Monday, 18 April 2011

Isnin yang penat dan panas..

Semalam sesi BBQ di luar.. Cuaca panas dan terik.. Setelah hampir 3 bulan tak nampak bayang matahari terik.. selalu mendung2 sejuk jek.. semalam menyaksikan aku sakit kepala.. dan mula lah apa lagik.. muka aku mula merah padam.. ini memang sindrom org yang duk luar negara.. Badan dalam panas tapi luar sejuk.. Aku rasa hingga ke hari ini rasa berbahang tuh masih ada... Rasa seram sejuk nak demam pun ada nie.. badan sejuk sebenarnya.. tapi muka terasa berbahang.. mungkin kejap lagi aku kena basuh muka dengan air sejuk berulang kali untuk reda kan kepanasan..

Namun bila teringat muka yang merah padam nie.. ada kisah yang buat aku tergelak.. semasa aku pulang ke tanahair 2 tahun yang lalu.. semasa menunggu seorang kawan untuk sesi makan-makan.. dia boleh jalan depan aku buat selamba jek.. udahlah masa tuh dekat 30min gak menunggu dia.. alih2 dia sampai.. boleh dia buat tak tahu jek masa jalan depan aku.. Aku yang tengah penat.. panas.. nak marah pun tak jadi.. lantas tersebutlah juga dari mulut aku 'ehh.. nak kemana tuh.. jalan tak nampak orang ye' barulah dia menoleh hehehe... itupun dia tenung muka aku berulang kali.. akhirnya yang keluar dari mulut dia.. 'ehhh.. kenapa muka u putih dan cerah sangat?? hampir tak kenal dan ingat orang lain" Dari nak marah.. terus tak jadi.. Berulangkali dia tenung muka aku.. masa tuh aku baru 2 tahun jek duk sini.. hahaha.. kalau kena 10 tahun entahlah.. satu lagik.. dia komen pasal muka aku.. sebab muka aku mudah sangat merah padam bila terkena panas.. dan insiden nie pun aku terkena bila balik raya tahun lepas.. masa tuh kenduri rumah mak lang bandar tinggi.. aku tolong goreng ikan ke apa masa tuh kat penanggah.. memang tengah panas terik pun.. terus mak sedara aku sound.. "inilah gaya orang duk obersea nie.. kena paneh dah muko merah padam" Memang paneh giler pun masa tuh.. nasib aje aku tak pitam cam hari pertama aku balik sebelum tuh.. udahlah masa tuh masih puasa lagik.. keluar sekejap di tengah panas pun aku rasa nak pitam.. rasanya 10min aku dah ajak pakwe balik.. langsung sampai rumah aku tidur tak leh nak bangun2.. sampai pakwe membebel sebab petang tuh nak balik kg dia lak.. aku bantai tidur sakan (dah tak larat nak bgn.. nak buek camno kan)

Hari ini berlintas langsung dari rumah.. takdapat nak buat kerja di uni.. 1 bilik eletktrik off.. sampai2 jek tadi tengok system support baru jek keluar dari bilik aku.. dia check semua suiz elektrik.. power out.. aku tanya bilik kitaorg nie jek ke.. katanya buat masa nie.. bilik kami jelah.. dah aku termenung sat.. nak tunggu tak tahu berapa lama power on semula.. akhirnya terpaksalah decide balik rumah.. study kat umah jelah.. udahlah jumaat dan isnin depan cuti.. next week pun sama gak.. 2 minggu nie jumaat dan isnin cuti umum.. kawan2 dah mula sound untuk agenda berjalan dan sesi foto..

Kerja hari nie aku letih betul.. keluar tadi hampir ke pkl9.20.. kena cover kerja orang lagik.. tensen betul lah.. nampaknya aku kena ambik cuti nie.. dah bulan 4 tapi aku hanya ambik 1 hari jek.. itu pun bukan cuti tahunan.. tapi cuti 'perfect attendance' ari tuh.. Check jadual cuti.. aku hanya boleh ambik cuti hujung bln 5 nanti.. pertengahan dan awal bln tuh kawan2 aku level 4 dah ambil cuti dulu hingga 6 hari.. emmmm nampaknya 2 mggu dari sekarang nie.. aku kena cover keje orang lagik.. sekarang nie hampir tiap minggu kena cover kerja orang.. bosan sungguh.. cam tadi.. kena vakum coridor dan tangga berkarpet.. aku ingat sikit jek.. nah.. sekali vakum.. aku flat terus.. sejam ada kot.. lagik teruk dari vakum dewan exam ari tuh... turun naik tangga lagik.. tak pernah2 lagik aku keluar keje tak pakai jaket.. hari nie aku tak leh tahan dah.. badan aku kepanasan.. udahlah panas dalam sejak semalam tak sudah.. kena pula kerja cam tadi.. memang rasa berbahang sungguh.. nie masa duk menaip nie pun.. muka aku dah panas berbahang semula.. emmm.. janganlah demam..

Minggu nie keje 4 hari je... jumaat cuti.. kawan2 dah mula mengajak berjalan.. aku belum decide nak kemana-mana lagi.. duduk umah jelah kan.. rehat2.. 

3 comments:

~mrs azmi~ said...

kalau kaver keje orang tu ade extra payment ke?

ke orang lain akan ganti keje kita pulak kemudian?

julietchun said...

Jumaat coti Good Friday ke?

Tukang cuci cute said...

Mrs Azmi

Takde extra payment.. cuma bila aku cuti nanti diorg lak cover.. camtu jek.. tapi kalau dah asyik ganti keje org jek.. tuan punya diri pun tak cuti2 lagik.. tensenlah..

Juliet

Cuti easter.. kira cam good friday gak lah tuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...