahad hehehe... teringat juga mak dan ayah kat kg.. teringatlah macam2... semua duk ingat..

Ok jap lagik nak sambung makan lontong ;)

Tuesday, 16 November 2010

Segala hidangan raya dah siap

Alhamdullilah aku dah siap masak ketupat segera.. rendang daging.. rendang ayam dan kuah kacang.. cuma lontong jek belum masak lagik.. pagi esok bila bangun pagi time pakwe aku nak pergi keje baru aku buat.. biasalah masak sayur nie kena last sekali idak duk hangatkan tak sedap dah..

Nie tengah tunggu dia balik.. sebab malam nie ada jemputan malam raya.. selang 3 pintu dari umah aku.. sebab itu jugalah aku siap masak awal lagik.. selalunya time camnie aku masih duk kat dapur.. nie tak leh ler sebab malam nie nak beraya umah orang.. ohh esok pulak aku ada 3 jemputan raya.. tak tahulah jika ada lagik.. biasa ye kalau pagi raya nie.. mmg sampai byk umah.. kdg bila dah beraya p umah kwn2 tuh baru tahu ada lak kawan lain buat openhouse.. aku sok tak tahulah nak berjalan lepas pakwe aku pergi keje.. sebab petang tuh dia keje.. so maybe aku tggu dia balik baru sambung p beraya lak.. tengoklah camna.. idak karang aku beraya ikut kekwn jek..

Esok awal pagi nak call mak.. teringat raya masa balik hari tuh.. huhuhu sayu jek rasa hati.. rasa cam baru jek balik raya.. nie dah raya haji.. syahdu kan.. teringat arwah tok yang meninggal 2 hari lepas raya haji.. dah 10 tahun arwah tok meninggal.. masa tuh aku dah bertunang ngan pakwe aku.. sampai bila-bila pun aku akan ingat..

Sambil menaip nie.. mata aku duk tengok cite 'newmoon' hehehehe.. walau pun beratus kali tengok.. aku tetap mahu tengok gak hahahha.. jgn jeles ok.. Oklah nak siap2.. nak p beraya nie hehehehe...

Salam Aidiladha ya.. Sesiapa yang balik kg tuh.. hati-hati di jalan raya ;)

Monday, 15 November 2010

Bila anjing itu mencakar manja seluar aku..

Hari nie suhu jatuh hingga -5.. memang sejuk giler.. aku pun sampai tak tahan dah.. tadi jalan tanpa pakai sarung tangan.. kebas giler.. tak leh tahan.. tapi cam biasalah pura-pura tahan jek hahahaha.. sampai akhirnya kena seluk tangan dalam poket jaket yang pendek tuh..

Dalam bas tadi.. ketika bas berhenti di bus stop depan stesen keretapi aku ternampak seorang lelaki sedang membawa anjing.. dia toleh-toleh tengok bas yang aku naik.. dahlah anjing tuh hitam dan agak besar.. akhirnya.. dia naik bas aku huhuhu.. aku dah tak sedap hati.. mamat tuh pulak asyik duk tengok aku.. dia duduk lak dekat ngan tengah bas.. huhuhu terfikir sejenak nie karang aku nak turun nie.. anjing tuh mesti kena aku..

Ok.. sebelum aku nak turun.. aku tengok ada sorang lelaki yang nak turun nie.. siap pegang2 main2 dengan anjing tuh.. siap pegang telinga dan gosok2 badan dia.. huhuhu pulak tuh tak lama tuh aku lak nak turun.. aku tak nampak anjing tuh.. tapi bila aku bangun tekan loceng.. aku tengok lelaki tuh awal2 dah tarik anjing dia.. sebab maybe dia tau kan aku nak lalu.. nak pulak aku bertudung... ceh kekonon cam macho ler sebab ingat anjing tuh sure kena kepit dengan tuan dia.. nan adolah.. aku lalu jek.. kaki anjing tuh duk mencakar manja kaki aku... huhuhu.. siap naik atas badan aku.. tapiiiiiiiiiiiii... aku tetap maintain macho.. idaklah terjerit2 cam orang gile.. takat aku senyum jek.. oh ya.. aku dari dulu memang kalau lalu depan anjing mmg aku wat selamba jek.. org lain beria mengelak.. aku kalau yakin dia kering.. aku wat xtau jek.. dah terjadilah kes cakaran manja anjing hitam itu.. merasalah dia memegang kakiku yang empuk itu hahahaha...

