Friday, 30 September 2011

Bila hati gembira.. kita ketawa.. Bila hati sedih.. kita menangis..

Salam Jumaat..

Alhamdullilah sudah sampai ke penghujung minggu kan.. Kerja tukang cuci pulak maintain seperti rutin harian yang biasa. Cuti aku belum decide nak ambil bila.. tapi minggu depan nie confirm aku dah kena apply.. aku kena ambil cuti sebelum 17hb nie.. so.. have to decide.. nak cuti pun susah sangat ke????? hahahhaa... sampai kawan aku bebel bila tahu cuti aku ada 17hari lagi.. lagi 3 bln nak abis thn 2011.. giler kuat aku keje kan.. tgk keje tukang cuci pun aku masih workholic kan.. agak2 thn depan aku leh dapat tak 'perfect attendance' lagik dak??? Kalau yeah.. mean 3 years in a row.. Haruslah bak kata pakwe aku.. 'Nanti frame semua surat dapat award tuh tau'... Mana tak bangga hahahaha.. seorang anak malaysia mampu dapat anugerah gitu.. sedangkan kawan2 mat minah saleh pun tak semuanya dapat... (ok lepas nie berazam pulak dapat anugerah cemerlang buat kali ke2 pulak ok)

Semalam ada seseorang kawan aku tanya... sebenarnya soalan begitu dah biasa aku dengar.. Bukanlah satu soalan yang tak biasa..

'Meh Cepatlah balik... nanti kita tunggu kat airport ok'..

Dan dan tuh juga....

Bila baca tulisan tuh kat mesej box dia..

Aku terus rasa sedih...

Lebih parah..

Aku terus tak leh tahan airmata aku...

Sensitif rupanya jiwa ragaku ini...

Oh.. kenapa.. mengapa...

Salah satu sebab.. aku dah terlalu rindu..

Airmata terus keluar non-stop.. Sampai kawan aku panik...

Hahahaha.. Tuhlah.. tapi aku tak salahkan dia.. sedikit pun tidak.. Dia tidak melakukan sebarang kesilapan.. Soalan itu ikhlas dan mungkin sekadar mahu bergurau senda tanpa sedikitpun niat untuk buat aku sedih..

Tapi bila kena pada aku yang punya jiwa brutal aka 'dalam hati ada taman nie' maka.. sedih aku terus datang tetiba... Maka mengalirlah airmata aku hahahaha.... Mungkin sebab aku dah lama sangat tahan kot...

Lepas kesat airmata.. aku mampu dah gelak2... sebab tengok kawan aku panik tuh jenuh memujuk aku.. ahaks... Biarlah.. cam aku cakap sebelum nie... aku mudah cool dan juga naik angin.. so no hal lah beb..

Apa sebenarnya aku nak cerita nie... Nak cerita aku nangis ke?? Nak cerita aku sedih ke?? Yup lebih kurang gitulah.. tapi sebenarnya yang aku nak ulas adalah.. perasaan dan hati manusia... Kita tidak dapat lari mempunyai rasa.. kadangkala dalam kita bergelak ketawa bergurau senda.. kadangkala kita tak terlepas tercakap benda-benda yang mungkin buatkan kawan-kawan kita terasa hati.. kebetulan mungkin pada ketika itu gurauan yang kita kata itu.. benar-benar terjadi pada dia.. atau sedang dia alami tapi dia pendam dalam hati.. atau dengan bahasa brutalnya.. 'terkena hidung dia' so.. niat asal si kawan nak bergurau tadi dah jadi serius.. dah jadi salah anggapan pulak...

Seperti kes aku semalam.. Sampai kawan aku panik.. berulang kali dia minta maaf... Aku tak salahkan dia sedikitpun.. sebab aku tahu dia tak sengaja dan dia tak tahu bebanan hati aku.. dan dia tidak tahu yang aku begitu rindu nak balik.. hinggakan soalan yang biasa org tanya pada aku selama nie.. aku tak pernah ada hal pun.. tak pernah kisahpun.. tetapi semalam.. soalan itu jadi terlalu sensitif buat aku...

Balik.. sapa tak nak balik... rindu sapa tak rindu.. sedih.. sapa tak sedih.. nak makan best2.. sapa tak nak makan cendul.. nasi gorg ayam.. nasi paprik.. nasi ambeng.. masakan air tangan mak.. buah rambutan 5 6 pokok kat laman rumah mak... sapa tak nak.. sapa yang tak nak kan kan...

