Wednesday, 10 August 2011

Kerja 4 bulan utk 4 tahun..

Salam Rabu..

Banyak nak story hari nie...

Study

Lepas jumpa SV.. menung kejap lepas keluar bilik dia.. emmm.. kerja-kerja yang aku kena pulun dlm masa 20hari nie.. (hari nie kan 10hari) sebab dah target nak siapkan analisa hjg bln nie.. Maka haruslah aku korbankan pula masa aku untuk siapkan benda2 tuh..

Hari ini meeting dengan SV buat aku menung panjang.. benda yang aku kena buat pun benda baru.. guna 2 software baru.. nak study pulak method baru.. dan combine pulak dengan 2 konsep yang fundamental.. hasil analisa pulak kena decide nak buat apa.. sebelum tuh.. nak run data pun nak kena decide domain apa nak guna.. emmmmm... semua kena fikir..

Aku sebenarnya dah nak sangat terus run jek application.. sebab nak tengok data dan terus buat analisa data tuh.. malas lagik nak baca.. faham.. tulis.. walaupun itu sepatutnya.. tapi sebab nak kena fahamkan benda2 tuh dulu.. buat aku kena kerja kuat.. Bila aku cerita aku ye skop kajian yang makin lari dari tajuk asal 4thn lepas.. semua kawan sebilik aku menggeleng kepala.. diorang semua terkejut sebab aku masih boleh bertahan lagik.. semua penulisan aku tentang tajuk asal 70-80% aku kena tukar.. mean aku kena redo semua chapter methodology... yang sedia ada boleh pakai 20-30% jek..

Ye kini kerja 4 bulan aku dah jadi untuk kerja 4 tahun.. pulun nak kena siapkan juga.. sebab aku dah tak larat nak tunggu.. aku harap Allah beri aku kekuatan untuk menulis dan run analisa pada 2 masa yang serentak.. mean aku kena bijak atur masa kerja aku.. InsyAllah.. ini juga bermakna aku kena korbankan juga masa tido aku sama.. bulan puasa nie amat molek sangat nak fullblast buat kerja di awal pagi sebab lepas bangun sahur peluang aku untuk terus stayup dan buat kerja-kerja aku..

Harapnya kali nie aku boleh terus fokus.. dan selesaikan analisa data aku secepat mungkin... tulis chapter aku.. tulis paper untuk conference bln 9 nie.. dan prepare untuk submit thesis bln 10 nie.. sempat ke???? Aku doa sangat2 sempat.. Tidak ada yang mustahil seandainya Allah kata.. Jadi!! Aku pegang dengan kata-kata itu..

Kepala dah mula fikir istilah-istilah nie: Keyword/Keyness, Collocation, ACF -collocate & n-grams

********************************************************************************

 Kerja Tukang Cuci


Hari nie hari ke 3 cover kerja orang.. syukur kali nie buat kerja cover tuh berdua dengan kawan kat HR.. so dalam masa 30min dah siap semua.. dia vakum dan lap2.. aku lak settlekan tandas... lagipun cover visitor centre dan shop.. so tak banyak nak kena bersihkan.. lap2 lebih kurang jek.. toilet pun 1 jek.. toilet disabled.. so takdelah susah mana nak cover.. lelain kerja ok jek.. cuma aku kena pandai plan masa kerja aku bila mula kena cover nie..

Time management tuh penting kan.. emmm kalau waktu kerja nie aku memang akan set time untuk setiap kerja yang aku buat.. contoh.. kalau buat tandas.. aku dah estimate bape min kena buat.. supaya aku tak lari masa.. itu cara aku manage kerja aku..

Cuti raya dah apply.. 4 hari.. aku rasa kemungkinan besar raya 31hb ogos nie.. korang rasa raya bila?? entah rasa cam 31hb.. tapi tengoklah camna kan.. merasalah merdeka raya nanti.. cuti dah ambik dah pun.. bukan sebab nak pulun raya ke apa pun.. masa tuh leh rehat2 sikit dan insyAllah ambil peluang nak buat puasa sunat..

Department aku kerja cam baisa.. takdelah kotor sangat pun sebab training staff tak banyak sangat minggu nie.. cuma semalam dan hari nie mula tengok bilik tuh digunakan.. lagipun so far terkawal lah takde yang teruk kena buat..

********************************************************************************

Kena Ngorat

Semalam lepas turun dari bas.. aku teringin sangat nak beli buah tembikai dan tembikai susu.. Mulanya ingat nak pergi ke 1 jalan nie yang banyak deret2 kedai pakistan dan yang confirm mmg jual buah.. tapi entah camna bila aku turun jek bas semalam tuh.. seberang jalan tuh aku nampak 1 kedai jual buah nie bersusun tembikai merah tepi jalan.. Apa lagik.. terus aku decide nak singgah kedai tuh beli buah jek dan terus balik umah.. dekat sikit dgn rumah dari aku nak singgah 1 jalan nie..

Dalam pada aku melayan dengar lagu kat iphone aku.. aku pun p lah ambik buah tembikai yang aku nak.. masa tuh tauke (aku rasalah dia) ada kat sini.. sebenarnya mamat nie dah lama kot pernah tengok dan senyum kat aku.. terutama bila aku singgah kedai sebelah tuh nak renew pass bas.. tapi sebab buat pertama kalinya aku singgah kedai dia nak beli buah.. aihhh rajin dia tegur aku..