Ya dan satu lagi aku amat yakin anjing itu kering.. so takdelah rasa nak kena samak sebabnya.. hari nie tak hujan.. so aku yakinlah.. kalau hujan.. memang sah2lah kena samak sat lagik nie.. dan takpe.. balik nie pun baju dan seluar nie memang nak kena basuh pun..

Aku tidaklah anti anjing atau binatang ye.. aku memang sayang binatang.. walaupun anjing itu jika basah perlu disamak.. aku tidak pernah membenci anjing.. sebab itu aku selalu boleh cool atau buat selamba lalu depan anjing.. kalau orang lain.. aku tau dah.. dah lama mengelak.. paling tidak terjerit2 nak lalu.. pada aku anjing itu makhluk tuhan juga.. aku tak pernah membenci.. cuma tidaklah sampai aku nak pegang dan belai dia cam aku belai kucing kat umah mak aku kat kg tuh.. kalau dibolehkan dah lama dah aku pegang.. aku memang tak kisah.. cuma dek kerna urusan samak menyamak nie aku particular jugalah.. so cam kes kena cakaran manja tuh.. aku cool jek.. kalau orang lain sure dah mengelak.. paling tidak pun jerit.. aku senyum jek.. sebab anjing tuh tak salah.. tuan dia pun tak salah sebab dia dah cuba pegang dan tarik anjing tuh.. so takkan aku nak marah pada anjing dan tuan dia kan.. so.. senyumlah dalam hati ;)

Sekian melaporkan kemanjaan anjing padaku buat pertama kali hehehe..  ye.. masih terasa-rasa belaian manja kaki anjing tuh kat peha aku nie...


Waktu ini aku masih kat uni.. emmm.. sunyi sepi bilik nie.. rasa cam semua orang dah balik kg nak raya esok wakakakakah.. apa kes minah mat saleh semua p raya nie.. aku jek perasan sorang-sorang.. dan tetiba-tyiba aku jadi sayu.. amat sayu terkenangkan kampung halaman.. dan terkenangkan baru saja aku balik raya 2 bulan lepas.. sedih ohhh.. sedih..

Pakwe dah call.. dia tanya apa nak pesan.. dia nak p beli ayam dan daging.. oh ya openhouse aku postpone weekend nie.. sebab esok pakwe aku keje pg dan petang.. makanya pagi raya aku sorang2 kat umah... lepas tuh maybe aku ke dewan kat city centre ada takbir raya dan sambutan raya international.. means bukan malaysian sahaja tapi.. semua pelusuk bangsa ada sama.. so teruja nak pergi.. boleh raikan dengan pelbagai bangsa dengan 1 agama yang sama..

Dalam sejam lagi aku nak balik.. operasi nak masak ketupat.. kuah kacang.. rendang daging dan ayam.. lontong aku masak esok jelah.. Salam Aidiladha ye ;)

Sunday, 14 November 2010

Ahad bersama salmon grill

Semalam aku duk umah seharian.. Kawan-kawan aku ada ajak p dengar ceramah di satu bandar lebih kurang 1 jam dari rumah aku.. tapi aku tolak sebab dah 2 minggu nie asyik ke sana jek.. lagipun aku nak rehat kat umah setiap hujung minggu jek mesti keluar rumah.. Kawan aku yang datang hari tuh pun ada ajak p umah dia minggu nie.. pun aku malas sebab lusa dah nak raya haji kan.. esok nak balik awal sikit sebab petang tuh aku dah nak mula masak untuk raya.. nak masak rendang.. ketupat.. kuah kacang.. pastu ada pulak permintaan nak makan sup tulang dari kawan-kawan aku.. maybe aku masak soto kot.. tengoklah camna esok..