Biasakan kadangkala peristiwa begini terjadi.. kadangkala bila kita terlalu rapat sangat pun.. kadang kita terlupa sensitiviti kawan-kawan kita.. apatah lagi bila kita bercakap dengan dia.. paling mudah pasangan kitalah.. baik suami isteri atau kekasih hati.. kita juga jadi mudah terasa hati dengan dia.. atau dengan kawan rapat paling tidak.. dia tak wish happy birthday pun dah terasa hati.. dia lambat sikit pun dah membara.. dia tak jawab apa kita tanya pun.. rasa nak bukak-bukak mulut dia bg cakap.. hahaha... 'Lagikan lidah lagi tergigitkan..' 'Lagikan telan air liur sendiri pun leh tersedak'.. 'Lagikan bulu mata leh masuk mata sendiri'.. dan banyak lah.. lagi dan lagi dan lagi itu.. ;)

Hari ini pulak.. Aku call seorang kawan aku nie.. Sebab semalam aku lewat balas sms dia sebab aku ada hal.. aku perasan sms dia pun dah 2 jam lepas dia hantar.. dia ada hal urgent nak cakap dengan aku.. tapi aku tak reply2.. dan tak call2... Aku call semula semalam tapi dah lewat.. dia dah tidur.. aku hanya hantar sms minta maaf sebab aku benar-benar ada hal lain masa tuh..

Tadi masa berbual dengan dia.. Dia beritahu aku.. Semalam dia amat terasa hati dengan aku.. Yelah dia sms 2 3 kali sebab ada benda urgent nak cakap.. tapi aku boleh diam tak reply.. sedangkan dia tahu perangai aku.. biasanya aku mesti akan jawab dan call dia.. Aku selami hati dia ini.. Semalam orang buat aku sedih... Hari ini.. aku pulak buat orang sedih.. See... aku sendiri pun tak berniat nak buat begitu.. cuma aku ada hal.. bukan aku sengaja kan.. dan dia juga dah cukup faham perangai aku bagaimana... tapi walaupun dah faham perangai dan tingkah laku aku.. terasa hati.. tetap terasa hati kan.. dan bagusnya.. Aku suka orang yang berterus terang dan beritahu aku.. walaupun benda itu pahit nak terima.. walaupun terasa berasap telinga.. walaupun hati rasa sedih.. tapi.. 'it's better to know now than later' kan.. or..'know now or never'

Bersahabat begitulah.. asam garam kehidupan.. setiap hari kita lalui hidup dengan kawan-kawan dan keluarga.. setiap hari merekalah yang mencipta kenangan dan peristiwa dalam hidup kita.. setiap hari juga merekalah yang paling bermakna dalam hidup kita.. bersama mereka jugalah kita bina sifat, sikap, rasa, hati, hubungan dan masa depan...

Siapa kata..

'Aku takde kawan.. aku masih boleh hidup sorang-sorang..'

'Aku takde family aku.. Aku boleh bahagia'

'Aku lebih suka solo.. takde orang ganggu hidup aku.. kacau hidup aku.. kisah hidup aku.. ambil hal tentang diri aku'

Adakah orang begini benar-benar bahagia.. benar-benar rasa aman damai tanpa kawan.. tanpa keluarga di sisi???

Tepuk dada tanya hati kan..

Tapi jangan tepuk kekuat sangat nanti sakit dada lak ;)

Bunga Poppy
Aku petik time pkl 6.15pg semalam hahaha..
Seram juga masa tuh
Petik bunga time pagi2 sebelum matahari terbit..
Terus cakap dalam hati minta izin..
Manalah tahu kan..
Yelah bangunan dan kawasan tempat kerja aku tuh dah wujud sejak tahun 1822 lagi tau..
;)

7 comments:

kueh bakar said...

bunga popi yang buat ganja tu ker?

1822..tanah melayu macam mana laa ekk..tapi melaka bangunan batu tahun 1800an banyak jugak..

Tukang cuci cute said...

kueh

yup... bunga biasa kat sini..

tuhlah xleh bayangkan.. tp akak ada gak jln2 kat jln lama kt sekitar situ.. adalah terbyg2 sikit camna gaya ye ;)

mashi said...

meh2 pelok meh..
xmo nanes2..

tak ada la orang buleh hidup hepi sorang2...

wos said...

jangan sedih-sedih kak.
minggu depan aku pegi sana tepuk2 dada ko ye kak?

(berangan sangat....)

Tukang cuci cute said...

Mashi

Udah ok dah hahaha..
Ada dik org yang tak kisah hidup sorg2 sebab akak pernah jumpa dan dia pernah ckp dgn akak

Wos

ok akak tunggu ko dtg mggu depan okey

Kaktiny said...

org yg boleh hidup tanpa kawan - namanya penipu!.

orang yang boleh hidup tanpa family - namanya penipu..

orang yang boleh hidup solo selamanya- namanya penipu.

ya.. org org begini cuba menipu diri yang kecewa kerana tiada kawan, family dan teman..

aku sangat hiba kalau takde kawan, family dan teman.. sangat2.. sbb tu aku pernah 'meroyan' nk cari ramaaaaiiiii kawan.. sbb tak mau SUNYI!..

tapi, bila dpt yg berkualiti.. owh.. indahnya nikmat anugerah Allah yg bernama KAWAN, FAMILY DAN TEMAN ini.. hehehehe...

LUV U!.. <3

Tukang cuci cute said...

Tiny

Biasalah bila kita tak dapat sesuatu kita kdgkala mencipta pelbagai alasan untuk menyebabkan hati.. itu lumrah ;)

InsyAllah.. semoga hubungan persahabatan dan ukhuwah yg dimiliki tuh berterusan hendaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...