Mulanya aku tak dengar sangat sebab pakai iphone kat telinga hehehehe.. terpaksa cabut dulu nak bg dengar apa mamat nie tanya.. dia sibuk tanya aku dari mana.. bila sebut malaysia.. dia senyum.. beria-ia dia nak suruh aku rekomen mana-mana pompuan single kat dia.. aku rasa dia budget nak ngorat aku.. tapi sebab dia perasan kot aku pakai cincin kat dua2 belah tangan aku buat dia tahu yang aku dah kawin.. tapi dia punya bersungguh nak suh aku p cari pompuan utk dia kawin tuh buat aku tergelak sungguh..

Apa dia ingat nak kawin nie leh request tepi jalan jek ke?? Aku pun tak kenal dia.. walaupun nampak gaya cam byk duit sebab ada kedai hahaha.. tapi mana ko nak tahu dia tuh camna.. dahlah nampak berumur.. aku suspek dalam late 40s.. asal dari afghanistan lak tuh.. hahahaha... nan ado lah aku nak rekomen.. dengan selamba jek aku cakap.. kwn2 aku semua dah kawin.. takde yang single..

Bila aku beritahu kawan aku masa aku ke rumah dia buka puasa semalam.. kawan aku sound.. ehhhh entah2 dia nak ngorat ko tak?? ahaks.. sebenarnya pernah dah beberapa insiden gak kena camtu.. pernah ada mamat pakistan nie siap tenung2 aku.. sampai tak berkelip... itu belum gik kes tegur2.. senyum2.. panggil2.. masa tuh rasa nak lempang diorg pun ada.. kot taulah pakwe.. awek dia kena ngorat cenggitu mau kena sound..

Apa pun peristiwa semalam tuh lawak.. tapi aku frust.. beria2 suh aku carikan awek nak dia kwin.. sikit pun tak nak bagi diskaun atau free buah kat aku.. camtu cancel lah nak rekomen.. sebab kedekut hahahaha... yelah nak suh org tolong.. kot ye pun belanje ke.. ambik hati aku ke.. adalah motivasi nak rekomen hehehehe...

Nampak gayanya.. lepas nie kedai buah tuh takkan aku kunjungi lagik lah.. semalam tuh last ler gamaknya.. baik aku p singgah kedai kat 1 jalan nie.. dah nak 5 tahun p.. takde sapa pun nak ngorat.. cuma takat tegur2 senyum tuh biasa jek...

Ok nak p solat zohor.. dan nak sambung membaca 8 jurnal yang baru print.. jurnal nie semua SV aku yang tulis... huhuhu.. kena study kerja SV aku sendiri... moga berdesup lagiklah masuk dalam kepala aku nie..

My work and analysis diagram..


10 comments:

mashi said...

tolak tambah darab bahagi 2 bulan lebih lagi je la ye nak kena siapkan...tengok time mgt akak memang hebat...saya tau akak buleh punya..laen la saya ni..6 bulan pun terkial2 baru siap

************************************

eh saya pulak rasa 30hb raya..lagi awal...hehe

************************************

wewittttt....saya rasa mesti akak ni lawa sangat..macam anak dara...ada jugak jumpa geng2 yang macam tu,apsal beriya sangat tah diorang nak orang mesia..tak paham tak paham

Tukang cuci cute said...

Mashi

InsyAllah..

Wah ko lak rasa raya awal?? akak rasa lak cam lambat ;)

Mcm anak dara?? hahaha.. yolah.. bdn akak nie jenis berisi.. ada jenis lelaki yg suka bdn cam akak nie kot.. alah diorg tuh mmg.. ingat seseng apa nk rekomen pompuan tepi2 jln camtu.. xkuasa ler akak.. kekwn sendiri pun suh rekomen xde akak nak buat... apa gik yg bkn kwn n xkenal.. boleh blah ;)

kueh bakar said...

pergh.

papepun semoga semangat macam wiliam wallace! hehehe.

"freeeddooommmmmm!!!"

Tukang cuci cute said...

kueh bakar

Uihh william wallace?? ambik semangat dia boleh lah tapi ikut sejarah hidup dia xnak hahaha..

nie sapa yg teruja lelebih nie ;)

julietchun said...

kalo jumpa aku sila jgn cerita pasal diagram ke, analisis ke, SV ke :D

Tukang cuci cute said...

Juliet

Uihh ko nie.. aku tahu ko nak aku cite pasal mamat yang nak cari isteri tuh kan.. kan.. kan..

Jgnlah malu nak bgtau aku ok ;)

kueh bakar said...

braveheart tu,dari satu sisi, kisah cinta yang hebat juga.

Tukang cuci cute said...

kueh bakar

yeah but sad.. at least dia balas dendam atas kematian isteri dia.. tapi sejauh mana betulnya kisah cinta dalam braveheart tuh kalau ikut history kat sini takde siapa tau ;)

Apa pun cinta itu mmg indah kan ;)

wos said...

sedih la,
dah lama aku tak kena ngorat kak..

*miang sungguh bunyinya kan? miauahahaha!

Tukang cuci cute said...

Wos

Hahahaha ko nak miang apa?? keladi? rebung? lalang? ulat bulu? leh akak carikan ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...