Semalam melayan duk tengok tv dan internet.. dah nak masuk malam sikit aku minta pakwe aku masakan salmon grill.. teringin nak makan.. kat sini nak buat benda2 tuh senang.. salmon leh beli yang beku jek.. taklah mahal.. jadilah kalau nak layan tekak.. kalau kat mesia.. mana nak cari.. kalau ada pun aku confirm mesti mahal giler harga dia..

Pagi nie bangun dengan perut menyanyi2 riang.. teringat nasi semalam yang masih banyak berbaki.. so pagi nie decide masak nasi goreng.. masaklah.. sambil tuh tengok ikan salmon ada lagik.. aku ye turn lak masak.. oklah buat layan tekak aku lagi.. nie pun dah petang,, dalam  masa 3 jam nanti dah nak maghrib.. dan mulalah nak lipat baju.. nak gosok uniform keje.. esok aku keje sehari jek.. pastu cuti 3 hari.. best22 tak yah nak bangun awal.. dan 3 hari tuh sarapan kat umah.. jumaat sambung keje balik..

Menaip terhenti sebab aku tengok keyboard nb aku nie berabuk giler hahahaha.. p ambik baby wipe lap nb dan keyboard.. ngan meja nie sekali aku lap hahahaha.. memang dasar tukang cuci kan.. amat terserlah bakat aku.. yelah sebab nb nie bukan aku sorang jek yang guna.. pakwe aku pun guna sekali..

Hari nie aku rasa nak kena rebus ketupat segeralah.. sebab takut esok tak sempat lak.. emmm terkenang esok nak masak semua benda nie.. nak goreng ayam.. nak masak rendang.. oh ye kena p kedai cina nak buat pecal di pagi raya.. emmm.. apa lagik ekk.. idak karang kejap lagi aku nak ajak pakwe aku keluar.. tengoklah.. sebab nak beli sikit2 barang nak prepare utk openhouse pagi raya nanti..

Sejak jumaat lepas.. channel movie dah tayang cite 'New Moon' hahahaha.. buat yang tahu kegilaan aku nie.. senyum2 jelah.. aku dah ulang tayang tengok cite nie entah berapa kali sejak jumaat.. hehehehe.. bukan takde dvd dia.. ada jek.. tapi bila ada kat tv tuh lagik senang.. tinggal select jek hahahaha... teringat aku duk layan tgk cite nie smpi 3 kali.. masa tuh memang giler betul ler.. kadang2 rindu gak.. sebab aku ada lagu-lagu.. yang tiap kali aku dengar aku pasti teringatkan cite twilight nie.. malah ada 3 perfume yang cukup sinonim dengan cite.. sebab masa aku beli 3 perfume tuh cite nie memang tengah hangat.. bila pakai jek terbayang2 rasa excited aku masa tengah gile baca buku tuh..

Hujung minggu lepas masa aku ajak kawan-kawan aku datang makan umah aku.. ada yang duk tegur.. wah banyak ye buku twilight ye.. kat ruang tamu umah aku memang banyak buku2 cite vampire.. ada setengah tuh bersiri.. dulu aku suka layan cite yang jiwang.. now sejak kena bahana cite2 vampire nie banyak dah siri cite vampire yang aku layan.. tapi bila aku tengok harga dia kat mesia mak datuk.. giler mahal sampai 50 60 ringgit walhal kat sini aku beli baru 15ringgit jek.. punyalah mahal giler kan.. takpe sementara dapat buat koleksi nie aku layan jek..

