Thursday, 2 June 2011

Tengok wayang hilangkan stress.. Berjaya??

Hari ini entah mimpi apa.. kawan baik aku sebilik di Uni ajak tengok wayang.. Beria dia mengajak aku.. ikutkan malas sebenarnya.. tapi mengenangkan cerita yang dia ajak aku tengok tuh adalah cerita yang best X-Men : First Class.. Baru jek semalam tengok preview kat TV.. so aku setuju teruslah.. Disebabkan student card aku dah expired.. so terpaksalah bayar harga dewasa..

Sebenarnya di sini hari ini adalah hari pertama tayang cerita ini kat sini.. Sepatutnya kami tengok wayang pkl 2.40ptg.. tapi sebab sampai pun dah lewat.. wayang time tuh dah penuh.. terpaksalah kami ambil tiket wayang pkl 4.30 petang.. dalam masa 1 jam tuh kami pun pergilah window shopping.. untung juga panggung wayang tuh dah memang tengah bandar... sementara tunggu masa 4.30 tuh.. kami sempatlah jalan-jalan cuci mata sat..

4.15 kami masuk ke panggung.. hampir penuh sit yang ada.. Nasib kami masuk 4.15 tuh.. tak lama lepas tuh panggung pun penuh.. tempat duduk kami pun kira strategik gak lah.. dapat 2 dari tepi.. apatah lagi member aku tuh awal2 dah cakap.. dia memang akan pergi toilet bila wayang dah dimainkan dalam masa sejam setengah.. Aku masih maintain gik duduk kat panggung sampai selesai movie tuh..



 My verdict?? Best sangat2.. Memandangkan aku dah pernah tengok siri X-men yang sebelum tuh.. kiranya cerita yang ini macam flashback camna team X-men nie dimulakan.. Bagaimana Prof X dan Magneto bertemu sebagai kawan baik.. dan bagaimana wujud 2 kumpulan mutan nie..

Mulanya aku rasa pelik gak pesal Mystic tuh asalnya kawan baik Prof X.. tapi dalam cerita2 X-men sebelum nie dia memang pengikut kuat Magneto.. Bila tengok filem nie baru aku faham.. Pastu faham jugalah kenapa Magneto nie berdendam sangat dengan manusia.. dan boleh jadi opposite side dengan Prof X..  Dalam filem sebelum nie mereka nie memang dah jadi musuh..tapi pernah gak terfikir.. kenapa bila Prof X dan Magneto bertembung.. Mereka biasanya nampak boleh bertolak ansur.. cam ada belas ihsan jugalah sikit2.. pernah gak tertanya2.. rupanya ada sebab.. Terutama dalam filem kedua yang mana Prof X mati.. dan Magneto rasa sedih.. Rupanya.. dulu mereka nie memang kawan baik... So now I know why..

Aku enjoy giler tgk filem tuh.. rasa lebih teruja sebab ada 2 accent english dalam filem tuh.. Accent British English.. dan Accent American English.. hahahaha.. lebih teruja sebab dengar accent british english sebab Prof X grad dari Oxford Uni.. lagi satu filem nie juga guna banyak bahasa.. Dari bahasa German, Spanish dan Russia.

Prof X lakonan James McAvoy nie memang best.. Dia nie terkenal masa berlakon cerita 'The Last King of Scotland' baru jek tengok dia berlakon filem nie minggu lepas.. Kevin Bacon pun best lakonan dia.. dengan kebolehan dia berbahasa 3 yang aku sebut tadi.. Tak tahulah kot dia hanya hafal perkataan tuh.. atau dia memang boleh cakap 3 bahasa tuh ;)

Lagi satu kesan khas dalam filem nie aku bagi 5 bintang.. Biasalah kalau dah orang Multimedia tuh.. graphic effect memang aku ye truly observation.. Absolutely magnifico.. superb!! Lagi satu banyak juga ciri-ciri insani (boleh ke sebut insani nieh?? ahaks.. belasah jelah) terserlah pada Prof X.. kiranya walaupun dia tuh Mutan.. tapi dia masih ada nilai insani lah.. berbeza dengan Magneto yang lebih pada rasa nak balas dendam dan jadi lebih dominan dari manusia biasa..

Filem nie secara keseluruhan dari 5 bintang aku boleh bagi 4.5 lah.. really did enjoy it.. tapi kalau sesiapa yang tak pernah tengok lagi siri X-men sebelum nie mungkin rasa cam pening sikit.. but pada aku.. it does make it so clear about the origin of the X-men..

Seronok tengok wayang nie selepas hampir setahun kot aku tengok wayang nie.. rasanya last aku tengok wayang cerita Eclipse dulu.. itu pun bln 6 thn lepas.. semenjak tuh aku memang takde peluang langsung nak tengok wayang.. terutama cerita Harry Potter dan Narnia.. Plan asyik cancel jek sebab masa tuh snow lebat.. so summer nie.. memang cerita pun semua best2.. Apatah lagi tengok dengan kawan baik aku tadi.. Tengok wayang nie memang kena p dengan orang yang memang kaki wayang gak.. dan tujuan mmg nak tengok wayang.. bukan buat wayang ok..

So berjaya tak hilangkan stress aku?? Sedikit sebanyak berjaya juga.. aku seronok sangat sebab kali terakhir aku tengok wayang dengan kawan aku Nuch nie.. tahun lepas dengan kawan aku yang dah balik jepun... itulah last kitaorg keluar tengok wayang bersama.. Esok pun dia ajak aku tengok wayang lagik.. cerita KungFu Panda 2.. belum decide sama ada nak pergi atau tidak.. but maybe.. Lagi pulak sabtu nie aku dah plan nak tengok wayang dengan pakwe gak.. Hari yang kena belanje dia 100%.. No question asked ;) Kalau pergi esok tgk wayang.. mean 3 kali lah aku tgk wayang minggu nie.. uihhh kopak sat duit ahaks ;)

Teringat suka tengok midnite kat mesia.. Kat sini jarang sangat aku tengok Midnite.. hanya sekali je masa tayang cerita eclipse twilight ari tuh.. Nak ajak pakwe pergi date tgk midnite lah camtu.. ;)

3 comments:

Kaktiny said...

ko ni kan.. memang leh buat part time jadi wartawan pengulas filem.. detail babe!..
aku jadi faham cerita yang tak faham.. hahahaha..

aku pon dh lama tak tgk wayang.. tingin nak bawak bebudak tecit tu pegi jugak.. last bawak derang masa tgk kungfu panda..

ingat hujung minggu ni nak bawak la derang tgk kungfu panda 2... hihihi..

julietchun said...

aku tak penah tgk wayang midnite, takut tertidur dlm panggung :P

Tukang cuci cute said...

Tiny

Tuhlah aku pun rasa ada bakat jadi pengulas filem.. sebenarnya bakat jadi pensyarah multimedia sebab itu leh ulas hahaha... idak camna aku nak goreng student aku kalau diorg cite pasal special effect dlm filem kalau aku tak reti explain hahaha ;)

Haruslah ko bawak pergi tgk wayang budak 2 org tuh.. nie hari nie kwn aku dah sound nak p tgk kunfu panda 2.. dia pun xpenah tgk kunfu panda sebelum tuh.. dah aku kena explain ngan dia lak.. nasib ada bakat jadi juru ulasan hahaha..

Kiss nureen n zakuan utk aku ;)

Juliet

Kalau pergi tgk dgn yg tersyg takkan tidur kot.. camtu pergi tgk cite yg best2 jek.. klu cite boring mmg confirm tido ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...