Friday, 4 November 2011

Salam Aidiladha

Salam Jumaat..

InsyAllah kita semua akan menyambut Hari Raya Aidiladha pada hari Ahad ini.. Begitulah juga untuk kami di sini.. hebahan untuk majlis sambutan hari raya pun dah dibuat.. solat raya akan diadakan di 1 dewan utama dalam mukim kampung kitaorg nie... Tadi dah terima email dari AJK bertugas minta tolong masak kari kambing 5kg.. Biasalah.. permintaan sebegini pada aku dah biasa.. dah terbiasa masak menu2 begini untuk majlis2 besar atau kadangkala untuk rakan-rakan yang berniat nak buat kenduri kesyukuran.. Takat 5 kg tuh takdelah banyak sangat sebenarnya.. Mungkin sebab aku dah selalu masak ;)

Menu rasa macam biasalah.. tiap tahun sambut Syawal dan Aidiladha.. menu2 raya nie memang kena buat.. Tak pernah lagik sejak aku kwin aku tak masak... Biasanya mesti kena buatlah.. kalau tidak memang kena sound hehehehe... So tahun nie.. Macam biasa.. Nasi impit.. kuah kacang.. rendang ayam.. 'daging lompap' resepi akak sorg tuh.. dan pagi raya nanti baru aku nak masak lodeh.. biasa aku tak masak lodeh petang raya sebab sayurkan.. nnti dipanas2 hancur jek jadinya.. selalunya pagi raya tuh aku masak.. (dah terbiasa dgn cara mak aku masak camtu)..

Sambutan raya kali nie rasa biasa2 aje.. tak tahu ada openhouse ke idak hari tuh.. rumah aku.. close house!!! Sekarang nie mood nak masak memang takde... kepala berserabut sungguh dengan rutin kerja setiap minggu.. Minggu nie jek.. aku masak tah bape kali jek.. itupun semua menu2 aku segera jek.. sambal goreng telur.. ayam masak merah.. sosej masak paprik.. semua benda2 yang boleh siap dalam masa 30min jek.. kegemaran aku memasak yg benda2 cepat nie bila time2 kepala tgh serabut dan mood stress... Memang kali nie nak masak lelebih malas sungguh apatah lagi tangan aku yang melecur pun baru nak baik lepas 2 minggu nie.. Cuma kira sabtu nie aku ye mood masak yang agak heavy sikit.. tadi masa pakwe hantar aku ke CIS.. aku dah sound.. esok kena p beli brg sebab petang aku nak masak dah... lagipun dah lama sangat aku tak shopping brg2 rumah.. stok bihun.. kuehtiaw semua dah lama abis.. santan pun dah abis.. so esok memang nak kena p beli ler... Masak tak banyak mana pun.. cuma menu2 raya tuh wajiblah dimasak... sebab itu dah memang benda mesti ada di pagi raya.. Syukur kawin dengan org nogori.. selera makan dia di pagi raya tak banyak beza dengan aku yang di Selangor tapi tinggal dalam masyarajat yg 90% adalah jawa... Kalau kawin dengan org negeri lain.. lain pulak selera pagi raya diorg.. cam org kedah.. diorg mana de makan kuah kacang ngan nasi impit.. diorg panggil benda tuh kuah satay..  Aku tau nie sebab bekas adik ipar aku dulu org kedah.. pulun mak aku masak., utk adik aku bwk p umah mak mertua dia.. tup2 diorg sound.. kuah kacang tuh kuah satay.. kenapa nak makan pg raya.. sorry ye  org kedah... mungkin tak semua kot.. aku cite based on pengalaman aku sendiri.. sila maklum.. kawan2 baik aku ramai org utara ok ;)

