Monday, 4 August 2014

Mood Lepas Raya

Salam Hari Pertama Bekerja di bulan Syawal 2014

Alhamdullilah dah masuk kerja semula..

Semalam terima berita sedih.. abah eksiden motor dilanggar orang dari belakang.. dia melambung naik ke atas kereta dan jatuh ke jalan.. kaki tangan muka lecet dan kulit tersiat.. giginya juga patah.. kami terima berita sekitar pukul 9.00pagi.. kelam kabut kemas barang.. Syukur juga sebab belum balik ke rumah.. masih kat rumah mak di kampung.. Kami antara adik beradik yang sampai dulu.. sebab sorang kat rawang.. sorang kat tapah.. sorang kat melaka.. yelah hujung minggu semua sibuk menghantar anak-anak balik untuk sambung belajar... Pakwe dah tak senang hati... yelah abah dia yang eksiden kan.. Aku masih cool lagi... tapi pengalaman memandu selaju 145-150km/j malam arwah ayah pergi itu masih kekal dalam ingatan aku...

Bila kami sampai ke rumah.. Abah dah ada di rumah.. doktor kata tak perlu tahan di wad sebab abah masih boleh berjalan dan hanya luka-luka.. yang patah hanya gigi dia sahaja.. Alhamdullilah takde anggota badan yang patah riuk.. Pelik juga sebab umur abah dah nak 80.. tapi dia masih kuat berjalan walaupun kena hentam dan melambung atas kereta... Syukur lagi mak tak ikut abah naik motor sama pagi tuh.. kalau tak?? Aku sendiri tak dapat nak bayangkan apa jadi pada mereka berdua...

Mulanya aku tak nak tengok luka-luka badan abah.. tapi bila Tok cik dan wan cik datang dan membelek badan abah.. aku pun join tengok sekali.. Ya Allah.. banyak anggota badan dia tersiat kulit.. nampak isi daging berwarna merah tuh... mak sapukan minyak gamat.. aku melihat terus rasa nak menangis.. sebab dulu masa arwah ayah dirawat di hospital sebab kencing manis dan kulitnya luka-luka.. hampir sama keadaannya.. susahlah.. nak tahan hati.. tengok abah begitu.. ingatan aku pada arwah ayah kembali datang dalam fikiran.. sedih orang perempuan airmatalah jadi saksi.. itupun yang balik semua anak-anak lelaki.. anak-anak perempuan semua tak balik... yelah masing-masing ada komitmen sendiri.. tapi pada aku personally.. walau apa pun keadaanya.. aku tetap balik juga.. tak dapat lama sekejap pun baliklah tengok abah... agaknya mereka rasa abah itu selalu akan ada kat dunia kot... terlupa bahawa mereka itu hanya sementara sahaja..

Hari ini mood nak kerja macam takde jek.. plus kelas pun tak mula lagi hingga khamis nie... so banyak masa nak melayan mood raya ler kot..

Apa juga.. Sekali lagi Selamat Hari Raya... kalau buat open house jemputlah.. Tahun nie rumah masih tertutup lagi.. hehehe ;)

5 comments:

||alis|| said...

sedihnya... saya yg baca ni pon nangis~
T__T

semoga cepat sembuh abahnya akak..

kueh bakar said...

kuatnya abah akak..

alhamdulillah tak teruk..

Kaktiny said...

Yang...

Rindu la...

Aku pun dah lama bertutup pintu rumah... dah lama dah tak beropen house... huhuhu.

Bila la nak jumpa ko.

juls julie said...

Assalam..

semoga abah awak cepat sembuh yer...

agaknya mereka rasa abah itu selalu akan ada kat dunia kot... terlupa bahawa mereka itu hanya sementara sahaja.. <<--- kita rasa benda yg sama bezanya arwah ayah dah xde...tinggal mak..mungkin anak2 yg lain rasa mak sentiasa ada...jrg tgk wlupun dekat jer dengan rumah.. bak kata awak, yg penting kita balik wlupun kejap..jadi la kan..selagi mereka ade.. :'(

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

alis

Thanks ye dik

Kueh

Alhamdullilah.. dia ok dah sekarang cuma ada bekas2 luka yang belum sembuh lagi

Tiny

yelah dah bertahun aku tak p beraya rumah ko kan.. huhuhu.. insyAllah ye

Juls julie

Yupadakala kita memang take for granted.. saya pun sama.. bila tinggal mak sorang je.. dan bila terlalu sibuk.. memang adakala rasa terabaikan dia.. sebab itu skrg saya byk ambil keje luar yg dekat dengan kg.. at least dapat stay lama sikit dengan dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...