Friday, 26 May 2017

Sehari sebelum ramadhan 2017

Assalamualaikum dan SalamSejahtera..

Sudah terlalu lama aku tidak menulis di sini.. sebenarnya sudah ada 3 4 entri yang aku taipkan.. namun ia tidak pernah selesai.. ada sahaja aku biarkan tergantung ayatnya dan akhirnya aku simpan sebagai draf sahaja di blog ini..

Sehari sahaja lagi kita akan berpuasa esok.. Alhamdullilah.. kita dapat lagi berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini.. bulan yang berkat dan penuh keberkatan dan banyak peluang berbuat pahala..

Tahun ini juga tahun ke 5 berpuasa tanpa arwah ayah... Lagi 2 hari sahaja genaplah 5tahun dia pergi.. namun ingatan dan doa sentiasa ada... Rindu sentiasa kekal di hati... Ingatan dan kenangan sentiasa segar dalam memori..

Hari ini aku kembali menulis kerana aku rindu... rindu rasanya sudah terlalu tebal dalam hati.. puas ditahan dan digagahi.. namun aku rasa tidak tertanggung rasanya... biarlah jemari ini kembali menulis agar sedikit rasa rindu itu terluah dan setidaknya aku dapat kembali waras memegang kekuatan hati dan semangat... sukar dan payah sekali pun... redha itu sentiasa ada sentiasa menjadi pegangan hidup..

Adakalanya aku rasa aku telah banyak berubah menjadi orang yang berbeza.. rakan... sahabat.. orang sekeliling kita juga berubah dan menyebabkan kita tidak ada pilihan melainkan ikut berubah mengikut peredaran masa..

Mak kini masih di mekah untuk menjalani ibadah umrah.. InsyAllah isnin ini mak akan kembali ke tanahair... harap semua baik-baik sahaja... mak dapat umrah yang mabrur dan berkat..

Aku rindu... terlalu banyak kerinduan yang memaksa hati aku untuk bertahan... terlalu sukar untuk mengambarkan rasa hati.. dan adakalanya... kenangan silam kembali mengetuk pintu hati.. Sahabat macam seperti dulu.. ada yang pergi.. ada yang datang.. usia juga semakin menginjak dewasa.. harap juga akan kekal awet muda hahaha... walaupun tenaganya udah menginjak tua dan makin kerap pula sakit kaki... yelah memanjat tangga.. berdiri 2-3jam... alah bisa tegal biasa.. dah tak boleh pakai peribahasa nie hahaha...

Selamat berpuasa semua...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...