Thursday, 21 July 2011

Bila tukang cuci sambung bercinta..

Salam Khamis..

Wahhhh... hari nie pakat terkejut tengok komen banyak sungguh..banyak?? takat 10 jek pun banyak? Pada aku kalau lebih dari 2 tuh dah banyak lah hahahaha.. kira adil lah sebab follower pun takat 5 org jek sebelum nie.. Terima kasih yg baru add.. hari nie jadi 6 pulak ;)

Hebat sangat ke kisah cinta nie.. sampai wos pun berdebar2.. aku dah risau nanti dia buat letak tangan kat dada.. mata memandang kat atas.. dah sudah.. kot dia tak gerak2.. sebab kena kawal nafas sebab debaran yg maha kuat.. aku juga dipersalahkan.. hehehe... ok ok.. wos.. akak sambung lah.. tapi nie nak bagitau awal2 kalau akak tetiba rasa nak berhenti dan 'to be continue' lagik.. akak akan buat... ilham dan idea takleh dipaksa-paksa kalau tak nak keluar ok...

Ok sebelum aku sambung, aku flash back balik apa yang aku dah cerita semalam.. bila fikir-fikir balik.. aku rasa 1st time dia datang raya kat umah mak.. bukan masa aku matrik tahun 1.. tapi masa aku form 3.. tapi strictly datang raya... dan sejak dari umur aku 15tahun tuh.. sampailah skrg nie dah kwin ngan aku.. dia masih datang raya umah mak aku lah (yelah dah kwin ngan aku kan.. mesti lah kena raya umah mak aku...) kira dia nie peminat tegar lah kiranya... tapi biasalah aku.. walaupun kesetiaannya begitu utuh.. cinta tak boleh dipaksa kan.. lagipun sepanjang zaman sekolah dari form 1-5.. dia tak pernah sekali pun.. sekali punnnnnnnnnn.. meluahkan rasa cintanya pada aku.. so mana aku tahu... adalah bagi hint2.. tapi aku jenis bagi hint2 nie malas nak layan.. lagik pun aku zaman sekolah dari form 3-5.. sungguh glemer... sungguh famous  hahahaha... perasan!!! up diri sikit ;) yang nak berkenalan cukup ramai.. dulu ler.. tapi sebab aku ada prinsip.. tak suka bercinta satu sekolah.. atau satu kelas.. so sepanjang aku form 1-5 memang aku takde bercinta dengan mana-mana budak lelaki satu sekolah dengan aku.. tapi bercinta lain sekolah ;) Lagi satu aku suspek sebab dia pernah kena sound dengan ayah aku.. aku suspek.. sebab itu dia tak berani nak kacau aku masa form 3-5 tuh.. takut kena marah lagik.. hehehehe cian dia kan.. kalau dia ngayat aku masa nie.. maybe kot.. maybe kot.. aku boleh jatuh sayang atau cinta dengan dia...

Ok sambung.. sambung.. ini dah melalut flashback cite lain pulak.. sambung dari cerita ini

********************************************************************************************

Masuk UKM di pertengahan tahun 90an.. (aku masih muda juga ye)

Masih aku ingat minggu orentasi di UKM.. dekat2 nak penghujung minggu orentasi tuh.. tah camna.. dia boleh muncul lagik kat kamsis B tempat tinggal aku (tahun 1 masa tuh semua duk dalam.. duk asrama.. dan kalau siapa study kat UKM tau ler. asrama semua panggil kamsis (kampus siswa namanya)).. Dia nie bab-bab datang terkejut2 memang expert... tah camna dia tau dimana aku berada pun aku muskil lah.. yang best tuh.. dia datang gamble jek.. tapi dia bernasib baik memang jumpa aku.. Aku memang terkejut lah.. sekali lagi terkejut.. sebab kali nie dia cam lebih serius... Masa aku jumpa dia di UKM.. masa nie bahasa dia pun dah mula bunga-bunga indah.. dan lebih daring.. dia sudah buka topik kahwin.. dan masuk meminang... huhuhu.. aku baru nak start hidup belajar kat universiti.. sudah nak kena pinang ke???