Oklah aku nak stop.. nak p lipat baju pastu nak tanya pakwe aku nak kluar beli barang tak.. takut esok tak sempat jek nak beli macam2 tuh

Friday, 12 November 2010

Kenapa bibir aku sorang yang merah menyala

Aku hari nie terlebih rajin pulak buat entri blog.. hahahaha.. sekali 3 terus.. belasah.. aku duk teringat nie..

Oh ya tadi masa duk melepak dengan makcik-makcik tukang cuci yang lain.. aku pandang bibir setiap orang.. ehhh semua tak pakai gincu ke?? kalau pakai pun takat lip gloss.. atau lip balm.. yang natural gitu.. tapi bibir aku??? waaaaa... aku tahu merah menyala.. aku terperasan.. paling menyerlah adalah warna gincu bibir aku... aku terperasan pagi nie.. biasalah bila sampai jek tandas perempuan dan masuk bilik stor.. tempat aku letak beg n baju aku.. mesti aku akan p tengok cermin pagi-pagi tuh.. bukan apa sebab sampai2 jek terus salin uniform.. bila part pakai tunic tuh.. mestilah kena tgk cermin sebab nak tgk sepadan tak dengan tudung aku.. masa tuh aku perasan,, ehh gincu aku terlebih merah.. walhal.. aku pakai warna coklat muda terang.. aku suspek sebab aku pakai pencil gincu warna merah terang.. so terserlahlah warna merah pada bibir aku..

Hahahaha.. itu pun leh jadi isu pada aku kan.. yelah.. terperasan ler pulak.. orang lain tak pakai gincu pun.. kalau ada pun warna2 natural gitu.. tapi aku?? wah22 udah lawan tokeh ye... takpe yang penting bak kata kawan aku.. kita pakai apa pun.. kena pakai dengan penuh keyakinan.. walaupun rasa tak lawa hahahahaha...

Rasanya isnin nie.. aku kena kurangkan kadar tekanan gincu pada bibirku selepas ini.. cukuplah tekanan atas angin jek kot hehehehe... sapuan hanya sekali jek.. jgn nak sampai 2 3 kali sapuan hehehehe..

Isu gincu pun best buat entri kan kan kan

Tukar tajuk blog

Aku tukar tajuk blog aku.. sebelum nie tajuk jiwang.. diari jemari.. wah jiwang karat kan.. tapi fikir-fikir cam tak best ler pulak.. sebab aku malas ler pulak nak berjiwang karat.. so aku tukar balik tajuk cam asal dulu.. cuma aku masih letak perkataan diari tuh.. dulu blog aku.. Aku tukang cuci sambilan.. hahahaha.. skrg.. aku buang perkataan sambilan.. lantak.. janji aku happy

Ada ke orang nak baca diari tukang cuci nie?? takpe meh baca meh.. sebab tak semua orang pernah jadi tukang cuci.. takat cuci umah sendiri itu bukan mencabar sangat.. nie mencuci ofis org dan tandas ok.. kiranya aku dah profesional sebab ada sikit training sekali hehehehe..

Ada ke yang nak baca kisah tukang cuci ini??

Abis lambat

Hari ini aku pun tak tahu pesal aku buat kerja lambat sungguh.. Kena duk cover keje orang sama.. last-last keje sendiri lambat siap.. Kena pulak bilik hujung sekali kat ofis tuh hari nie dia buka pintu.. dah 2 minggu kot aku check setiap jumaat dia tak buka.. So maknanya.. masa untuk aku bersihkan bilik dia.. seperti aku jangkakan.. memang teruklah.. berabuk.. meja penuh bekas kopi.. lantai kapet penuh dengan serpihan biskut.. Dek kerna kena bersihkan bilik tuh.. maka keje mop tangga hari nie.. bermula pukul 8.00pg.. memang time lari sungguh.. aku ye style buat kena aku memang buat timing.. pukul 7-7.30 masa utk settlekan sampah kat setiap bilik.. lepas tuh start mop lantai.. pkl 8.00 masa untuk bersihkan tandas pulak.. 1 jam diperuntukan utk 3 tandas tuh.. dahlah 3 tandas tuh level lelain semua.. adeih.. hari nie memang lari budget..

