Monday, 26 February 2018

Kembali bekerja dan post pertama di 2018

Assalamualaikum dan Salam Petang Isnin

Syukur Alhamdullilah kini kita dah bulan 2 di 2018 dah dekat sangat nak penghujung bulan februari..

Aku pun dah 3 hari keluar dari hospital.. 14 hari menjadi penghuni setia hospital akibat demam dan jangkitan kuman dalam darah.. Setelah hampir 6 hari demam tak kebah dan mula muntah-muntah tak berhenti diikuti dengan sakit pinggang yang berdenyut-denyut.. aku akhirnya setuju untuk ke hospital untuk checkup.. aku jangkakan ada sesuatu yang berlaku dalam sistem badan aku yang tidak boleh diubat dengan ubat klinik sahaja..

Benarlah setelah ditahan di wad kecemasan selama hampir 5jam.. doktor sahkan aku ada jangkitan kuman dalam air kencing dan buah pinggang aku kering 200%.. perlu dimasukkan ke wad untuk masuk air.. 7 botol air masuk dalam badan aku selama 2 hari.. selepas ujian darah dilakukan.. doktor sahkan ada kuman dalam darah yang menyebabkan demam aku tak kebah-kebah.. hanya pada hari 5 aku di wad.. barulah kuman yang ada dalam darah aku dikenalpasti dan antibiotik ditukar.. antibiotik sebelum itu tidak berkesan melawan kuman yang ada.. dan demam aku pun tak baik-baik dalam 4 hari yang pertama di wad..

Alhamdullilah bila sahaja antibiotik baru diberikan.. demam aku mula susut. suhu badan pun berkurangan... selalunya suhu badan aku 38.8 dan paling tinggi 39.9.. akhirnya turun pada 36.4..

14 hari di wad pelbagai cerita dan jiran yang silih berganti datang dan pergi.. sebelah katil aku adalah seorang makcik yang dah seminggu masuk juga disebabkan demam dan jangkitan kuman e coli.. yang menjaganya silih berganti adalah menantu dan cucu.. anaknya yang jaga pun hanyalah 2 org itu pun tidak lama.. tak sampai pun 24jam.. nanti aku kisahkan ceritanya..

Setelah sekian lama bekerja dan bercampur dengan golongan profesional di tempat kerja.. berada selama 14 hari di wad wanita memberikan aku satu pengalaman hidup dalam masyarakat yang sebelum ini tidak pernah aku lalui.. tiada status dalam wad wanita itu.. kami semuanya sama sahaja.. pesakit...

Syukur doktor benarkan aku balik (discharge) sebelum cukup 14 hari antibiotik perlu dihabiskan.. kiranya pada hari ke 10 jumaat lepas aku dibenarkan pulang.. sepatutnya esok (selasa) 28hb aku sepatutnya discharge.. Alhamdullilah.. Jumaat lepas aku dah dapat balik ke rumah.. sabtu kemarin sempatlah aku menghantar adik lelaki ku bertunang... mulanya aku khabarkan pada mak yang aku tidak dapat ikut serta.. namun perancangan Allah.. Dia berikan aku peluang untuk melihat dia bertunang dengan pilihan hatinya...

Hari ini aku kembali bekerja.. sebenarnya badan masih lemah lagi... aku agak kerana antibiotik ini agak kuat dosnya.. secara tidak langsung badan terasa tak berdaya.. oleh itu air 100plus sentiasa ada dibeli semata-mata untuk memberi sedikit tenaga.. sedikit sebanyak dapatlah aku bergerak aktif sikit.. jika tidak terasa lesu dan mengantuk... tak larat nak tidur sebenarnya..

Alhamdullilah.. aku masih diberikan hayat dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan.. sakit itu penghapus doa... berat badan pun dah turun 6kg.. ramai menegur kata dah kurus dan cengkung haha..

Baru sahaja semalam.. semasa berhenti di solat jamak di rnr sg buloh.. aku dingorat oleh beberapa lelaki (jap.. apa motif statement nie.. hahaha).. kata kawan baik aku M... itu baru turun 6kg dah kena ngorat.. kalau ko turun 12 kg.. hahhaa..... takde maknanya... tapi peristiwa semalam.. dapatlah buat aku senyum sambil gelak dalam hati sekejap...

Buat sahabat.. jagalah kesihatan... dan harapnya terus diberi kekuatan untuk melalui apa juga cabaran..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...