Malang lagik... pada masa yang sama aku sudah ada org lain (aku gelar B).. ini aku ada cite kat entri sebelum nie.. B nie abg pada kawan aku sama tuition dulu.. kami kira cam serius lah.. masa tuh dah 1 thn couple sebab aku serius masa aku tahun 2 matrik kat kuala pilah.. so bila aku masuk ke UKM tahun depan ye.. of course ler.. hubungan tuh masih berterusan kan.. dan dalam kepala masa tuh.. takde fikir pulak nak cari lelaki lain.. sebab ada yang steady.. tapi bila dia kembali muncul dalam hidup aku.. aku jadi serba salah.. masa tuh.. Hampir setiap minggu aku keluar dengan dia.. yang lebih serabutkan kepala aku.. pada masa yang sama juga aku masih keluar dengan B tuh.. Huahhhhhhhhhhhhhhhh... hidup aku tak tentu arah... Pernah kes.. pagi keluar dating ngan dia... petang dating ngan B... bila kena dekat 2 minggu buat kerja tuh aku akhirnya fikir.... sampai bila aku nak main tarik tali camnie.. dan aku kena buat pilihan....

Puas fikir.. aku decide... aku pilih B.. sebab masa tuh kiranya aku masih sayang kat B.. so pada dia tuh.. aku tulis surat panjang... beritahu yang aku terpaksa tolak dia.. sebabnya aku memang takde  perasaan dengan dia.. sungguh.. waktu itu kalau aku flashback balik.. aku masih merasakan hingga kini perasaan tak de apa-apa tuh.. cinta tak boleh dipaksa... memang waktu itu aku pernah cuba untuk sayang dia.. tapi aku tak mampu tipu hati aku... aku cuba dan cuba untuk terima dia dalam hidup aku.. tapi sayangnya.. memang tak boleh...

Masa duk kat kamsis B.. kat blok asrama aku tuh ada public phone yang boleh di call dari luar.. kiranya sesiapa yang dengar deringan phone tuh akan angkat dan akan panggil lah budak yang namanya dipanggil tuh.. so pernahlah dia nie call aku dari public phone tuh (zaman nie mana de handphone bagai nie).. Masa tuh aku explain pasal hati aku kat dia.. dan pasal surat tuh.. Aku dengar suara dia kecewa dan hampir menangis bila aku cakap aku tak boleh terima dia... aku sayangkan orang lain... tapi bila aku fikir-fikir balik.. kejam sungguh aku kan.. tapi.. seperti aku cakaplah... cinta tak boleh dipaksa... sayang dan kasih kalau tidak ada.. mana mungkin boleh kita paksa2 untuk diberi pada seseorang... Masa tuh aku siap beritahu dia yang aku akan pindah asrama dan duduk tempat lain.. dan minta dia supaya tak cari aku lagi di UKM (kira cam amaran ler gitu...dahsyat kan aku.. brutal ya amat.. hahahaa) walhal sebenarnya aku tak pindah pun.. selama 3tahun aku kat UKM.. kat kamsis yang samalah aku duduk..

Ye... cinta yang baru nak berputik pada dia.. terus kena reject... Aku sebenarnya tak boleh nak bayangkan camna dia tanggung rasa kecewa dia tuh.. Dan aku pulak.. continue dengan happy dengan B tuh.. walhal kalau nak ikutkan usia perkenalan aku.. aku kenal dia tuh lagik lama.. B tuh aku kenal masa aku form 5.. tapi serius masa aku matrik thn 2.. 2 thn lepas aku kenal.. (ini pun satu lagik kisah cinta tragedi gak pada aku.. lain kali story)

Masuk tahun 2.. seperti tahun-tahun sebelum nie.. setiap kali malam raya... Dia mesti akan call aku kat kampung.. beri ucapan selamat hari raya.. dan seminggu lepas tuh.. tup2.. mesti singgah datang raya rumah mak aku.. Nah... dahsyat kan.. walaupun kena reject.. dia masih tetap datang raya.. agaknya dia tahu kot.. kalau datang raya takkan aku nak halau lak.. hahahaha (bijak2 punya strategi).. Cuma yang buat aku lebih terkejut (dia mmg suka sangat buat aku terkejut tiap kali datang jumpa aku lerr).. lepas jek aku hidang air dan suh dia makan kuih raya.. dia terus cakap dengan aku.. sampai sekarang aku ingat dialog dia...

