Tuesday, 17 December 2013

Sakit.. bila ia datang kadang kita pun tak tahu

Salam

Hari ini mula bekerja selepas MC semalam.. ye buat pertama kali sejak balik dah dekat 2 thn nie.. inilah kali pertama aku mc.. bukan tak pernah sakit-sakit.. tapi selalunya badan aku mampu bertahan.. tapi sakit kali ini aku terpaksa berehat hatta mahu bergerak pun amat susah..

Al-kisahnya.. ketika hendak mengambil air dari seat belakang kereta.. ketika membongkok lepas buka pintu.. pinggang aku terus berbunyi 'berdetap'.. insiden itu buatkan aku menjerit kecil.. masih gagah gak lagi memandu selepas itu.. masa memandu ok lagi... bila sampai je kg.. ketika nak keluar kereta.. pinggang aku dah mula sakit sangat-sangat..

Bila mula berjalan.. aku dah mula rasa kaki aku amat berat... rasa nak rebah waktu itu juga.. tapi gagahkan diri jugalah.. salam dan cium tangan mak.. letak barang di bilik.. masa nie bila nak menunduk sedikit.. aku dah mula menjerit.. sakit giler.. tapi biasalah.. masih buat-buat macam kuat sangat.. dalam sakit-sakit tuh.. aku terus capai tuala dan terus mandi.. masa tuh badan dah mula bisa-bisa dan panas berpeluh.. aku kira.. dengan mandi dapatlah melegakan badan yang letih tadi.. rupanya.. selepas itu pinggang aku semakin sakit..

Mak sudah agak panik lihat keadaan aku.. malam itu lepas maghrib aku ke rumah seorang akak yang pernah urut badan aku dulu.. oklah sikit.. tapi sakit pinggang masih terasa.. hatta nak mengiring pun sakit giler.. sangka ku dah mengurut tadi sedikit lega.. tapi macam takde kesan sangat.. balik tuh sapu lagi minyak panas.. dan terpaksa call pakwe utk belikan koyok dan minyak yoko-yoko.. dengan harapan sakit pinggang akan berkurangan.. Malam itu aku tak dapat lelapkan mata.. hendak mengiring ke kiri atau kanan bagaikan satu penyeksaan.. sakit kerana terasa otot pinggang itu macam mengecut dan mengembang.. tiap kali terkena kejutan otot.. aku pasti menjerit.. dan kadangkala menangis menahan sakit..

Esoknya.. mak ajak aku berurut dengan Wak Mar jiran depan rumah.. dia jenis mengurut tempat yang sakit sahaja.. memang teruk juga dikerjakan tempat yang sakit itu.. kurang sedikit sakitnya.. tapi kejutan otot itu kerap pulak berlaku.. macamana nak aku gambarkan.. oh ya.. penah tak rasa kena simpul biawak?? Itu bila kita terkena di betis pun dah menjerit2 kan.. bayangkan aku kena pulak di pinggang.. sakitnya hanya Allah yang tahu.. pakwe melihat aku yang sakit macamtu pun sudah semacam muka dia.. pucat.. kesian pulak tengok dia macamtu..

Isnin- aku MC.. dekat nak tengahari aku ke klinik.. doktor pulak tanya lebih kurang.. tekan2 pinggang sebelah kiri aku (sakit oii).. dia bagi 4 jenis ubat.. ubat urat.. angin.. relax otot.. tahan sakit.. 2 kali sehari selepas makan.. Makan ada lega sikit.. kejutan otot dah kurang walaupun kalau tersilap membongkok memang terasa lagi.. Hari ini mula bekerja.. walaupun bdn baru 60% ok.. ada kurang rasa sakit sebab ubat penahan sakit (pain killer) dan ubat relax otot.. tapi tiap kali nak bangun dari duduk.. masih terasa kejutan otot cuma rasa sakitnya itu kurang dari sebelumnya..

Sakit.. kadangkala bila ia datang kita terlupa sekejap bagaimana rasanya sihat.. Bila dah sihat pulak.. lupa terus macamana rasanya sakit ari tuh... tapi bila kena sakit pinggang begini.. terus rasa payahnya nak bergerak.. nak tidur.. nak makan.. semuanya sakit.. barulah faham macamana rasanya tak boleh bangun.. dan sejenak teringat pasal mati.. menginsafkan seketika..

Oh ya.. satu lagi yang aku suka kat sini.. Bila sakit macamnie.. kita ada banyak alternatif.. nak pergi berurut.. nak pergi klinik.. nak try petua itu ini.. semuanya mudah dicari.. Aku pernah demam urat dulu di UK.. demam sampai nak jalan pun xlarat dan urat badan rasa bagai ditarik2.. masa kena nie.. terpaksa pasrah dengan ubat doktor moden.. nak pergi orang berurut takde.. harap pakwe.. aku rasa tangan dia tak serasi urut badan aku.. sebab dia pegang sikit jek.. sakit dia urut tuh berganda2.. selalunya aku surrender kalau suruh dia urut.. tempat yang tak sakit sangat.. kalau dia urut berganda2 pulak sakitnya huhuhu...

Ye.. hargailah masa sihat kita.. kerana apabila sakit datang.. kita tak sedar bagaimana masa berlalu dan entah berapa lama sakit itu perlu kita lalui..

Ini ubat antibiotik from NHS UK..
Dekat 2 minggu gak ambil ubat nie dulu..
Now sakit yang itu dah ok..
Now sakit urat dan otot pulak :( 
Ye aku tahu... aku semakin muda



14 comments:

julietchun said...

aku paham rasa sakit tu sebab aku yg kena simpul bewok sekejap pun rasa nak jerit kuat2.