Ok settle mop lantai tangga.. dekat pkl 8.20.. aku dah pecut sebab nak bersihkan mop.. then nak buat lak tandas.. tetiba.. bunyi alarm berbunyi tak henti-henti.. mula2 ingat dia buat testing.. dah biasa lah pepagi memang dia testing alarm.. tapi bunyi tuh tak berhenti lak.. aku dah suspen.. ini mesti kes fire alarm betul nie.. aiihhh terpaksalah tinggalkan baldi biru yang tak basuh lagi.. nasib juga mop biru dah bersihkan.. aku capai jaket wool aku.. ambik kunci stor.. dahn terus turun tingkat bawah.. tengok kekawan aku dah duk tunggu kat situ.. staf-staf lain pun dah ada.. aku terus melepak ngan diorang.. lama jugalah duk menunggu kat bawah tuh.. adeihhh budget masa aku lari lagik.. rupanya.. memang diorg buat testing.. tapi tak leh nak off sebab ada problem.. bukan sebab ada kebakaran ke apa ke.. emm.. ok dekat pkl 8.45 kitaorg naik department masing2.. aku pulak terus lari p tandas perempuan.. settlekan baldi biru dan mula siap-siapkan baldi merah pulak.. oh ya kat sini.. setiap kawasan mencuci dibahagikan dengan kod warna.. merah untuk tandas.. kuning untuk singki.. biru utk kawasan general dan hijau untuk dapur.. so setiap perkakasan yang digunakan.. mesti ikut warna tuh.. cam baldi dan mop (2 warna jek.. biru dan merah).. kain mengelap jek yang ada 4 warna tuh..

Ok.. apa lagik aku pecut habis bersihkan tandas perempuan.. mop pun laju-laju jek.. itu pun org dah start masuk tandas perempuan sebab nak gunakan tandas.. aku tgk jam dah nak dekat pkl 9 arghhhhhhh tensen... aku cepat2 mop.. lap semua.. aku blah p tandas disabled lak.. tandas nie 1 jek.. lap2 lebih kurg.. mop.. terus lari masuk tandas laki level 3.. dari level 6 turun level 3 cam nak terjun tangga tuh jek hahahaha..

Sampai tandas laki tuh.. ada lak orang masuk.. aku dah bergendang kaki kat luar pintu.. masa tuh jam dah 9.05 aduhhh.. aku abis kerja pkl 9.30.. rasa nak ketuk pintu suh cepat.. ok mamat tuh keluar terus aku masuk.. tgk2 ada sorg duk betapa dalam tandas.. lantak aku nak cepat.. spray chemical aku tuh.. terus zup zap.. aku lap... laju non stop masa itu emas kan hahahaa.. aku rasa mamat dalam tandas tuh suspen.. sebab dengar aku spray dan lap kuat2.. cam bagi warning suh cepatlah hahaha..

Ok.. memang laju giler lap masa tuh.. takde dah fikir nak detail bagai.. janji lap jek.. kalau makcik yang lain tuh aku rasa mesti takat plus tandas tuh jek.. ohh aku walaupun lmbt aku buat properly ok.. so.. tak lama mamat tuh kluar.. aku tak tgk muka pun sebab nak cepat.. dia lak cam terkejut.. lantak ler.. ok mop cepat2.. naik balik tandas perempuan.. jam dah nak 9.15.. wah laju gila aku bersihkan tandas laki tuh 10minit jek hahahaa.. bersihkan mop dan baldi.. tup2 dah 9.20 ok.. masa untuk tukar baju lak.. memang hari2 aku tukar baju sebab yang aku pakai tuh uniform rasmi.. lagi pun sebab nak p uni selepas tuh.. kenalah pakai baju lain..