"Abang datang nie ada hajat sebenarnya.."
"Hajat apa?" Aku tanya dengan selamba..
"Abang nak jumpa mak dan ayah TCC"
"Nak buat apa jumpa nie?" Aku tanya lagi
"Abang nak cakap dengan mereka.. yang abang nak masuk meminang" Dia pandang muka aku dengan serius..

Waktu ini aku pandang muka dia dengan riak yang amat terkejut.. Aku masih ingat aku tutup muka aku.. berkerut seribu... aku tarik nafas dalam-dalam.. dan mula susun ayat aku..
"Abang.. Tolonglah... I dah pernah cakap kan.. I ada orang lain.. I memang serius dengan dia.. tak pernah lagi terlintas di hati nie nak kawin dengan orang lain.. Tolonglah.. tolonglah faham keadaan I"
Aku sambung lagi.. "Lagi pun.. I masih belajar lagi.. masih ada 2thn lagi nak habis study kat UKM.. belum sedia lagi nak kawin.. Tolonglah lupakan sahaja niat abang tuh.." Masa nie aku dah tahan sebak dah.. Nak pandang muka dia pun aku tak sanggup...

Waktu ini aku tengok mata dia merah.. aku tahu dia tahan sebak hati dia.. aku tahu dia sedih sangat sebab aku tetap tolak dia seperti mana tahun lepas.. Aku tahu dia jujur dan ikhlas dengan aku.. Aku tahu niat dia baik.. tapi seperti mana aku cakap tadi.. cinta tak boleh dipaksa... Aku telah buat keputusan aku.. Akhirnya dia jumpa juga mak dan ayah aku.. salam cam biasa jek.. ucap selamat hari raya dan berlalu dengan hati yang kecewa lagi... Aku pulak masa tuh rasa sayu ya amat.. tapi aku benar-benar tak boleh nak terima dia begitu jek... Entahlah... Aku ulang balik lah ayat nie... Cinta tak boleh dipaksa.. ke aku yg kena paksa gak??? huhuhu (Dah sedih?? wos dah nak nangis ke?? ahaks... mmg saje bg antiklimaks)

Selepas insiden dia datang ke rumah tuh.. aku takde ambik pot sangat pasal dia.. tapi yang buat aku terus ingat beberapa bulan tak silap aku selepas itu.. Masa tuh aku cuti semester kat kampung... dalam pada aku berjalan nak naik tangga ke bilik aku.. rumah mak aku rumah kampung.. dapur kat bawah.. ruang tamu dan bilik aku kat atas... Mak tetiba ada bercakap dengan aku... Tah dari mana datang angin ribut dia.. dia sound aku.. sampai sekarang pun aku masih ingat lagik...
"TCC.. Kalau si Z tuh.. Mak berkenan sangat-sangatlah.. Orangnya baik.. hormat orang tua.."

Aku termenung sat bila dengar statement tuh.. dari nak naik tangga aku terhenti sekejap.. Aku menung fikir.. Mak aku bukan tak tahu yang aku sudah ada B.. dan dia memang kenal B sebab B tuh memang pernah jumpa mak dan ayah aku.. Tapi sebenarnya aku tahu juga.. Mak dan ayah aku sebenarnya macam tak suka sangat B tuh.. sebab tak suka tak jelas sangat.. cuma waktu itu aku takdelah tanya sangat.. maklumlah jiwa bercinta.. jiwa muda... dah mabuk cinta.. dah sayang takleh nak cakap apa dah kan.. lagi pulak masa tuh dah nak masuk 3 thn kami bercinta.. tup-tup mak aku boleh keluarkan statement camtu.. memanglah pedih hulu hati dan menusuk ke kalbu... Waktu itu aku tak terfikir langsung pasal dia tuh... langsung tidak.. dia kat mana pun aku tak tahu.. buat apa pun aku tak tahu.. apatah lagi nak cari dia.. dan nak jatuh cinta pulak dengan dia.. ohhh tidakkk.. tidak sesama sekali... (yelah akhirnya aku akur juga.. doa mak memang mustajab kan.. apa dia sebut.. memang selalunya terjadi.. dan ia memang terjadi dalam kisah cinta aku..)

