Monday, 6 June 2016

1 Ramadhan 2016.. Ahlan Wa Sahlan

Assalamualaikum dan Salam Petang Isnin

Alhamdullilah tahun 2016 ini sekali lagi kita berpeluang berpuasa bersama lagi kan.. Begitu sekejap sahaja masa berlalu.. nanti tup tup.. dah nak raya (hahaha baru sehari puasa dan fikir raya eh...)

Ramadhan kali ini sama sahaja seperti yang sebelum.. cuma minggu ini boleh tarik nafas sikit.. sebab baru nak masuk gear bergerak.. minggu depan kembali rushing sebab minggu exam.. pastu kelas pun dah start.. tapi minggu depan nak full blast kelas semua... kena handle 2 program lak tuh...

Rutin berpuasa.. buka dan sahur sama sahaja aku rasa.. setiap tahun camtu juga.. cuma kemeriahan berpuasa di rantau orang dulu... masih terkesan dalam ingatan.. kini berbuka kadang lebih banyak sendirian dan kadang terikat dengan komitmen kerja macam biasa... meaning balik kerja pun masih macam biasa.. kalau ada pun awal sikit je kot dari biasa.. selebihnya rasanya tak banyak yang berubah kecuali mungkin kadar keletihan itu sedikit bertambah kerana perlu masak untuk buka dan juga sahur... kena cari resepi ler lepas nie..

Aku lebih banyak terasa dan teringat kenangan lama dengan kawan-kawan bila berpuasa ni.. yelah dulu pun selama 5 tahun duduk dirantau orang.. dan kawan-kawanlah keluarga semasa berbuka.. kemeriahannya tak dapat dibandingkan dengan kenangan lain pun... tapi yelah itu semua kenangan lama kan.. mungkin dapat dirasai lagi andai aku kembali ke sana atau ke negara lain.. (hasrat nak 'migrate' ada tapi belum masanya lagi kot)

Berpuasa mengajar kita erti sabar dan menahan diri.. kawal nafsu.. kawal emosi.. kawal fikiran.. banyakkan amalan.. tambahkan pahala.. itu sebaiknya..

Selamat berpuasa buat semua sahabat.. Salam Ramadhan Al-Mubarak


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...