Akhirnya pukul 9.31 aku kluar dari bangunan tuh.. hantar kunci kat pondok pak guard.. jalan lenggang kangkung nak p punch out.. semua orang dah takde.. aku jek yang ada kat situ.. takpelah.. aku dah tak larat nak jalan laju2 sebab dah pecut laju masa duk bersihkan tandas lagik.. teringat pulak bilik meeting yang ada serpih2 biskut yang tak sempat vakum.. lantaklah.. aku buat sok hari isnin.. lagik pun hari nie takde meeting dan training.. so oklah kan..

Puh.. yang best mggu depan aku cuti 3 hari.. dari hari selasa sampai khamis sebab cuti raya haji dan mengabiskan cuti aku.. yehh settle cuti.. jumaat keje balik.. mesti aku pulun giler balik jumaat depan tuh.. adeihh.. dengan nak mop lantai.. dengan nak vakum pejabat.. vakum tangga yang langsung tak sempat buat mggu nie.. takpe.. isnin nanti aku akan pecut lagik p vakum tangga.. hehehee..

Ok sekian dari aku yang melaporkan kenapa aku abis lambat ari nie.. hahaha..

Tuesday, 9 November 2010

Cari keje lagi?

Minggu ini aku kena cover keje orang.. SV aku dah tak menang tangan nak handle.. Ada 3 bilik nak kena cover.. but so far aku dapat cover 2 jek.. tapi 1 tuh office.. Dia punya meja.. ya rabbi.. berabuk usah dikatalah.. tempat diorg buat air tuh.. his his.. sana sini penuh dengan bekas2 kopi.. itu belum lagi fridge.. aku tak buka dlm tuh.. tapi setakat tgk kat luatr pintu tuh.. menggeleng gak kepala aku.. sah cleaner sebelum tuh memang tak pernah bersihkan..

Meja setiap staf tuh lagik ler.. jgn cakap.. dia punya habuk aku rasa leh buat muzium kot.. teruk betul.. nasib juga sebab hari nie aku ye jadual utk lap habuk kat area aku.. so aku bwk sekali duster tuh.. habis jugalah aku lap sana sini.. itu pun mana yang sempat jek.. esok aku bersihkan balik kot betul2.. mana yang tak sempat nak lap detail aku lap esok.. dek kerna melayan bersihkan ofis tuh.. akhirnya area aku tak sempat nak vakum.. dah tambah keje pulak esoknya.. takpelah..

Entah berapa kali aku duk menggeleng kepala masa duk mengelap habuk tuh.. his his.. memanglah kan amat beza dengan cleaner local.. diorg duk buat lebih kurg jek.. plastik sampah tuh kalau dah compang comping koyak sana sini.. dah kotor sana sini.. diorg boleh buat dek jek.. aku tak leh.. nampak dah kotor sikit pun aku dah ganti plastik baru.. tadi dlm ofis tuh semua plastik sampah aku ganti baru.. jgn pulak lepas nie diorg request aku jd cleaner diorg lak.. krg tambah beban..

Ini memang selalu jadi perhatian aku.. kalau aku duk cover kerja kwn aku terutama kat HR department.. salah satu benda yang mesti aku akan tukar adalah plastik sampah.. pelik sungguh kdg plastik tuh dah koyak sana sini.. kotor dgn bekas2 kopi air.. diorg masih tak tukar.. nampak jek dek mata aku.. mmg selamat ler.. kena tukar semua tuh.. aku cukup pantang kalau nampak palstik sampah tuh kotor sikit.. atau koyak sikit.. mmg aku akan ganti plastik baru.. tak selesa ler..

Inilah 1st aku p pejabat yang cukup kotor mejanya.. dia punya telefon pun penuh habuk.. emmm camna ekk diorg operate dlm bilik tuh.. meja semua penuh dengan bekas2 air kopi.. agaknya sebab dah terbiasa kat department aku.. aku akan make sure meja semua bersih dengan habuk dan bekas2 air.. biar kemas dan selesa.. Orang lain aku tak tahulah..