Tak kisahlah janji pandai2lah bawak diri dan sesuaikan diri dengan selera masing2.. Bila sebut pasal masak nie aku teringat masa kitaorg dating dulu2.. dia pernah uji aku suruh masak selama seminggu.. Masa tuh rasa macam pelik jek pakwe sorang nie hahahaha... setiap hari dia request menu macam2.. bihun goreng ler.. sandwich sardin ler.. mee goreng ler.. dan paling aku tak leh lupa menu nasi minyak.. Masa nie rasa cam sentap jek sebab mana penah masak seumur hidup hahaha.. so penyelesaian pada pencarian resepi (masa nie internet mana de sangat nak cari resepi nie).. Aku call mak kat kg... tanyalah ngan dia camna nak buat nasi minyak.. Nak tahu apa mak aku cakap??? "Ahhhh.... nie mesti takde orang lain yang suruh ko masak kan.. mesti si Z kan" terkedu kejap nak jawab soalan maut dari mak aku hahahaha... ngaku jelah.. selepas kena bebel pasal org pmpuan nie kena tahu masak.. blah-blah itu ini hehehe... Akhirnya aku berjayalah masak nasi minyak hehehehe... Alah.. itu dulu.. klu nak kira sekarang berapa kerat sangat aku buat nasi minyak sepjg kwin lebih 10thn nie hehehehe.... tapi takat nak suruh buat tuh anytime jek.. Takde dah nak call mak tanya camna nak buat hehehe...

Kali nie raya haji kat mesia mesti meriah sikit sebab jatuh cuti hujung minggu.. mean mesti korang kat mesia berpeluang nak ambik cuti lama sikit raya nie kan.. kalau jatuh tengah minggu.. dapat cuti sehari jelah.. esok dah mula keje.. Untuk kami di perantauan.. raya setiap tahun kalau cam aku.. memang sambut sehari jek.. kalau jatuh isnin tuh.. aku rasa aku tak beraya kot.. takat pg p solat raya.. tghri tuh sure aku dah ke department nak siapkan keje.. Syukur raya Ahad.. so takat raya di dewan pagi tuh.. lepas tuh kalau ada jemput kwn2 nak beraya di rumah diorg InsyAllah aku pergi.. rumah aku?? closed house... Biasalah rumah org2 senior nie mmg kalau buat manjang kena serbu jek... erkkkkkk aku dah jadi org antara paling senior kat sini huhuhu...

Selamat Hari Raya Aidiladha buat kalian semua... Semoga selamat perjalanan pergi dan balik kampung... Main mercun ingat2lah jari jemari.. karang takleh nak menaip entri blog hehehee... Selamat bercuti dan InsyAllah jika ada peluang masa dan ruang serta rezeki.. Mungkin kita berpeluang pulak menunaikan haji dan umrah di Mekah nanti.. InsyAllah...

Meja yg penuh dengan macam-macam..
Hari ini aku bawak 3 tupperware biskut raya dari mesia..
Sebabnya kuih tuh kalau letak kat umah memang tak luak banyak..
Kalau letak kat ofis.. confirm keje aku asyik nak ngap jek cepat sikit habis
Semua kuih nie dari bungkusan yg kawan baik aku htr sebelum raya pose tuh..
Sampai pada aku sebulan lebih lepas raya..
So kira rezeki aku nak raya haji nielah..
Oh ya.. yg dalam tupperware atas buku tuh adalah kuih batang buruk hehehehe...
Merasalah makan kuih nie lepas raya..

6 comments:

mashi said...

a ah kak...
kitorang raya makan ketupat palas cicah kuah gulai pekat...
laen tempat laen cara ye dok,kalau tak tak ada la wujud macam2 makanan kat donia ni kan..

salam aidil adha kak TCC...

:)

kueh bakar said...

kak.salam raya..

kueh raya paling best ialah kueh raya yang sudah hampir habis..

Tukang cuci cute said...

Mashi

Salam Aidiladha dik ;)
Makan apa2 pun janji sedap ;)

Kueh

Kueh raya akak nie belum nk abis lg.. tapi best juga makan sebab mkn time raya haji.. ;)

Zainur said...

Salam aidiladha...wah dah 10 thn kahwin ye...semoga terus kekal bahagia hingga akhir hayat.. ameen.... beraya di perantauan mcm tak beraya aje kan...maka menu raya saya pun menu biasa aje...sup daging...hehe

ku-cit said...

dah 10thn kawen eh...tahniah2..

Tukang cuci cute said...

Zainur

Akak dah kawin lebih 10tahun dik.. ;)

Biasalah raya kat perantauan.. tapi akak ye menu tetap maintain cam menu2 kat mesia gak ;)

Ku-cit

;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...