Monday, 7 March 2011

Bila SV dah mula tanya waktu aku datang kerja

Aku rasa sejak minggu lepas.. hampir setiap hari SV aku duk tanya aku datang kerja pukul berapa.. sejak berkuatkuasa kena sampai kerja pkl 6.30 pagi.. aku rasa hampir setiap hari.. dia mesti datang jumpa aku tanya pkl berapa aku punch in tadi... huhuhu.. masuk hari ini.. aku rasa 'enough'lah masa dia duk tanya minggu lepas tuh aku tak kisah sangat.. tapi bila minggu ini pun dia duk tanya lagik.. aku tensen betul...

Sebenarnya hari ini kalau aku naik bas tadi.. memang sah aku datang lambat... dekat nak pkl 6.15 baru nak nampak bayang bas.. kalau naik bas tuh tadi.. confirm aku sampai kerja pl 6.40... tadi sebab dah 6.10 bas pun tak sampai lagik.. pakwe decide.. ok kita p keje naik keta... so sempatlah punch in pkl 6.26 tadi.. memang awal lah.. so masa Sv duk tanya tadi.. aku cakap aku sampai 6.28 (tipu sikit.. kang kalau sebut awal lagik.. dia mesti confius camna aku leh datang awal)..

Lepas kerja.. aku fikir-fikir balik.. kalau cengginilah gaya SV aku duk tanya setiap hari.. kalau aku masih gigih mahu tunggu itu bas, nampaknya.. aku rasa sesi soal jawab nie sure berterusan untuk masa yang panjang.. so aku cakap dengan pakwe aku.. 'mulai esok bang.. kita pergi keje naik keta' itupun dia duk berkira gak pasal duit minyak.. aku sound 'dalam keadaan sekarang nie soal duit tak yah fikir.. sekarang nie soal masa.. orang lain ok jek bawak keta.. pesal abg sibuk2 lak berkira pasal duit minyak' tensen betul aku.. sepanjang dari tempat keje pergi uni (kena paksa hantar aku p uni) aku membebel.. hahaha... nasiblah.. kalau mahu berbahas dengan aku silakan.. aku pun punya sebab dan alasan yang cukup munasabah dan konkrit untuk diperbahaskan.. Nasib juga dia diam.. kalau dia duk bising2 lagik.. memanglah kena.. sabar.. sabar.. walaupun aku membebel.. tapi perangai aku.. apa aku dah cakap aku lupakan.. sekali dah luah tuh.. done.. cuma jangan cuba2 nak nak ungkit balik.. memanglah lagik panjang syarahan aku..

Memanglah kalau ikutkan hati aku ok jek naik bas... tapi dek sebab aku tgk gaya sv aku nie.. cam dah mula target aku.. tensenlah.. kadang hampir tiap2 hari dia duk cari aku.. semata2 nak tanya pkl bape aku sampai kerja.. tensen ok.. kadang tuh tengah2 keje cam terbayang2 jek muka sv aku.. pastu.. memang muncul lah bayang dia.. cam pagi tadi dia takde cari aku.. tapi masa nak turun dari bangunan sebelah ke tempat hantar kunci.. muncul pulak sv aku.. soalan pertama dia tanya pada aku 'what time do you punch in this morning?' terus aku stress.. huhuhuhu.. nasiblah dtg awal.. kalau aku cakap aku dtg lewat... mesti berubah lagik muka sv aku.. cam aku kena minggu lepas... tensen yee...

Elok juga lepas nie takdelah aku terkejar2 sangat nak prepare untuk bawak bekal.. kalau tak tuh.. pagi2.. aku kena budget untuk sediakan roti bakar dan roti wrap dlm 10min.. kadang cam rasa tak menang tangan sebab nak kejar masa.. since dah naik keta nie.. aku budget paling lewat kluar umah pkl 6.10pg.. sempatlah sampai sebelum 6.30 tuh.. dan.. takdelah aku pening2 sibuk nak kelam kabut pagi tuh.. semalam pakwe suggest naik bas awal dari bas yang selalu naik tuh.. tak pun tukar bas... aku bidas balik.. 'eleh.. abg tuh pkl 5.30 pun nak bangun terkial2 org kejut.. ini pulak nak bangun awal'.. memang pun... punyalah susah nak kejut pagi.. kadang sampai suara aku dah tinggi.. barulah dia kelam-kabut nak bangun... mana idak ye.. aku dah nak siap pakai baju semua.. dia tak bangun2 lagik.. memang angin kejap..

Ok done.. esok pergi keje naik keta.. oh ya kereta lama dah jual semalam.. tak sempat pun nak ucap goodbye.. sedihnya.. 2 tahun lebih pakai keta tuh tau.. dah banyak tempat kami pergi naik keta tuh.. masa emak datang pun dengan kereta tuhlah kami bawak dia pusing.. memang banyak nostalgialah.. aku sayang giler keta tuh.. tup-tup dah takde huhuhu.. keta yang baru nie sayang2 gitu jek hahahaha... aku takdelah heran sangat.. sebab itu bukan fav kereta aku.. lagipun yang beria mahu beli keta tuh pakwe.. kalau tanya aku.. aku tak nak pun... biarlah.. itu hadiah dia untuk diri dia sendiri.. walaupun hakikatnya.. kereta itu hampir 90% akan aku bawak sana sini esok hari..

Antara hari-hari terakhir naik keta nie pergi keje 2 minggu lepas..
Now semua tinggal kenangan jek
;(

2 comments:

Kaktiny said...

.."memanglah lagik panjang syarahan aku.."
.. dah namanya pon PENSYARAAAH!!.. hahaha..

duit minyak boleh carik.. masa yg berlalu tak dapat diputar kembali..
(nk plak yg ada punch time!.. huish.. tensi tensi oo kalau lambat hatta 1 minit!!..)
Time is an essential!.

Tukang cuci cute said...

Tiny

Tulah.. aku bosan sungguh.. cam aku kena target lak.. sebab sv aku nak make sure department aku staff dia semua ada rekod bersih.. sebab tuh aku terpaksa decide p keje naik keta jek hehehe.,. aku gak yang seng

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...