Ok.. Lepas tuh aku pun masuk tahun 3... masih couple dengan B dan pada masa yang sama juga sibuk dengan thesis tahun akhir.. dan mula berjinak2 cari kerja... Masa nie aku dah keluar dari tinggal di Kamsis B dan tinggal menyewa bersama rakan-rakan di fasa 2 BBB. Alhamdullilah rezeki aku murah.. belum habis study lagik.. aku dah dapat 2 offer kerja... 1 di KL dan 1 lagi di Kajang... 1 tuh kira pangkat eksekutif.. dan 1 pangkat tenaga pengajar sijil & diploma  tapi dekat sangat dengan tempat aku tinggal.. So aku terima kerja 2.. Masa tuh kolej tuh baru sangat dibuka.. kira aku antara pensyarah awal kat situ... Masa nie hubungan aku dengan B dah nak masuk 5 tahun...

Entah macamana... pada suatu malam.. aku dapat panggilan telefon dari mak di kampung... Panggilan inilah yang merubah perjalanan kisah cinta aku seterusnya....

Ye aku kena sambung entri lain... sebab cerita ini memang panjang dan lebih sadis... ahaks....
(Tengah fikir nak sambung ke idak ekk?? Bagi aku sambung cari ilham.. Ada yang rasa tercabar?? Janganlah dik... Kisah cinta ini biasa-biasa aje)

Madah pujangga untuk hari ini ye ;)

P/s Aku kena stop sebab nak beri laluan pada study aku pulak.. Hari nie nak sambung baca jurnal lain pulak... now aku dah masuk bidang lain pulak... Officially.. dekat 5thn nie.. aku dah belajar 4 bidang ilmu yang amat besar.... 4 jenis jurnal paper dah aku baca..Ya Allah.. berikan kekuatan padaku untuk aku serap semua ilmu yang Kau persembahkan untuk aku kaji... kadangkala aku rasa tidak cukup kuat.. tapi seperti kata kawan baik aku... "Menuntut ilmu itukan hukumnya wajib.. teruskan jelah" InsyAllah..

Esok lusa ke aku sambung ekk... InsyAllah... Till then take care ;)

9 comments:

rosdiana said...

sentappppp!
sakit dada aku nih kakkk..
dah la baca enty ko nih sambil layan suara hazama..
bergetar jiwa ai ok?

aaaaaaaaaa!!
nak lagi! nak lagi!

Tukang cuci cute said...

Wos

Hehehehe... esok2lah akak sambung.. nak nulih kena ikut mood dan kena pulak flash back old memories... lelah akak wos...

Will come back soon ok ;)

kueh bakar said...

memori still remains...

macam citer gaban atau maero attack jer debaran.hahaha

ops.penganjur tak boleh komen lebih2.hahaha.

Tukang cuci cute said...

Kueh bakar

Hahaha ko pun debar gak aihhh... ganas ke cite akak nie.. ahaks ;)

~mrs azmi~ said...

hoho... sila jangan lupa sambung esok ya

mashi said...

baca jurnal baek2 kak..
nanti merewang je dalam otak tu silap quote pulok....hehe

nak lagi...nak lagi...

sepat..sepat...sepat

Tukang cuci cute said...

Mrs Azmi

Smbung InsyAllah

Mashi

Nulih nama ko nie buat akak ingat kwn baik akak.. yg sebijik nama ko gak..

Baca jurnal lain kes.. takde kena ngena kisah cinta dik..

Will continue ok ;)

julietchun said...

aku makin sayang pada dia,ehh...pada kamu :D

Tukang cuci cute said...

Juliet

Siapakah dia itu syg?? Ahaks ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...