Sekarang nie aku dah mula nak buat budget.. tengah fikir nak kena cari keje tambahan nie.. keje yang ada nie cukup2 makan jek bila dah tolak itu ini.. emm elaun dah takde.. so kena survive dengan duit poket jek sekarang nie.. so tengah fikir2 lagi nie.. aku tengah apply keje cleaner kat umah org 6 jam seminggu jek.. dia byr cash.. oklah kot.. tapi xtaulah kalau masih available atau tak buat masa nie..

Em.. dah mula duk mengira-gira duit

Monday, 8 November 2010

Teringat

Sebenarnya sejak kebelakangan ini aku duk teringat seseorang.. Seorang abang yang dah lama aku tak jumpa.. rasanya dah lebih 10 tahun aku tak jumpa... Semenjak melayan lagu-lagu lama zaman 90an nie.. dalam kepala aku terus teringatkan dia..

Banyak kenangan aku dengan dia tuh.. dari aku berusia lewat belasan tahun.. hinggalah dia melangsungkan perkahwinan.. aku punya banyak kenangan dengan dia.. Entahlah bagaimana agaknya dia sekarang ini.. aku benar-benar teringatkan dia.. tak tahu mengapa.. mungkin sebab dia teringatkan aku kot..

Aku kenal dia dari usia aku 17 tahun lagi.. hingga membawa pada usia aku 20tahun.. selepas dia berkahwin.. aku jarang sangat jumpa dia.. lagipun masa itu aku sudah mula sibuk dengan pengajian di uni.. so masa aku dikg tidak lagi cam dulu.. balik pun time cuti sem jek.. mana de masa nak bersosial lagik.. lagipun dia dah kawin.. dah pindah duduk dengan keluarga sendiri bukan lagi dengan mak ayah di kampung..

Entahlah aku pun pelik pesal aku duk teringat dia jek nie.. cam diseru-seru jek

Tuesday, 2 November 2010

Isnin datang lagi..

Hari isnin.. cam biasalah.. adalah hari yang aku slow rock betul.. nak mula balik semua keje.. cam slow bebeno nak start.. nak pulak khamis dan jumaat lepas mmg aku tak jengak ke ofis.. Hari ini paksa diri gak.. kalau duk melepak kat umah lagik aku pening kepala.. krg nk masak sarapan.. dah tengahari karang nak masak lak.. so better aku duk ofis.. siapkan keje aku.. sambil layan2 benda lain sambil-sambil..

Hari ini aku dapat bubur kacang hitam.. Kawan aku bagi.. baik pulak dia duk bawak 1 tupper ware untuk aku.. Jenguh gak nak mengabiskan.. setelah aku bedal roti sandwich tuna dan cheese onion pastry.. Hari ini perut memang menyanyi riang ria.. Habis keje pagi tadi.. perut dah mula berdendang dendang jek hahaha.. aku suspek dia rindu roti baguette.. biasalah makanan asasi sarapan aku setiap hari bekerja..

Tulisan terhenti kerana pergi membeli belah...
------------------------------------------------------------------------

Yang mula-mula tuh aku tulis tengahari tadi.. nie dah nak masuk lewat petang.. Masih teragak-agak nak balik.. sebab waktu ini hujan turun agak lebat dan langit juga sudah mula gelap.. Masa kini sudah malam lebih panjang maka nanti bermulalah musim 'winter blues'.

Aku perlu bersiap nak ke pejabat pos.. ada bungkusan yang perlu dihantar ke tanahair.. Esok pula ada 1 bungkusan lagi menyusul kemudian.. Harapnya sampailah dengan selamat.. sebab bungkusan yang pertama aku pos dulu tak sampai-sampai hingga kini.. Tak tahulah kemana perginya..

Oklah aku nak bertolak balik ke rumah.. nak singgah ke pejabat pos pula.. nanti sampai rumah nak kejar solat maghrib pula..

Hari ini hujan semula... oh.. hujan dan angin sejuk.. 2 kombinasi yang menyeksakan huhuhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...