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

juliet

Aku pun selalu gak kena.. kalau kena masa tidur.. memang rasa nak jerit.. tapi bila kena kat pinggang.. menggigil terus badan aku.. tahan jugalah sampai kejutan tuh hilang.. yang tak bestnya.. lepas kena.. dia dtg balik.. itu yang tak tahan..

Anonymous said...

patutlah sakit kak,
muda rupenya..ahaks.

apapun semoge kembali sehat.
Sakit datang dariNya..hilang juga dariNya..

kueh

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

Kueh

Muda lah sangat kan ;)

Tq

t.a.t.a said...

simpul bewok aku tak pernah kena. mungkin pernah kena tapi aku tak tahu itu benda nya.

yang aku selalu kena is cramp dekat kaki. selalu masa tengah tidur kan kita mengeliat kan? silap minit boleh menyebabkan kaki aku urat nya tegang. seriyes sakit. aku cuma mampu urut perlahan-lahan sambil selawat. itu aje yang aku selalu buat.


so as per today, kau dah sihat betul belum ni? dah masuk kerja dah?

||alis|| said...

simpul biawak jadi bila badan kita kurang air-kajian terbukti.

sy selalu2 jugak kena simpul bewok ni. tgh2 malam boleh nangis, klu mimpi best2 pon tujam gak terbangun. silap gerak makin sakit. rekod paling lama menahan, 3hari (maybe bapak urat yg tersimpul kot, haha)

2bulan lepas sy mula amalkan air ikot keperluan badan (mine is 3lit per day), Alhamdulillah, bukak lah kipas fullblast smpai subuh takde selimut, takde tanda simpul bewok dah.

cubalah amalkan ye kak, minum cukup air, 1 lit per 25kg berat badan :)

||alis|| said...

ok, saya terkomen pasal simpul bewok je pulak. maaf.

pasal sakit area pinggang ni, kawan saya (lelaki) bru 2mggu keluar wad. tanda2 mcm akak jugak, tgh2 main badminton, tunduk amek shuttle, berdetap pinggang. malam tuh relaks. siangnya relaks. esok malam tgk wayang, terus tak boleh bangun dari seat. sampai mintak tolong kawan tarik dia. lusa malam baru masuk wad.

lepas seharian di wad, doctor suruh dia buat treatment twice a week, which dia takde kuaser tak pergi.

dan dia sangat gemok, tapi fit laa pulak, sebab layan badminton 5x seminggu.

tapi yela, sakit tuh kafarah, orang aktif sukan pon, kalau nak kena, dia kena jugak kan..

take care kak :)

t.a.t.a said...

||alis||, kawan lelaki tu Mr. Fahri kah? hehehe.

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

t.a.t.a

Rasanya cramp yang u kena kat kaki tuh.. lebih kurang macam simpul biawak ler tuh rasanya..

I dulu selalu gak kena.. biasalah tido malam mesti psg aircon ahaks.. takleh tahan kalau takat psg kipas jek.. bdn dah immune sejuk kot.. bila panas sikit trus temperature naik..

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

alis

Yup maybe juga kot kena sakit pinggang tuh kurang air.. sebab masa tuh tengah panas.. lepas klur beli brg.. nak ambik air nak minum pun sebelum drive..

berdetap tuh dia buat trus tangkap otot pinggang.. yang tak tahan ye sebab ada mcm kejutan otot..

Mulanya risau juga takut tulang beralih ke.. tapi kesakitan tuh ketara bila nak berdiri kiri kanan pinggang sakit.. tapi sebab mlm tuh juga pergi urut.. dan sambung lagik esoknya.. tuh yg rasa ok sikit.. rasanya kalau biar lama.. angin lg byk masuk.. lagi parah.. masa kena sakit tuh dlm kepala memang fikir nak p hospital warded dah.. tapi sebab tgk lepas jumpa doc.. dia bg ubat urat dan relax otot.. kurang sikit.. cuma skrg nie klu duduk kena tegakkan badan.. dan tak leh duduk lama sangat kena jalan2 sikit.. then kurang sikit sakitnya..

Hopefully kwn tuh cepat baik ye.. I know how he feel.. sakit giler

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

t.a.t.a

Semlm dah masuk keje walaupun bdn tak fully ok.. lgpun mggu nie mggu last lecturer berderet appointment student n projek stud nak kena settle.. mggu dpn diorg semua dah balik kg seblum exam bln 1 nie..

Pagi tadi pergi gak kelas walaupun asalnya tak yakin yang boleh naik tangga.. yelah kan nak naik tanggakaan gunakan otot... Alhamdullilah ok.. masa tu risau juga kalau bdn xleh tahan.. so far boleh tahan lagi walaupun sakit tuh tak fully baik lagi..

InsyAllah esok pergi urut kali ke 3 juga.. terpaksalah.. klu malas bdn yg merana..

Sylarius Yusof said...

Orang tua-tua kata, sakit macam tu sakit urat bersimpul. Entah macam mana boleh bersimpul uratnya tu, tak tau la pulak. Hehe

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

Sylarius Yusof

yelah kot.. kalau ikut ckp akak yg mengurut tuh.. urat dah macam mee maggie dah.. ;)

Adreaz said...

Sya dah 2 kali buat pembedahan tulang belakan sbb slip disk... masa muda2 dlu suka merampit accident tok sah kira byk kali, dah berusia bru satu2 sakit dtg.. so hargailah waktu muda anda berhati2 di jalan raya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...