Thursday 11 July 2013

Aku tahu korang berpuasa.. tahanlah selera ye..

Salam Pagi Khamis

Semalam plan untuk buat ayam pandan.. Alhamdullilah tercapai objektifnya.. walaupun makan ayam tuh dah nak dekat pkl 8 hahaha.. sebab pkl 7.30 baru nak panggang.. aku cuma makan nugget dan minum air jek dulu.. settlekan solat.. lipat dan gosok baju.. pkl 8 baru makan nasi ayam pandan tuh.. selesai makan.. sambung solat isyak pulak..

Semalam aku rasmikan kuali pemanggang tuh.. jenama yang biasa jek HIG.. bukannya happy call atau pemanggang ajaib gbr ikan.. beli kat Langkawi dengan harga RM55 untuk saiz 28cm.. Kebetulan dah ke sana kan.. so aku ambil peluang beli saiz yang plg kecil 28cm.. dan besar 36cm.. yang 32cm aku beli utk mak aku..

Verdict : memang rasa berbaloi dan senang sangat masak.. walaupun ada kerak tapi mudah sangat nak tanggal.. tolak sikit pakai sudip pun dah tertanggal.. basuh dengan sabun dan air terus macam baru.. lepas nie kalau nak buat segala resepi panggang memanggang amatlah mudah... perap bahan... terus boleh panggang jek..

Resepi untuk Ayam pandan : (Dari My Resipi)

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 batang serai
  • * 1 sk ketumbar
  • * 1 sk jintan manis
  • * 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
  • 2 sb santan pekat (optional)
  • 1 sb madu
  • garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
  • daun pandan

Cara-cara

  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
  3. Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  4. Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  7. Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

Bolehlah cuba ye untuk juadah berbuka puasa..Resipi asal ayam tuh kena goreng.. dah memang bila goreng 1 rumah bau wangi daun pandan.. Rasa ada ala-ala satay ayam..

Tapi sebab aku ada kuali nie.. tak yah nak tunggu.. letak dalam kualiti tuh dan tutup..terbalik kan sekali sekala.. tengok dah kering daun tuh dan berkerak daunnya.. boleh angkat... kalau nak bagi ayam tuh golden brown, boleh buang daun pandan tuh dah panggang sekejap atas api dapur.. Masak nugget guna kuali nie pun senang.. tak perlu minyak (kalau nak pun boleh tak yah banyak) letak dalam kuali dan tutup.. terbalikkan sekali sekala tutup.. dan boleh dimakan ;)

Menu petang nie belum nak fikir lagi.. :)

Bolehlah cuba resipi nie petang nie..
Juliet sila bagi resepi kuih raya pemanggang ajaib..
Boleh test makan kat rumah ko raya nanti ehh..

3 comments:

Acik Erna said...

tima kasih ina..sertakan resepi

julietchun said...

kalau pahala puasa aku kurang hari ni ko tolong top up eh :C

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

Kak erna

Sama2 kak

Juliet

Ko boleh ku topup tp rasanya klu p psr rmdan lg byk kurg ko ye pahala kan kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...